Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Wiosenne ziele

Rzeżucha ogrodowa siewna lub bardziej poprawnie Pieprzyca jest źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych. Pochodzi z południowo-zachodniej Azji i jest bliską krewniaczką kapusty (zaliczana jest rodziny roślin kapustowatych). Jej kiełki charakteryzują się wysokimi walorami odżywczymi. Zawierają sporo witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu, są również źródłem składników mineralnych - siarki, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, chromu oraz jodu. Z tego powodu warto je włączyć do naszej diety, szczególnie w okresie wiosennym, kiedy mamy gorszy dostęp do świeżych warzyw, a nasz organizm zaczyna odczuwać objawy przesilenia wiosennego.

Walory lecznicze rzeżuchy wynikające z jej specyficznego składu, doceniano już dawna temu. W medycynie ludowej była ona wykorzystywana jako lek na pasożyty jelit i owrzodzenia skóry. Już wtedy wiedziano, że działa dezynfekująco na jamę ustną oraz pobudzająco na trawienie i apetyt. Ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu, poleca się ją osobom z niedoczynnością tarczycy. Rzeżucha jest zalecana w diecie cukrzyków, osób z nietolerancją glukozy (zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki i metabolizm glukozy) oraz problemami dermatologicznymi tj. trądzik czy łojotok. Ze względu na działanie moczopędnie jedzenie kiełków rzeżuchy jest także wskazane przy chorobach nerek. Nie powinni żałować ich sobie osoby pragnące mieć zdrowe włosy. Zawarta w rzeżusze siarka odgrywa ważną rolę w budowaniu ich struktury.

Jest jednak i druga strona medalu - spożywanie rzeżuchy w nadmiernej ilości może wywołać stan zapalny pęcherza. Jeśli chcemy zachować zdrowy umiar, powinniśmy się zadowolić kilkoma łyżeczkami rzeżuchy na dobę.

Czas wysiewu rzeżuchy przypada na okres marca-kwietnia, jednak z powodzeniem możemy ją hodować przez cały rok w mieszkaniu. W tym celu naczynie szklane (talerz lub płaską miseczkę) wykładamy ligniną lub gazą, dobrze nawilżamy i pokrywamy nasionami rzeżuchy, tak aby nie zachodziły na siebie. Następnie przykrywamy cienką folią i pozostawiamy w ciepłym, jasnym miejscu (np. parapet). Po dwóch dniach, kiedy nasiona skiełkują, zdejmujemy folię, po czym pozostawiamy na kolejne 5-6 dni. Po tym czasie siewki są gotowe do spożycia. Przez cały czas hodowli należy dbać, by podłoże, na którym rośnie nasza rzeżucha było wilgotne.

Kiełki rzeżuchy charakteryzują się oryginalnym, pikantnym i ostrym smakiem i zapachem. Dzięki temu można stanowić uzupełnienie wielu potraw. Surowe kiełki świetnie komponują z pieczywem, masłem, twarożkiem, pomidorami i ziemniakami. Można z powodzeniem wykorzystać je do potraw z jaj, ryb oraz mięsa - szczególnie cielęciny i drobiu.
Ci, którzy zechcą doświadczyć na własnym ciele korzyści płynących z jedzenia rzeżuchy powinni spróbować rzeżuchowego masełka. Wystarczy zmiksować 50 g masła z 2-3 łyżkami kiełków rzeżuchy oraz szczyptą soli i mamy gotowe aromatyczne smarowidło do kanapek.


gosia45

źródło: www.fit.pl/dietadlaciebie/

Artykuł dodany: 2007-04-14 01:22:56
Ilość komentarzy: 203
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-01-26 19:26:14
karolcia304: zgadzam sie z elabutelą

2008-08-18 09:12:48
elabutela: można ją hodować przez cały rok

2008-07-02 10:56:01
kasiunia: rzezucha jest smaczna taka inna

2008-01-24 00:41:03
bea7522: nie cierpię rzeżuchy zapach ma brzydki

2008-01-24 00:39:32
gosia123: ja również wysiewam rzeżuchę na Wielkanoc i robię z niej kolorowe stroiki na świąteczny stół. Pięknie to wygląda

2007-11-21 10:09:28
sylwijka: zawsze sadze rzeżuche na świeta wielkanocne

2007-11-05 07:30:39
eska25: u mnie na parapecie stoi rzezucha i pieknie sie prezentuje w dodatku jest zdrowa ,to stereotyp ze rzezuche sieje sie tylko na Wielkanoc

2007-10-25 12:40:51
kasiunia: poniewaz rzezucha to tradycja swiateczna i wtedy sie ja sieje w niektorych domach karpia sie je tez tylko i wylacznie w wigilie

2007-10-22 22:58:23
pianiwo: ciekawe dlaczego nikt teraz np. jej nie wysiewa ?

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 104 osoby:
- 104 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image