Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Dlaczego powinniśmy jeść chleb razowy?

Ponieważ ma:
-niepowtarzalne walory smakowe
- korzystne cechy żywieniowe,
- jest bogaty w witaminy - szczególnie z grupy B oraz błonnik spełniający w przewodzie pokarmowym rolę "wymiatacza szkodliwych dla zdrowia substancji

Pamiętajmy, że system trawienny człowieka od wieków dostosował się do diety opartej na pieczywie razowym. Pieczywo białe jest stosunkowo "nowym" wynalazkiem, ponieważ nasi dziadkowie i pradziadkowie jadali głównie pieczywo ciemne, razowe.
Pieczywo ciemne barwą to nie zawsze pieczywo razowe. Większość spotykanych na naszym rynku rodzajów pieczywa ciemnego niewiele ma wspólnego z razowym, poczynając na składzie recepturowym, nie mówiąc już o technologii produkcji. Większość ciemnego pieczywa jest sztucznie barwiona, zawiera domieszki mąki pszennej oraz polepszaczy, które dodaje się w celu uzyskania lepszego, okazałego wyglądu.

Pieczywo ciemne (z mąki żytniej i razowej) zawiera kilkakrotnie więcej błonnika, witamin z grupy B i mikroelementów niż pieczywo jasne (pszenne lub mieszane). Zapobiega otyłości i obniża zawartość cholesterolu we krwi.
Pieczywo białe pozbawione jest zdrowotnych wartości odżywczych:
Jedzmy chleb, ale chleb ciemny - nie ciemny z nazwy (przyciemniony sztucznie), ale wykonany z ciemnej mąki żytniej razowej na naturalnym zakwasie! TAKI CHLEB powinien być codziennym składnikiem diety każdego człowieka. Zawarte w nim bakterie kwasu mlekowego mają szczególne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Dzięki temu ZAPOBIEGAJĄ CHOROBOM NOWOTWOROWYM. Naturalny kwas mlekowy zawarty w chlebie żytnim, razowym wpływa na przyswajanie wapnia i żelaza, działa leczniczo w przewlekłych schorzeniach żołądka, stanach zapalnych jelita grubego, zalecany jest też w chorobach wątroby, nerek i trzustki. Dzięki temu chleb żytni staje się lekiem.
Nie każdy ciemny chleb jest chlebem razowym. Niektóre są barwione, np. karmelem, na ciemnobrązowy kolor. Jak odróżnić pieczywo razowe od barwionego? Prawdziwy chleb razowy jest ciężki, wiórowaty, a barwiony ma lekką konsystencję jasnego pieczywa.
DOBRY TRADYCYJNY CHLEB na zakwasie posiada oprócz wyjątkowych walorów odżywczych i zdrowotnych, znakomite walory smakowe i zapachowe oraz naturalną trwałość.

paolka


Artykuł dodany: 2007-03-31 01:29:20
Ilość komentarzy: 148
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-26 11:04:02
maaddzziiaa: Ja też jestem zwolenniczką razowców;p

2009-01-26 17:52:56
karolcia304: bardzo lubie razowy chleb jeszcze z wieloma ziarnami pycha

2008-07-08 17:55:08
czarna_kobyla: nie przepadam za chlebem razowym w ogóle za piczywem pełnoziarnistym

2008-07-02 11:00:24
kasiunia: ja nie az tak blisko ale co wieczor czuje zapachy z niej

2008-05-17 20:58:31
maaddzziiaa: A ja mieszkam obok piekarni :D

2007-11-28 22:52:13
skowytka: sylwijka, zazdroszcze :) no nie jem, niestety razowego..

2007-11-21 10:15:36
sylwijka: świeżutki mam zawsze bo mam brata piekarza

2007-11-08 18:22:23
kiszka: ja lubię taki świeżutki i jest pyszny

2007-11-08 18:21:50
sylwia2000: nie lubię razowego

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 110 osób:
- 110 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image