Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Ryż

Znany w Europie od bardzo dawna (IV w. p.n.e.) długo nie zyskiwał sobie szczególnego poważania u smakoszy. Jednym z powodów był, jakbyśmy dzisiaj powiedzieli, „czarny PR”. Znajdowano go nieszczególnie smacznym (w odróżnieniu od zbóż europejskich), a warunki uprawy wyjątkowo niezdrowymi.

W Polsce ryż jadano od XVII w. Oczywiście na bogatych i snobistycznych stołach. Jak wszystko co dalekie – był odpowiednio drogi, a doprawiano go takimi ingrediencjami jak szafran i rodzynki. Najchętniej jadano go w potrawach słodkich. Któż nie pamięta przedszkolnego ryżu ze śmietaną i cynamonem? Do dzisiaj przetrwał jako ulubiona potrawa maluchów.

Znacznie później odkryliśmy, że ryż harmonijnie łączy się z innymi składnikami. Konweniuje z rybami, mięsami, jarzynami. Przechodzi przez wszystkie fazy posiłków – przystawka, zupa, danie główne, deser – i we wszystkich świetnie się znajduje. Dawniej często traktowany jako dość obojętny wypełniacz, teraz odkryto, że jego smak jest wyjątkowy i warty podkreślenia.

Dzisiaj wiemy już, że im oszczędniejsza jest obróbka ziarna, tym cenniejszy produkt. Bielutka barwa ziarenka przestała świadczyć o jego nadzwyczajnej jakości. Ryż może być słomkowy, brązowy, a nawet czarny. W sprzedaży dostępny jest także ryż w torebkach, znacznie ułatwiający gotowanie. Dla świadomych, chętnych i nieco bardziej cierpliwych – ryż sypki, który gotujemy nie roniąc kropli wody lub sosu, w którym się gotował.

Im mniej oczyszczony, tym więcej zawiera cennych składników. Najcenniejszy z punktu widzenia dietetyków jest ryż dziki. Najprzyjemniejszy w zapachu - ryż jaśminowy. Rozróżniamy ryż z różnych części świata, choć należący do tych samych odmian. Innego ryżu użyjemy, gdy chcemy podkreślić w potrawie jego odrębny i ważny smak. Innego, gdy chcemy by tylko dyskretnie towarzyszył daniu.

Jest tak uniwersalny jak nasze zboże i kasze razem wzięte. Mamy krochmal ryżowy, ryżowe placki, makaron z ryżu, ciastka ryżowe i napój zwany wódką ryżową.

Rozróżniamy zasadniczo ryż: długoziarnisty, średnioziarnisty i krótkoziarnisty. W Polsce najczęściej jadamy ten pierwszy i najlepiej go znamy. Ten rodzaj ryżu najczęściej jadają również Chińczycy. Gotując go nie używają soli twierdząc, że zagłusza ona właściwy, szlachetny smak ryżu. średnioziarnisty używany jest najczęściej do potraw typu włoskie risotto i hiszpańska paella – coraz popularniejsze (zasłużenie) dania. Ostatni, krótkoziarnisty, w którym ugotowane ziarenka lepią się ze sobą, najczęściej używany jest w kuchni japońskiej. W tej kulturze gotowanie ryżu, jak wiele innych czynności kulinarnych, może stać się ceremonią.

Ryż mogą jeść bez obaw osoby z alergiami na różne składniki pożywienia. Jest szczególnie cenny dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Idealny dla tych, którzy z różnych powodów muszą stosować lekkostrawną dietę.


Artykuł dodany: 2007-01-13 02:44:49
Ilość komentarzy: 510
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-04-28 16:26:10
madziula: a tam też do ryżu nic nie mam ;)

2009-02-24 22:32:48
maaddzziiaa: Ja kocham ryż :D mogłabym go jeść bez przerwy.

2008-07-08 11:09:17
wiesia: ja bardzo lubie ryz

2008-07-08 11:08:31
milka2008: ja lubie ryz do pewnych potraw,ale wole zjesc sobie ziemniaki

2008-07-06 16:21:22
alexia_82: a ja bardzo lubię ryż

2008-07-06 16:21:02
czarna_kobyla: nie lubię ryżu wolę makaron

2008-07-02 11:17:58
kasiunia: golabki glownie sie robi z ryzem i miesem...

2008-01-24 00:49:01
bea7522: ja robiłam gołąbki z ryżem i mięsem ryż lubię z cukrem

2008-01-24 00:47:41
gosia123: u mnie w domu jada się ryż zamiast ziemniaczków, lubimy. Najczęściej jemy jednak ziemniaki

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 103 osoby:
- 103 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image