Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Owoce morza

Różnobarwne i różnokształtne skorupiaki i mięczaki, zwane owocami morza, w wielu krajach uważane są za prawdziwe rarytasy. I my, choć powoli, rozsmakowujemy się w nich. Owoce morza mają podobne wartości odżywcze jak ryby i są doskonałym pożywieniem, pod warunkiem jednak, że pochodzą z czystych wód. Podajemy trochę informacji o tych, które można kupić w naszych sklepach.

Homar - uważany za najszlachetniejszy gatunek skorupiaka morskiego - z wyglądu przypomina raka rzecznego, jest jednak od niego znacznie większy. Ma ciemny pancerz, który po ugotowaniu zmienia barwę na czerwoną. Mięso homara jest białe, chude, delikatne i wyjątkowo smaczne. Jadalne są: odwłok, szczypce, nogi, ogon i ikra. Za prawdziwy przysmak uchodzi jednak wątroba tego skorupiaka. Homara można przyrządzać na różne sposoby: piec, dusić, gotować. Można go jeść na zimno lub na gorąco. Najsmaczniejsze są homary o wadze od 45 dag do 1 kg. Gotowego przecinamy wzdłuż na pół i układamy na talerzu przeciętą stroną do góry. Po rozkruszeniu skóry i wydłubaniu mięsa, do czego służą specjalne przyrządy, zjadamy smakowite kąski, posługując się sztućcami do ryb - nożem i widelcem.

Homarzec, czyli scampi lub langustynka - osiąga długość do 20 cm. Jego różowożółty pancerz nie zmienia barwy podczas gotowania. Do jedzenia nadaje się tylko mięso z ogona. Po ugotowaniu widoczne są na nim różowe prążki. Homarce są rzadziej odławiane, niż inne frutti di mare i bardzo wysoko cenione. Można je gotować, smażyć albo piec. Podaje się je w całości lub obrane, z sałatkami albo potrawami z ryżu. Używa się do nich sztućców deserowych - noża i widelca. Przy oddzielaniu części jadalnych od reszty można pomóc sobie palcami. Części niejadalne przekłada się na specjalny talerz na odpadki.

Langusta, nazywana też homarem kolczastym (od małych kolców na grzbiecie), nie ma kleszczy. Jej czerwonofioletowy pancerz w żółte centki nie zmienia koloru pod wpływem wysokiej temperatury. Może ważyć do 8 kg. Najsmaczniejsze są sztuki nieduże, o wadze do 2 kg. Mięso langusty, znajduje się przede wszystkim w części ogonowej, jest białe i zdaniem smakoszy delikatniejsze i słodsze niż mięso homara. Langustę przyrządza się, podaje i je podobnie jak homara. Do naszych sklepów trafiają wyłącznie langusty mrożone - surowe lub obgotowane, w skorupie albo bez niej.

Krab ma szarobrunatny pancerz, który podczas gotowania zmienia barwę na czerwoną. Jest wiele odmian krabów. Mają bardzo smaczne i delikatne mięso o zróżnicowanej barwie - białe w kleszczach i ciemne w pancerzu - świetnie nadające się na sałatki, farsze, musy, galaretki, suflety, krokiety i zupy. W naszych sklepach najczęściej bywają paluszki krabowe - mrożone albo w zalewie, gotowane przed zamrożeniem.

Krewetki to małe (od 2 do 30 cm) skorupiaki morskie bez kleszczy. Jest wiele odmian krewetek (niektóre żyją także w Bałtyku). Wszystkie mają różowe mięso, a różnią się wielkością i barwą skorupy. Za najsmaczniejsze uważa się krewetki różowe i czerwone. Do jedzenia nadaje się tylko mięso z części ogonowej skorupiaka. W sklepach zwykle są zamrożone krewetki ugotowane, ale bywają też surowe albo konserwowe - w puszkach i w słoikach. Skorupiaki te je się na zimno i na gorąco. Wyśmienite są gotowane na parze lub w wodzie, duszone, pieczone i smażone. Gotuje się je bardzo krótko (1-3 minut, w zależności od wielkości), dłużej przyrządzane twardnieją. Można z nich robić szaszłyki, sałatki, zapiekanki, risotta, zupy, musy, galaretki, koktajle i pasty do pieczywa. Są świetnym dodatkiem do duszonych ryb i rybnych farszów naleśnikowych. Na eleganckich przyjęciach zwykle podaje się krewetki luzowane. Jeśli są bez żadnych dodatków, zjada się je sztućcami deserowymi - nożem i widelcem. Jeśli natomiast stanowią składnik dania głównego, używa się zwykłych sztućców.

Małże mają twardą (okrągłą) lub miękką (podłużną) muszlę. Należą do nich ostrygi, omułki jadalne, czyli mule, najładniejsze z małży - przegrzebki, w dużych, wachlarzowatych kremowobeżowych muszlach, zwane też muszlami św. Jakuba, sercówki i spora grupa małży nazywanych po prostu jadalnymi. W sprzedaży są różne konserwy z małży (w zalewie naturalnej, w białym winie, w sosie morskim, winegret i katalońskim) oraz małże wędzone i mrożone - w skorupach, albo ugotowane - bez skorupek. U nas tylko nieliczne sklepy oferują żywe ostrygi, mule i inne małże (zwykle sprowadzają je na specjalne zamówienie). Za szczególne delicje wśród małży uchodzą omułki o białym mięsie, delikatnym w smaku i słodkawym, oraz ich pomarańczowa ikra. Z pięknych muszli przegrzebka Amerykanie zjadają tylko białe mięso, a Europejczycy także stożkowaty woreczek z różowymi jajeczkami. Świeże małże powinny mieć zamknięte muszle (uwaga ta tylko częściowo dotyczy przegrzebków, zdarza się bowiem, że świeże mają otwarte muszle). Dopiero w czasie ogrzewania skorupiaki się rozchylają. Te, które nie otworzyły się po ugotowaniu, należy wyrzucić. Małże można smażyć, dusić, gotować, wędzić, zapiekać z sosami i marynować, a niektóre (np. omułki i ostrygi) jeść na surowo. Ważne jest, by nie przyrządzać ich zbyt długo, bo pod wpływem wysokiej temperatury dość szybko twardnieją. Omułki jadalne i sercówki gotuje się w muszlach do momentu, aż się otworzą (1-2 minuty). Ostrygi wyjęte z muszli - najwyżej minutę, a przegrzebki (także bez muszli) 1-2 minuty, w zależności od wielkości. Muszle małży bierze się do ręki, otwiera nożem, a następnie odrywa mięśnie łączące mięso z muszlą. W restauracjach serwuje się małże już otwarte. Mule można jeść rękami. Pierwszej opróżnionej muszli używa się potem jako szczypiec do wyjmowania mięsa z kolejnych skorup. Można też robić to widelcem. Natomiast sos wybiera się łyżeczką.

Ostrygi - najwykwintniejsze z małży, symbol kulinarnego luksusu - mają kremowoszare soczyste mięso. Zazwyczaj jada się je, a raczej połyka, na surowo. W restauracjach podaje się ostrygi na pokruszonym lodzie. Muszlę rozchyla się specjalnym nożem, przyprawia mięso cytryną, pieprzem i połyka (bez gryzienia!). Ostrygi można też piec, zapiekać, gotować. Takie gorące dania podaje się w muszlach ułożonych na grubej soli morskiej i je widelcem deserowym.

Do wszelkich owoców morza pasuje wytrawny szampan, lub białe wino, np. reńskie albo mozelskie. Jeśli chcemy podać wino czerwone, to powinno być lekko schłodzone.


Artykuł dodany: 2007-02-17 02:33:37
Ilość komentarzy: 235
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-13 16:09:30
maaddzziiaa: Nigdy nie miałam okazji spróbować :(

2009-01-09 09:37:58
karcelka: pizza z owocami morza jest pycha :)

2008-07-06 16:27:10
czarna_kobyla: uwielbiam owoce morza w ogóle kocham wszystko co związane z morzem

2008-07-02 11:12:01
kasiunia: ja tez nie ale niektore z checia bym schrupala

2008-05-20 22:15:30
aniutka: nie jem owoców morza

2008-03-04 11:34:11
annie_: i ja bym nie zjadła ?

2008-01-24 00:34:13
bea7522: ja bym tego nie zjadła fuj

2008-01-24 00:33:47
gosia123: owoców morza nie jadam i chyba nie dam się przekonać do takich rarytasów

2008-01-19 15:20:33
michalina2901: ja nie przepadam,

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 107 osób:
- 107 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image