Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Szafran

To najdroższą przyprawa na świecie - cena kilograma tego proszku jest równa cenie kilograma złota. Chociaż jego pochodzenie nie jest dokładnie wyjaśnione, wydaje się prawie pewne, że wywodzi się on z Orientu, gdyż jego uprawa była powszechnie znana w Azji Mniejszej już przed naszą erą. Pierwsze wzmianki o szafranie i jego wykorzystaniu pojawiły się już miedzy 3000 -2800 p.n.e. w egipskich papirusach dotyczących medycyny. Szafran został tam opisany jako lek na przeróżne schorzenia oczu. Z tych samych źródeł dowiadujemy się również, że szafran już wtedy był rośliną ekskluzywną, używaną przez kapłanów i faraonów w medycynie, kosmetyce, jako ofiara dla bogów podczas ceremonii religijnych oraz jako jeden ze składników niezbędnych do balsamowania zwłok.

Naukowcy twierdzą, że szafran w postaci przyprawy kulinarnej pojawił się po raz pierwszy w antycznej Persji. Szafran uprawny pojawiał się także w opisach starożytnych ogrodów; znany był już 4000 lat temu w Chinach, gdzie był wysoko cenioną i uprawianą w specjalnych ogrodach ziołowych rośliną leczniczą. W średniowieczu szafran dotarł do Wielkiej Brytanii. Jak mówi legenda, za czasów Edwarda III, pewien pielgrzym z Orientu przywiózł bulwę szafranu ukrytą w swej wydrążonej lasce. W ten sposób roślina zaczęła się rozrastać, przynosząc miastu rozkwit. W okresie renesansu głównym ośrodkiem handlowym szafranu była Wenecja. Wówczas szafran był więcej wart niż złoto, co prowadziło do częstych oszustw. Henryk VIII, słynny wielbiciel szafranu, karał śmiercią tych, którzy dopuścili się wobec niego oszustwa.

Obecnie szafran uprawia się na dużą skalę głównie w regionie basenu Morza Śródziemnego i krajach Bliskiego Wschodu. W Hiszpanii z uprawy szafranu słynie region La Mancha.

Pozyskiwanie go z pojedynczo zbieranych słupków krokusa jest niezwykle pracochłonne; na 1 kilogram szafranu potrzeba aż 170000 kwiatów. Dobry szafran powinien mieć najwyżej rok i odznaczać się jaskrawo-pomarańczowym kolorem. Jako przyprawa, szafran występuje w dwóch postaciach: nitek i proszku. Jeżeli używamy nitek należy potrzebną ich ilość pognieść i zanurzyć w mleku lub innym płynie, zgodnie z przepisem. Jeśli natomiast mamy do czynienia z szafranem w postaci proszku (uwaga, łatwo go sfałszować!), rozpuszczamy go w płynie lub mieszamy z mąką do ciast. Szafran najczęściej stosuje się do ryżu, ciast i zup. Dobrze komponuje się m.in. z bazylią i oregano.

Firmy zajmujące się sprzedażą przypraw oferują szafran w bardzo małych opakowaniach - np. szklanych fiolkach albo maleńkich torebkach ukrytych wewnątrz większych torebek. Wystarczy bowiem bardzo nieduża jego ilość, żeby otrzymać pożądany efekt. "przedawkowanie" sprawia, że potrawa jest gorzka.

W wielu kulturach świata był i jest nadal uważany za silny afrodyzjak. Miałby on wzmagać popęd płciowy u młodych mężczyzn, a podawany w małych ilościach w postaci nitek zapobiegać nieregularnym menstruacjom i wzmacniać macicę. Zdaniem starożytnych Greków szafran pobudzał kobiece narządy płciowe, wywoływał silny orgazm i jednocześnie miał działanie aborcyjne.

Kala1981

Źródła:
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1,54046,328915.html
http://www.restaurants.pl/ciekawostki/szafran.htm
http://www.torunskiepierniki.pl


Artykuł dodany: 2007-03-10 02:02:27
Ilość komentarzy: 158
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-23 18:51:57
maaddzziiaa: girl- ja tak samo. Ale nazwa obiła się o uszy.

2008-07-02 11:08:10
girl_86: Ja nigdy nie próbowałam tego... jakoś nie było okazji.

2008-07-02 11:06:14
kasiunia: ja tez nie uzywam slyszalam ze prawdziwy jest strasznie drogi

2008-03-05 19:08:13
annie_: nie używam szafranu więc mało wiem :)

2007-12-10 22:39:34
Tenia: za bardzo piecze

2007-11-21 10:29:07
sylwijka: nie próbowałam

2007-11-07 00:32:39
Tenia: ale piekąca jest

2007-10-18 18:38:45
beatab: tak -czytałam ze to się z kwiatów robi;-)

2007-10-18 18:37:38
sylwiaa27: no to drogi taka przyprawa a taka cena

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 112 osoby:
- 112 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image