Odżywianie

Więcej o odżywianiu

ABC pieczenia ciast - ciasta drożdżowe


Z ciasta drożdżowego sporządza się różnego rodzaju wypieki słodkie i słone, takie jak: bułki, rogaliki, strucle placki z kruszonką, marmoladą i owocami, babki zwykłe, parzone, kulebiaki, paszteciki, pizze i inne.

Podstawowymi składnikami ciasta drożdżowego są: mąka, mleko lub woda i drożdże, dodatkowymi: jaja, cukier, tłuszcz, substancje zapachowe i bakalie lub nadzienia. W przypadku ciast drożdżowych środkiem spulchniającym są drożdże powodujące proces fermentacji w czasie którego wydziela się dwutlenek węgla napowietrzający ciasto.

Ciasto drożdżowe sporządza się sposobem jednofazowym lub dwufazowym.

Sposób pierwszy (jednofazowy) jest rzadko praktykowany. Polega na wymieszaniu całej mąki z pozostałymi składnikami. Starannie wyrobione ciasto pozostawia się do wyrośnięcia, a gdy zwiększy objętość prawie trzykrotnie wstawia do piekarnika i piecze. Jest to sposób oszczędzający czas i narzędzia pracy, ale może być stosowany wyłącznie do prostych wypieków, takich jak bułki czy zwykłe placki, w skład których wchodzi mało składników dodatkowych.

Sposób drugi (dwufazowy) jest właściwszy i częściej stosowany. Przewiduje wcześniejsze przygotowanie rozczynu drożdżowego.

Technika sporządzania ciasta drożdżowego metodą dwufazową:

- przygotować formę, w której będzie pieczone

- wymyć ją, wysuszyć i wysmarować tłuszczem

- przygotować rozczyn drożdżowy: rozetrzeć drożdże z niewielką ilością cukru, mąki i letniego mleka; rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany

- pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (do czasu, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość);

- przesiać mąkę i umieścić ją w naczyniu, w którym będzie wyrabiane ciasto;

- połączyć mąkę z rozczynem, płynem, jajami i cukrem;

- dokładnie wyrobić ciasto ręką lub mikserem;

- dodać stopiony ciepły tłuszcz;

- ponownie wyrabiać ciasto (aż zacznie odstawać od ręki i od brzegów naczynia);

- dodać substancje zapachowe i bakalie;

- przykryć ciasto czystą ściereczką i pozostawi w ciepłym miejscu do wyrośnięcia;

- wypełnić formę ciastem do 1/3-1/2 wysokości;

- pozostawić ciasto w formie na około 20 min do dalszego wyrośnięcia;

- piec ciasto w temperaturze 160-200C w czasie -10-60 min

- wyjąć upieczone i ostudzone ciasto z formy, polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Artykuł dodany: 2006-12-22 15:02:44
Ilość komentarzy: 443
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-23 19:06:22
maaddzziiaa: Oj.. muszę sobie ten artykuł zapisać ;p

2008-07-06 16:15:43
alexia_82: nie lubisz ciast? żadnych?

2008-07-06 16:12:24
czarna_kobyla: nie lubię ciast

2008-07-02 11:21:44
kasiunia: lubie ciasto drozdzowe najbardziej z rodzynkami

2008-05-21 23:50:10
aniutka: też uwielbiam ciasto drożdżowe

2008-05-17 21:02:18
maaddzziiaa: wilczek- sam się naucz i rób :D

2008-05-02 21:23:25
wilczek: uwielbiam ciasta drozdzowe.ale nie ma mi kto robic:)wiec musze chodzic do cukierni

2008-04-24 00:27:42
qawaq: ciasto drożdżowe jest pyszne. Uwielbiam. Robię rzadko, ale drożdżówki kupuję często

2007-12-18 11:12:54
martaaa: mnie w ogole ciasta nie wychodza

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 103 osoby:
- 103 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image