Dieta zgodna z grupą krwi

 

 

Dieta uniwersalna?

Czy słyszeliście o diecie, która na podstawie jednego wskaźnika precyzuje, jakie produkty należy spożywać, by utrzymać piękną sylwetkę? Jeśli nie, czas na małe przypomnienie. 30 lat temu amerykańscy lekarze opracowali dietę dostosowaną do grup krwi. Choć obecnie jej skuteczność budzi kontrowersje, nie brakuje osób gotowych podążać wskazówkami badaczy D`Adamo, ojca i syna.

 

Początki

W pierwszej połowie ubiegłego stulecia austriacki naukowiec Karl Landsteiner dokonał podziału krwi na trzy grupy, każdą z nich szczegółowo opisując pod względem występujących w niej antygenów. Dokonania te posłużyły kilkadziesiąt lat później lekarzom Jamesowi i Peterowi D`Adamo do opracowania zasad diety dostosowanej do grup krwi. Amerykańscy badacze założyli, że również związki zawarte w pożywieniu mogą mieć antygeny zgodne lub przeciwstawne do antygenów obecnych w czerwonych krwinkach naszego organizmu, a zatem w zależności od tego, jaką mamy grupę krwi oraz co jemy, nasz organizm albo reaguje na pożywienie – i zawarte w nim lektyny białkowe – bardzo dobrze albo też źle, i wówczas dochodzi do zaburzeń procesów metabolicznych.

 

Za i przeciw

Naukowcy szczegółowo opisali każdą z grup krwi: 0, A, B i AB, sporządzając dla każdej z nich listę wskazanych (sprzyjających utracie wagi), neutralnych oraz zaburzających metabolizm produktów. Choć obecnie wiele osób kwestionuje zasadność tej diety, zwracając uwagę na brak wiarygodnych badań, które potwierdziłyby jej skuteczność, zdobywa ona rzeszę entuzjastów na całym świecie.

– Założenie, iż nasz sposób odżywiania się ma związek z grupą krwi, trafia do wielu odbiorców, ponieważ krew jest także naszym materiałem genetycznym. Może się zatem wydawać, że jeśli dieta jest oparta na tym właśnie założeniu, jest też w indywidualny sposób dostosowana do osoby – wyjaśnia Klara Głaz, dietetyk z Poradni Mój Dietetyk. – Analizując jednak liczne tabele, które szczegółowo opisują, jakie produkty są zalecane i niewskazane dla poszczególnych grup krwi, rzuca się w oczy fakt, że po wyeliminowaniu tych potencjalnie szkodliwych, dieta ma bardzo wąski zakres produktów. Przykładowo osoby, które posiadają konkretną grupę krwi, powinny całkowicie zrezygnować z nabiału, ważnego źródła białka i składników mineralnych w codziennej diecie. Posiadacze innej grupy powinni z kolei całkowicie zrezygnować ze spożywania mięs. W tej diecie jest zbyt wiele ograniczeń, by mogła być prawidłowo zbilansowana i dostarczać wszystkich niezbędnych składników. Są jednak i zalety – produktami zalecanymi nigdy nie będą używki, takie, jak cukier, sól, kofeina czy alkohole – dodaje ekspert.

 

Podstawowe zasady

Niezależnie od tego, czy do diety podejdziemy poważnie czy z przymrużeniem oka, warto poznać jej podstawowe zasady, a na koniec zapoznać się z uniwersalnym przepisem na indyka w torebkach do smażenia od Jana Niezbędnego. Indyk, dla każdej grupy krwi, znajduje się na liście produktów zalecanych lub neutralnych, co oznacza, że z powodzeniem mogą go jeść zarówno osoby o „mięsnej” grupie krwi (0), jak i tzw. „wegetariańskiej” (A).

Grupa 0
Produkty wskazane: wątróbka, wołowina, dziczyzna, dorsz, łosoś, makrela, orzechy włoskie, pestki dyni, siemię lniane, a z warzyw: brokuły, cebula, papryka czerwona, czosnek, dynia. Produkty niewskazane: nabiał, zboża, kalafior i bakłażany.

Grupa A
Produkty wskazane: jogurty, kefir, oliwę z oliwek, orzeszki ziemne, masło orzechowe, kasza gryczana, makaron razowy, karczochy, szpinak, marchew, ananas, borówki i czarne jagody. Produkty niewskazane: wędliny, parówki i wszelkie produkty przetworzone.

Grupa B
Produkty wskazane: jogurty, ser feta, mozzarella, jaja, otręby owsiane, dziczyzna a z owoców m.in. śliwki i winogrona. Produkty niewskazane: kukurydza, rośliny strączkowe, pszenica, a także kurczak, wieprzowina, krewetki czy kasza gryczana.

Grupa AB
Ta grupa krwi łączy w sobie cechy grup A i B. Posiadacze grupy krwi AB mogą zatem jeść nabiał (jak osoby z grupą B) i zboża (jak osoby z grupą A). Powinni natomiast wykluczyć m.in.: czerwone mięso, kukurydzę, pszenicę, kurczaka, pomarańcze i sery pleśniowe.

To bardzo uproszczona lista. Szczegółowy jadłospis można znaleźć w literaturze fachowej. Pamiętajmy jednak, że jak w przypadku każdej diety, tak i przed rozpoczęciem diety zgodnej z grupą krwi, należy skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem, który po szczegółowym wywiadzie lub konkretnym badaniu oceni, czy jest to dieta dla nas.

A teraz czas na uniwersalny przepis.
Aromatyczny indyk z patelni, bez pieczenia

Mięso z indyka słynie ze swoich walorów zdrowotnych. Ze względu na niską zawartość tłuszczu, a dużą białka, jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne. My proponujemy prosty przepis na filet z indyka przygotowany bez tłuszczu, w torebkach do smażenia od Jana Niezbędnego.

Składniki:

1 kg filetu z indyka
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka pieprzu czarnego
2 łyżeczki zmielonej papryki słodkiej
3 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki szałwii
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka rozmarynu

Sposób wykonania:
Filet kroimy na kawałki i obtaczamy w ziołach. Poszczególne porcje umieszczamy w torebkach do smażenia Jana Niezbędnego. Zamykamy torebki. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, ok. 7 minut z każdej strony.