Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Król wigilii

Karp - należy do najpopularniejszych ryb goszczących na naszych stołach. Za najsmaczniejszego uchodzi hodowlany karp królewski. Ma żółtoróżowe, delikatne mięso, dość tłuste, soczyste, o grubych, łatwych do usunięcia ościach. Może mieć mulisty posmak i zapach.
W hodowli osiąga średnio ciężar do 3 kg. Idealny do smażenia, duszenia, pieczenia, smaczny na ciepło i na zimno. Smakosze uważają, że idealny karp na świąteczny stół powinien ważyć 1,5 kilograma.
Niektórzy od razu je zabijają, patroszą i chowają do zamrażarki. Inni, jeśli pogoda pozwala, wpuszczają karpie do oczek wodnych przy domach, gdzie pływają do Wigilii. Bez względu na sposób przechowywania, na świąteczny stół karpie i inne ryby wjadą odpowiednio przyrządzone i udekorowane. Chociaż przepisów na rybne potrawy jest bez liku, najpopularniejszy jest karp smażony. Wiejskie gospodynie podpowiadają, że najlepiej smakuje, gdy na kilka godzin przed smażeniem wypatroszoną i oporządzoną rybę obłożymy plastrami cytryny i cebulą, a potem odstawimy do lodówki.

Zapamiętaj!

Karp, sum, tołpyga, lin czy karaś mają nieprzyjemny, lekko błotnisty zapach. Pozbędziemy się go, mocząc sprawioną rybę 3-4 godz. w bardzo słonej zimnej wodzie, w wodzie z octem lub w soku z kiszonych ogórków.

Oczyszczoną rybę przeznaczoną do smażenia w panierce trzeba najpierw osuszyć papierowym ręcznikiem, potem natrzeć przyprawami, opanierować i dopiero smażyć. Tak przygotowana ryba nie będzie się rozpadała ani przywierała do patelni. Do smażenia najlepiej używać patelni teflonowych.

Ryb przyrządzanych na niebiesko nie czyści się z warstwy śluzu pokrywającej ich skórę, gdyż właśnie dzięki niemu nabierają one intensywnie niebieskiej barwy podczas gotowania w zakwaszonym wywarze.

Ryby pieczone będą soczyste i delikatne w smaku, jeśli obłoży się je warzywami, suto skropi białym winem i upiecze w specjalnej folii (tzn. rękawie foliowym) wysmarowanej oliwą.




Artykuł dodany: 2006-12-16 00:16:22
Ilość komentarzy: 419
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2008-10-15 10:55:40
tita25: ja nie moge się już doczekać Wigilii...wowczas karp smakuje najlepiej

2008-08-25 17:32:58
mamapuncowianki: za karpiem to ja nie przepadam, ogólnie zamiast ryby wolę surówkę. ale od czasu do czasu zjem jakiegoś fileta.

2008-08-25 17:25:25
bozia: ale dostałam apetyt na rybkę

2008-07-08 06:51:25
bomberman: najbardziej go lubie :)

2008-05-08 12:28:55
wilczek: zjadloby sie teraz,musze sie wybrac i kupic,to sie usmazy

2008-05-08 12:27:36
aguska_85: uwielbiam karpia

2008-04-11 17:35:25
milka2008: uwielbiam karpia,zamorozony jeszcze lezy w zamrazarce i czeka na usmazenie:)

2008-04-10 14:38:49
poranna_rosa: oj tak karpia w galarecie też bardzo lubię. Ostatnio zrobiłam w domu galaretę, ale nie z karpia tylko z kurczaka, ale także dobra.

2008-03-25 12:39:14
szaman: dobry jest karp w galarecie

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 118 osób:
- 118 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image