Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Czas na herbatę

Herbata stała się ostatnio bardzo popularnym napojem, zaczyna sięgać po nią coraz więcej osób, doceniając nie tylko jej wyjątkowy smak i aromat, ale także dobroczynne właściwości zdrowotne. Wszystkie rodzaje herbat (czarna, czerwona, zielona, biała) pochodzą z tego samego gatunku krzewu herbacianego, różni je tylko proces obróbki.

Czarna herbata: jest najbardziej znana, powstaje w wyniku suszenia i fermentacji listków drzewa herbacianego. Zawiera w swoim składzie teaflawiny i tearubiginy, polifenole będące silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki temu czarna herbata chroni nasze komórki przed zmianami rakotwórczymi. Ponadto posiada właściwości pobudzające lub odprężające (w zależności od długości jej parzenia), oraz zawiera duża ilość garbników które działają przeciw bakteryjnie. Dzięki temu jest pomocna w leczeniu niestrawności i infekcji żołądkowych. Jednak nie wszyscy powinni po nią sięgać. Przeciwwskazaniem do picia tego gatunku herbaty jest: choroba wrzodowa i nadkwaśność żołądka-herbata może go dodatkowo podrażnić, oraz niedobór żelaza w organizmie, ponieważ czarna herbata utrudnia jego przyswajanie

Zielona herbata: produkowana jest inaczej niż herbata czarna, nie podlega procesowi fermentacji, dlatego tez ma inna barwę. Zielona herbata to źródło wielu cennych składników m.in.: witaminy C, fluoru i magnezu. Poza tym spośród wszystkich gatunków herbata zielona wyróżnia się największą zawartością najłatwiej przyswajalnych fenoli-katechin, dlatego skutecznie usuwa wolne rodniki, które są przyczyna uszkadzania komórek. Picie codziennie kilku filiżanek tej herbaty chroni przed zawałem serca, neutralizuje działanie kwasów trawiennych (dzięki temu zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka), reguluje procesy trawienne.

Czerwona herbata: najpopularniejsza wśród herbat czerwonych jest znana nam już z wcześniejszych artykułów, dietetyczna herbata PU ERH, która przyspiesza spalanie zbędnego tłuszczu. Przez amerykanów nazywana "mordercą tłuszczu", ponieważ wypijanie kilku filiżanek dziennie pozwala w ciągu miesiąca pozbyć się od 3do nawet 8 kg nadwagi. Nie jest to jednak jej jedyna zaleta. Regularnie pita oczyszcza organizm i obniża poziom cholesterolu, łagodzi skutki spożycia nadmiernej ilości alkoholu.

Biała herbata: jest u nas najmniej znana i niestety dość droga ponieważ uzyskuje się ją z najmłodszych pączków liści herbacianych. Ma działanie pobudzające, ponieważ zawiera dużo kofeiny.
Sztuka parzenia: nie wszystkie herbaty parzy się jednakowo. Herbatę czarną i czerwoną powinno się zalewań wrzątkiem, natomiast zielona i biała woda o temperaturze 60-80 st. celcjusza. Żadnej z herbat nie należy zaparzać w metalowym naczyniu, najlepiej wykorzystać do tego ceramiczne lub szklane. Trzeba pamiętać również ze działanie herbaty zależy od czasu jej zaparzania. Jeśli herbata ma pobudzać należy zaparzać ja ok.3 minuty, gdy ma uspokajać-ok.5 minut.

A więc smacznego, pijmy herbatki na zdrowie.

Informacje zaczerpnięte z prasy

Kaskaona



Artykuł dodany: 2007-03-31 01:26:29
Ilość komentarzy: 351
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-16 14:06:03
maaddzziiaa: Ja mam co 5 minut czas na herbatę :p hihi

2008-08-18 21:30:55
rafal.b19: ale to dziwne komentować tylko obrazek...

2008-08-17 17:46:42
eska25: po co jak są obrazki

2008-08-17 17:46:05
justpink: przecież ona nawet artykułu nie czyta

2008-08-17 17:45:37
enigma63: figura ? niby do czego???

2008-08-17 17:44:27
Kolorowanka: z miodem i cytryną lub figura :)

2008-07-19 11:01:32
kropelka_wódki: czarna wiesz co dobre....bo razem ją pijemy:)

2008-07-08 17:56:05
czarna_kobyla: zielona z malinami bardzo dobra

2008-07-02 11:04:31
girl_86: a ja właśnie bardzo lubię herbatkę z cytrynką, pychotka :) I taka herbatka jest najlepsza w zimie :)

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 105 osób:
- 105 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image