Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Kawa

Kawa - napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawany na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawił się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na ziemi i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyśpiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy. Dotąd nie udowodniono jej negatywnego wpływu na organizm człowieka. Szkodliwe dla zdrowia może być natomiast picie kawy w zbyt dużych ilościach co prowadzi do uzależnienia.

Działanie i wpływ na zdrowie.
Dzięki zawartości kofeiny kawa pełni rolę stymulującą. Pobudza organizm, zwiększa sprawność myślenia, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne. Ze względu na swoje właściwości pita jest przede wszystkim rano, często w dużych ilościach. Bezpośredni wpływ kofeiny zaczyna się odczuwać po około pół godzinie.
Już od XVI wieku, kiedy kawę sprowadzono do Europy budziła ona wiele kontrowersji. Z jednej strony chwalono jej niezwykłe działanie, z drugiej oskarżano o wywoływanie wiele różnych schorzeń, m.in. problemów żołądkowych, zawałów serca, raka i osteoporozy. W XVI-wiecznej Anglii podejrzewano nawet, że istnieje związek między impotencją i spożyciem nowej używki. Krytyka nasiliła się w XIX wieku wraz z rozpowszechnieniem napoju. Coraz częstsze było tzw. "zdenerwowanie kofeinowe", występujące w efekcie spożycia zbyt dużej ilości kawy.
Badania przeprowadzane w XIX i XX wieku nie zdołały jasno wykazać do jakich chorób może doprowadzić picie kawy, choć nigdy też nie zaliczano jej do zdrowej żywności. Dopiero w ostatnich dekadach przeprowadzono wiarygodne testy na dostatecznie dużych grupach pacjentów. Mimo to naukowcy wciąż nie są zgodni w kwestii wpływu kawy na zdrowie. Wynika to przede wszystkim z trudności przeprowadzenia pewnych badań. Wymagają one nie tylko dużej liczby osób, ale także właściwego ujęcia niezależnych czynników: zwyczajów żywieniowych, płci, masy, ogólnej kondycji, chorób, poziomu cholesterolu itd.
Według najbardziej wiarygodnych badań:

  • Spożycie kawy nie jest związane ze wzrostem ryzyka udaru mózgu i chorób serca.

  • Nie ma związku pomiędzy umiarkowanym spożywaniem kofeiny, a ogólnym poziomem cholesterolu u człowieka.

  • Nie udowodniono związku między spożyciem kawy a występowaniem chorób nowotworowych. Tego typu relacje pojawiają się dopiero w przypadku przyjmowania kofeiny w bardzo dużych ilościach.

  • Kawa może zwiększać tętno, szczególnie gdy jest rzadko pita. Częste przyjmowanie kofeiny sprawia, że efekt ten zanika. Nie udowodniono związku między nadciśnieniem a spożyciem kawy.

  • Kawa wypłukuje wapń z organizmu, jednak efekt ten jest na tyle niewielki, że nawet spożywanie jej w dużych ilościach nie zwiększa szansy zachorowania na osteoporozę.

  • Brakuje dowodów na negatywny wpływ kawy spożywanej w umiarkowanej ilości na kobiety w ciąży i płód. Nie udowodniono także związku między piciem kawy przez matkę a wcześniactwem.



Pozytywne właściwości
Według niektórych badań kawa pita w umiarkowanych ilościach posiada pewne pozytywne, niekiedy nawet lecznicze właściwości.

  • Polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ.

  • Obniża szanse zachorowania na marskość wątroby.

  • Dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentracje, a także pozytywnie wpływa
    na krążenie i układ trawienny.

  • Przyśpiesza metabolizm, tym samym zwiększa tempo przemiany lipidów i pomaga
    zapobiegać zmęczeniu mięśni.

  • Zmniejsza szanse wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej.

  • Przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród
    palaczy.

  • Zmniejsza szanse zachorowania na chorobę Parkinsona.

  • Nawet do 50% zmniejsza szanse zachorowania na cukrzycę typu II.

  • Zmniejsza szanse zachorowania na raka jelita i wątroby (hepatomę).

  • Zwiększa efektywność środków przeciwbólowych

  • Jest głównym przeciwutleniaczem w diecie osób spożywających niewiele owoców
    i warzyw.

  • Polepsza perystaltykę jelit



Negatywne właściwości.

Badania wykazują także negatywne skutki picia kawy. Wiążą się one przede wszystkim z zawartą w niej kofeiną. Zwykle dotyczą przypadków spożywania kawy w zbyt dużych ilościach.

  • Spożycie zbyt dużej ilości kawy może wywoływać uczucie nerwowości, niepokoju
    i rozdrażnienia (tzw. "zdenerwowanie kofeinowe").

  • Podobnie jak herbata wpływa na żółknięcie zębów i może prowadzić do próchnicy.

  • Ze względu na swoje właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia
    zasypianie (u nielicznych występuje efekt przeciwny).

  • Nieznacznie zmniejsza płodność zarówno u mężczyzn jak i u kobiet.

  • Spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zwiększać prawdopodobieństwo
    martwego urodzenia. W związku z tym zalecane jest, by osoby w ciąży piły do
    dwóch filiżanek kawy dziennie.

  • Gotowana kawa może w dużym stopniu wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu.

  • Kawa może zwiększać prawdopodobieństwa ataku serca u osób o wolniejszym
    metabolizmie (posiadających gen spowalniający detoksykację kofeiny w wątrobie)
    nawet o 133% w przypadku picia powyżej 4 filiżanek dziennie. Wspomniany gen
    posiadało 54% osób uczestniczących w badaniu.

  • Spożycie dużej ilości kawy może zwiększyć prawdopodobieństwo niektórych
    chorób serca



Lauren

Źródło: www.wikipedia.pl


Artykuł dodany: 2007-04-21 02:07:26
Ilość komentarzy: 580
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-11-03 09:21:11
smile: ja uzalezniona od kawy;p ale rozpuszczalnej z mlekiem, duzo mleka;p smieje sie zawsze ze pije mleko z kawa a nie kawe z mlekiem;pp

2009-03-06 06:40:47
karcelka: ja też tylko rozpuszczalną,z mlekiem,ale tylko troszke mleka,i oczywiście bez cukru :)

2009-02-16 14:13:42
maaddzziiaa: Ja piję tylko rozpuszczalną i z ogromną ilością śmietanki :D

2008-09-08 14:13:54
nokia: ja wypije kawe rozpuszczalna z mleczkiem i cukrem oczywiescie wtedy mi smakuje

2008-07-06 10:16:35
elabutela: bardzo lubie

2008-07-02 09:01:46
kasiunia: ja nie pije zadnej tylko czasami capuccino

2008-05-08 12:25:53
aguska_85: tylko zbozowka

2008-03-05 13:21:41
marcin0604: pije 3-4 dziennie

2008-02-22 17:31:00
annie_: ja nie zawsze piję :)

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 112 osoby:
- 112 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image