Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Wiosenne grillowanie

Słońce przygrzało, drzewa i trawa zazieleniły się -wiosna na całego!!! Najwyższy czas, aby wykorzystać w pełni płynące z niej uroki. Jednym z nich jest z pewnością przygotowanie i spożywanie potraw na łonie natury. Trudno sobie wyobrazić to przyjemne zajęcie bez pachnącego węglem drzewnym grilla. A przygotować na nim można nie tylko tłustą kiełbaskę, ale wiele oryginalnych i lekkich dań.

Grillowanie
Grill najlepiej rozstawić w miejscu osłoniętym od wiatru, dym nie powinien kierować się na boki i podwędzać naszych biesiadników. Do palenia w grillu używamy węgla drzewnego, który spala się bardzo powoli i długo utrzymuje żar, można użyć też specjalnych brykietów. Jako rozpałka najskuteczniejsza jest specjalna podpałka w kostkach lub w płynie, nie powinno się używać denaturatu czy benzyny.
Podczas grillowania dobrze jest używać specjalnej dmuchawy, która znacznie przyspiesza rozpalanie węgla, jeśli nie masz, to wystarczy machanie gazetą. Gdy węgiel dobrze się rozżarzy i na wierzchu zbierze się mała warstewka popiołu, można zacząć grillowanie. Pamiętaj, aby ruszt posmarować przed pieczeniem olejem, zapobiegnie to przyklejaniu się potraw.
Przed położeniem mięsa na ruszcie watro też dodać do węgla gałązki jałowca lub innych ziół, mięso nabierze wspaniałego aromatu.

Szaszłyki
- najlepsze są szaszłyki z mięsa o krótkim czasie pieczenia: wątróbka, pierś kurczaka lub indyka, polędwica wieprzowa
- mięso, które się długo piecze można wcześniej zmielić i uformować z nich kotleciki
- bardzo dobrym składnikiem szaszłyków jest boczek, który uchroni niewielkie kawałki mięsa przed nadmiernym wysuszeniem
- składniki na szaszłyki krój na kawałki o podobnej wielkości, tylko wtedy będą gotowe o tym samym czasie
- składniki powinny być dosyć luźno nabite na szpadki, aby mogły dobrze upiec się w środku Ryby z grilla-małe ryby piecz w całości, duże lepiej pokroić na dzwonka
-przed grillowaniem zamarynuj je w marynacie z białego wina lub bulionu, soku cytrynowego, oleju, wegety i pieprzu
-ryby w całości najlepiej piecz w specjalnych formach lub zawinięte w folię aluminiową
Przed pieczeniem posmaruj stopionym masłem.

Warzywa (papryka, ziemniaki, kabaczki, cebula, kukurydza, główki czosnku) i owoce (jabłka, banany) pieczemy bezpośrednio na ruszcie lub w folii aluminiowej.
- do warzyw z grilla podaj smakowe masełka; zrobisz je ucierając masło z suszoną papryką, posiekanym czosnkiem lub zieleniną
- kolby kukurydzy będą bardzo dobre, gdy przed pieczeniem owiniesz je plastrami boczku
- pomidorki lub papryki możesz upiec w całości, napełniając je ziarnami kukurydzy, startym żółtym serem wymieszanym z ugotowanym ryżem lub nadzieniem z mielonego mięsa

Mięso z grilla
Mięso do pieczenia na grillu wybieramy chude (z drobiu udka i piersi, ponadto kotlety cielęce, schab, karkówkę, żeberka, kiełbasę). Kroimy je na niezbyt duże kawałki, by porcje mogły równomiernie się upiec. Upieczone kawałki mięsa lub warzyw solimy dopiero po upieczeniu, ponieważ sól powoduje wysychanie pieczonej potrawy.
- kotlety na grillu upieką się równomiernie, jeśli nie będą grubsze niż 2 cm
- grubsze kawałki mięsa jak np. kawałki kurczaka przewracaj kilka razy
- kotlety, steki i sznycle przewracaj na ruszcie tylko raz, będą bardziej soczyste
- każdy kawałek mięsa będzie bardziej aromatyczny i soczysty, jeśli przed ułożeniem na grillu umieścisz go minimum na 30 minut w marynacie. Jeszcze lepsze, będzie, gdy poleży w marynacie 12 - 24 godzin.

Przykładowa marynata:
Do kotletów wieprzowych
1/4 szklanki piwa wymieszać z 1 /4 szklanki oleju, łyżką octu winnego i musztardy. Dodać 2 posiekane dymki (razem ze szczypiorkiem), łyżkę natki i 2 laurowe listki.
Do drobiu
1/2 szklanki oleju wymieszać z sokiem i skórką startą z jednej cytryny. Dodać 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (oregano, rozmaryn, szałwia, natka, koperek).


asiulka - malutka

Informacje zaczerpnięte z internetu



Artykuł dodany: 2007-04-14 02:47:14
Ilość komentarzy: 479
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-04-28 12:41:36
madziula: ;)) uwielbiam grilla z rodzinkąą ;)

2008-08-12 17:25:09
pc174: gril na działce

2008-07-06 10:17:06
elabutela: nom

2008-07-02 10:54:55
justpink: ja z 5 .bylam nad jeziorem to jadłam

2008-07-02 10:52:30
kasiunia: ja jednego ale za to jakiego...

2008-05-17 21:02:39
maaddzziiaa: Ja już 3 grille zaliczyłam w tym roku :)

2008-04-21 15:48:49
milka2008: oj ja tez bym sobie na grilla poszla

2008-04-21 15:41:56
wiesia: bardzo lubje grilla fajna sprawa

2008-04-21 15:37:07
michalina2901: dzis ladna pogoda moze jakies grilowanie hmm :)

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 106 osób:
- 106 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image