Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Bez placka po węgiersku

Charakterystyczny smak węgierskich potraw pochodzi z przysmażanej na smalcu cebuli z papryką z dodatkiem czosnku. Słodką i ostrą paprykę stosuje się we wszelkich postaciach, sproszkowaną, suszoną i surową, dodając ją na różnych etapach gotowania. Dzięki temu potrawy zyskują piękną, czerwoną barwę, aromat i ostrość. Kiedyś potrawy węgierskie były tak ostre, że aż parzyły podniebienie . Dziś przyprawia się papryką ostrożnie, pozostawiając gościom możliwość dodania jeje już na talerzu. W każdym lokalu na stolikach stoją miseczki z ostrą pastą z papryki lub suszoną papryczką czereśniową, którą samemu można wkruszyć do jadła. Jeśli na stolikach ich nie ma, należy poprosić obsługę o przyniesienie, a ta zawsze chętnie to zrobi.

Węgierska kuchnia słynie z zawiesistych zup, do których należy również gulasz, często podawany w kociołku zwanym bograczem. Są różne rodzaje gulaszów, a także zup fasolowych. Słynna jest też zupa rybna, czerwona od papryki. Po tych zupach, będących klasycznym jednym daniem, jada się już lekkie, ciepłe desery, przeważnie różnego rodzaju naleśniki. Wyjątkiem jest zupa rybacka, po której zamawia się delikatne łazanki domowej roboty ze skwarkami, serem i śmietaną. Po gulaszu nie powinno się jednak zamawiać pörköltu, bo to prawie to samo, czyli kawałki mięsa duszone w zawiesistym sosie.

Węgierską specjalnością są również paprykarze. Są to pörkölty z lekkich mięs, cielęciny i drobiu, a także z ryb, do których pod koniec duszenia dodaje się śmietanę. Zawiesistość potraw sprawia, że Węgrzy niemal do wszystkiego jedzą chleb.

Podczas pobytu na Węgrzech warto pokazać kelnerowi palcem - wymówić raczej niepodobna - którąś z następujących potraw:

Libamáj zsírjában – wątróbki gęsie zapiekane we własnym tłuszczu, wielki rarytas i węgierska specjalność.

Hortobágyi palacsinta – naleśniki nadziewane paprykowanym mięsem, w sosie ze śmietaną. Ciepła zakąska.

Bográcsgulyás – węgierska zupa gulaszowa przyrządzana w kociołku z mięsa wołowego i warzyw, przyprawiona czerwoną papryką i pieprzem.

Jókai bableves – zawiesista zupa fasolowa z wędzoną golonką lub kiełbasą i kluseczkami.

Halászlé – zupa rybna, czerwona od papryki, z filetami z karpia. Koronne danie węgierskiej kuchni.

Töltött paprika – papryka nadziewana ryżem z mięsem, w łagodnym pomidorowym sosie.

Borjúpaprikás galuskával – kawałki cielęciny w sosie paprykowym ze śmietaną i kładzionymi kluszeczkami.

balatoni fogas süllö – pieczony sandacz jest popularnym daniem, którego warto spróbować podczas pobytu nad Balatonem.

Fatányéros – zestaw smażonych mięs bogato garnirowanych marynatami i frytkami, podawany na siedmiogrodzki sposób na dużym, drewnianym talerzu jest daniem dla dwóch osób i znajduje się w karcie niemal wszystkich restauracji.

Marhapörkölt tarnhonyával – gulasz z wołowiny, w czerwonym od papryki, ostrym sosie z tarhoyą, czyli z drobniutką zacierką.

Brassói aprópecsenye – mocno czosnkowane i paprykowane, duszone w tłuszczu kawałki wieprzowiny z frytkami.

Bakonyi sertésborda – kotlet wieprzowy po bakońsku, w sosie grzybowym.

Lescó kolbasszal – duszona na smalcu papryka z cebulą i pomidorami zwana lescó jest podstawą wielu węgierskich potraw. Może być podawana jako oddzielne danie jarskie.

Borjúbélszín Gundel módra – medaliony z cielęcej polędwiczki w sosie pieczarkowym.



Artykuł dodany: 2007-01-13 02:42:05
Ilość komentarzy: 265
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-23 19:21:09
maaddzziiaa: Ja już nawet zapomniałam jak to smakuje :((

2009-01-28 08:43:44
karcelka: jak ja dawno nie jadłam placka po węgiersku... z resztą na sama myśl o tym,że to tyle roboty to mi sie odechciewa :(

2008-07-08 14:51:42
wilczek: ja czasami robie placki po wegiersku tylko nie zawsze sie chce,a sos jak jest dobrze przyrzadzony,to super

2008-07-06 16:20:51
czarna_kobyla: ja nie umiem takiego

2008-07-02 11:23:20
babcia: ja sama robie placki mimoze boli zołdek ale sa pyszne zwłaszcza ten sos

2008-07-02 11:18:22
kasiunia: tez kiedys robilam dobre byly

2008-05-07 11:28:56
milka2008: ja uwielbiam placki po wegiersku i tez niestety rzadko robie,bo nie bardzo mi sie chce

2008-01-24 00:21:03
bea7522: ja lubię te placki po węgiersku ale rzadko robie

2008-01-24 00:20:26
gosia123: polska kuchnia jest najlepsza, ale czasami lubię zjeść coś z kuchni węgierskiej - niedawno jedliśmy naleśniki nadziewane przyprawionym na ostro mięsem. Pycha! Wszyscy domownicy lubią tą potrawę

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 110 osób:
- 110 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image