Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Kiełki

Nasiona są swoistym magazynem zapasów żywnościowych. Znajdziemy w nich m.in. witaminy A, C, E, K, PP i te z grupy B oraz liczne aminokwasy, duże ilości żelaza, wapnia, magnezu, potasu, siarki, a także jod, mangan, lit, selen. Gdy dochodzi do kiełkowania, cenne substancje ulegają zwielokrotnieniu lub przetworzeniu. Zawarte w ziarnie węglowodany przekształcają się w cukry proste, złożone białka w aminokwasy, tłuszcze zaś w postać łatwostrawną. To sprawia, że nasz organizm bez trudu przyswaja te substancje.
Warto wiedzieć, że ich stężenie jest w kiełkach wielokrotnie wyższe niż w ziarnach i samej roślinie: np. w pszenicznych jest 80 razy więcej wit. C niż w zbożu, w brokułowych - ponad 200 razy więcej działającego antyrakowo sulforafanu niż w różyczkach.

Substancje zawarte w kiełkach usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego, obniżają poziom "złego" cholesterolu, przyśpieszają regenerację organizmu po chorobie, przy niedożywieniu. Pomagają zwalczać skutki stresu oraz spowalniają proces starzenia się komórek.
Niektóre (np. soczewicy) działają antywirusowo i bakteriobójczo, a także antyrakowo (brokułowe). Przy niedokrwistości polecane są kiełki rzodkiewki, a rzeżuchy wtedy, gdy trzeba obniżyć poziom cukru we krwi i pobudzić apetyt. Dla osób, które cierpią na niedobór witaminy B1, idealne będą kiełki pszenicy i soi. Braki wit. B 2 uzupełnią kiełki gorczycy i soi, a biotyny - kiełki lucerny i rzodkiewki.
Kiełki zawierają także błonnik oraz saponiny, flawonoidy i roślinne hormony, korzystnie regulujące pracę całego organizmu.

Domowa hodowla
Nasiona przepłukujemy na sicie i wsypujemy do czystego słoika do 1/5 wysokości. Zalewamy je letnią, przegotowaną wodą, a słoik przykrywamy gazą i obwiązujemy gumką. Po 12 godzinach wodę wylewamy, nie zdejmując gazy.
Słoik obwiązujemy ciemną ściereczką, by przyśpieszyć proces kiełkowania, i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. Potem zalewamy nasiona letnią, przegotowaną wodą, odstawiamy na 10 minut i zlewamy wodę.
Taki zabieg powtarzamy 2 razy dziennie do czasu, aż nasiona wykiełkują (trwa to 3-6 dni, w zależności od gatunku). Wtedy wystawiamy je na 3 godziny na światło słoneczne, by wytworzyły chlorofil, potem płuczemy na sicie i możemy je jeść.

Artykuł dodany: 2007-02-24 02:54:39
Ilość komentarzy: 215
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-01-17 23:33:12
maaddzziiaa: Kiełki świetnie smakują w zestawieniu z mięskiem.

2008-07-02 11:10:15
kasiunia: ja tez jadlas kiedys ze schabowym??

2008-05-17 23:30:40
maaddzziiaa: A ja tam uwielbiam kiełki za to, że są zdrowe i dobre :)

2008-04-11 23:11:24
milka2008: ja za kielki podziekuje,nie jadam takich rzeczy i nie przekonuja mnie ich wlasciwosci

2008-03-06 03:06:33
doritta_: brrrr to nie dla mnie takie kiełki

2008-01-24 00:50:11
bea7522: ja nie jem tego

2008-01-24 00:49:42
gosia123: w moim domu też nikt tego nie chce jeść

2008-01-06 23:15:49
Tenia: ja kiedyś miałam ale tego nikt nie chciał jeść

2007-12-02 14:49:56
justyna252: Wiele razy slyszałam, ale jakos nigdy nie probowalam

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 105 osób:
- 105 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image