Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Babka Wielkanocna

Składniki :
70 dkg mąki
9,5-10 dkg drożdzy
8 żółtek +2 całe jajka
18dkg cukru+2 cukry waniliowe
szczypta soli
22dkg masła
1 dobra szklanka śmietanki
1 szklanka mleka
10-15 dkg drobnych rodzynek

Mąkę przesiać do miski. Podzielić na trzy części, 1 z nich zaparzyć szklanką zagotowanej śmietanki. Porządnie mieszać łyżką w trakcie parzenia , aby nie zrobiły się duże grudki. Jajka +cukier + żółtka +cukier waniliowy i szczyptę soli dobrze wymieszać mikserem. Drożdże +łyżka mąki +łyżka cukru i trochę ciepłego mleka dokładnie rozetrzeć drewnianą łyżką(gdy rozczyn zakipi natychmiast dodajemy do ciasta . Przejrzały rozczyn może być przyczyną zakalca.)Gdy drożdże urosną dodajemy je do zaparzonej, lecz niegorącej mąki, mieszamy razem i po kilku minutach(np.5)dodajemy żółtka.
Zaczynamy wyrabiać ciasto, które jest gęste i zbite. Można zacząć mikserem, a następnie ręką. Jeżeli ciasto jest bardzo gęste, można zamoczyć ręce w maśle i kontynuować wyrabianie lub dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka. Gdy ciasto jest gładkie i nie przykleja się do miski odstawiamy je do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy stopniowo letnie stopione masło. Wyrabiamy przez 10 minut, dodajemy rodzynki i jeszcze przez chwile zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie kilkakrotnie przebijamy jego powierzchnię palcem, aby uwolnić nadmiar gazów.
Dwie formy na babkę(jedna duża druga mała) nasmarować masłem i obsypać mąką(pamiętając, aby nie smarować kominków w blaszkach),napełnić ciastem do 1/3 wysokości i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni formę wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Po 40 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone. Jeżeli jest już gotowe ostrożnie wyjmujemy formy z piekarnika i ustawiamy na ażurowej siatce. Po lekkim przestudzeniu odwracamy na miękką poduszkę przykrytą ściereczką i zdejmujemy z ciast blaszki. Po ostudzeniu przełożyć babki na półmisek, aby nie szokować gości stawianiem poduszki na stole i polukrować.
Z białek, które pozostaną można upiec bezy.

gosiaczek_ki

Artykuł dodany: 2007-03-31 01:36:58
Ilość komentarzy: 554
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-15 10:12:24
maaddzziiaa: A ja lubię tylko takie "mokre" i polane czekoladą :D Suchmielców nie lubię :P

2008-07-02 10:58:42
kasiunia: ja lubie wszystkie babki

2008-05-22 10:57:19
aniutka: to zależy jakie babki, jedne są suche a inne nie...ja ogólnie lubie babki

2008-05-17 21:01:09
maaddzziiaa: Ja nie lubię babek, bo są za suche ;P

2008-05-17 11:25:00
Cobaea: lubie babeczki wigotne suche nie smakują

2008-05-14 15:38:27
wilczek: ja lubie marmurkowe i cytrynowe babki,ale nie ma mi kto upiec,wiec kupuje

2007-11-21 10:14:05
sylwijka: babki babeczki babusie bardzo lubie jesc ale nie piec

2007-11-08 18:37:34
sylwia2000: ostatnio robiłam babkę na imieniny-taka z paczki ale bardzo dobra była,polałam pyszna polewą

2007-11-07 00:49:52
Tenia: babka dobra jest jeszcze świąteczna to pycha

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 112 osoby:
- 112 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image