Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Nie przesalać!

Zalecenia specjalistów od diety mówią, że dzienne spożycie soli, a precyzyjniej, chlorku sodu NaCl, nie powinno przekraczać 2- 2,5 grama. Ilość ta mieści się w małej łyżeczce od herbaty. Osoby starsze a także mające podwyższone ciśnienie tętnicze powinny ograniczyć spożycie tego związku nawet do mniej niż 1,5 grama na dobę. Tymczasem tradycją wielu kuchni w Polsce jest obfite użycie tej przyprawy.
Należy pamiętać, że konsumowana sól to nie tylko ta, którą sypiemy do zupy, gotujących się ziemniaków czy do sałatki. W kupowanych produktach spożywczych tego związku bynajmniej nie brakuje. Nie chodzi zresztą tylko o mieszanki przypraw, zawierające ten składnik.

Sól dodaje się do produktów nie tylko dla podniesienia walorów smakowych ale także w celu zwiększenia ich trwałości. Duża zawartość soli znajduje się w większość wędliny i mięs, w gotowych zupach typu instant, nie wspominając o chipsach czy paluszkach słonych. Jest bardzo prawdopodobne, że wiele osób może wyczerpać swój dzienny limit spożycia chlorku sodu nie dodając samemu do potraw nawet odrobiny tej przyprawy. Jak jest w istocie - trudno powiedzieć. Producenci żywności nie podają na ogół poziomu zawartości tej substancji w swoich produktach.

Tymczasem problem jest dość poważny i niedoceniany. Nadmiar soli kuchennej w diecie prowadzi wprost do nadciśnienia, a spożywana w nadmiarze przez osobę z już rozpoznanym schorzeniem, utrudnia leczenie. Specjaliści zajmujący się leczeniem nadciśnienia oceniają, że nadmiar soli może przyczyniać się w Polsce do 10 - 20 tysięcy zgonów rocznie, więcej niż ginie z powodu raka piersi.

Czy jednak ograniczając zbytnio spożycie soli nie narażamy organizmu na inne schorzenia? Chlorek sodu jest substancją, która jest ważnym składnikiem płynów tkankowych i komórkowych, musi więc być systematycznie dostarczana w diecie. Jeśli jednak ograniczamy spożycie soli, włączają się mechanizmy oszczędzające - przede wszystkim przez zatrzymanie sodu w nerkach. Można zatem z korzyścią dla zdrowia i bezpiecznie przejść na dietę małosolną.

Kala1981

Źródło: http://www.zdrowie.med.pl/

Artykuł dodany: 2007-04-28 02:14:37
Ilość komentarzy: 487
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-13 16:03:22
maaddzziiaa: Ja tam nie lubię ani soli, ani ostrych przypraw.

2008-08-12 17:27:48
pc174: niestety lubię ostre rzeczy...

2008-07-06 10:15:37
elabutela: nie zdrowa

2008-07-02 09:04:19
babcia: jest niezdrowa ale jaka smaczna

2008-07-02 08:59:23
kasiunia: sol jest nie zdrowa

2008-05-17 11:21:27
Cobaea: za dużo soli kiedyś tak ale nie teraz

2008-05-16 11:48:44
wilczek: ja lubie sol,jak wczoraj nasypalem sobie soli na frytki,to nikt inny nie chcial jesc:)

2008-04-10 14:45:27
babcia: tak mimo ze to nie smaczne to zadko dodaje sól

2008-04-10 14:44:38
poranna_rosa: Kurcze ja bardzo lubie sól, do wszystkiego ją dodaję! Wiem że to nie zdrowe ale co zrobić jak sie lubi

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 119 osób:
- 119 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image