Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Brokuły - cenny składnik w diecie dziecka

Brokuł to jednoroczna roślina z rodziny kapustowatych. Jej ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego, gdzie była znana w starożytności. Moda na brokuły przyszła po roku 1920, kiedy w Stanach Zjednoczonych zaczęto je reklamować jako wysokowartościowe warzywo o niebanalnym smaku.

Brokuł swymi cechami morfologicznymi podobny jest do kalafiora, od którego różni się znacznie silniejszym wzrostem, kształtem liści oraz kształtem i zabarwieniem róży, która w początkowym okresie jest zwarta, potem stopniowo staje się luźniejsza, ma barwę zieloną lub fioletową. Do spożycia, poza różą główną, składającą się z wyraźnie uformowanych pączków, przeznacza się również róże boczne, wyrastające na bocznych pędach, a także grubą, mięsistą łodygę długości ok. 20 cm. Brokuł jest bardzo odporny na przymrozki i dlatego nadaje się do uprawy w naszym klimacie.

Brokuły to jedno pierwszych warzyw wprowadzanych do diety najmłodszych dzieci.
W okresie niemowlęcym brokuły można podawać już pod koniec pierwszego lub na początku drugiego półrocza życia.
Dostarczają one tyle samo kalorii, co marchew. Brokuły zawierają stosunkowo dużą ilość białka, sporo beta-karotenu, witaminy C, kwasu foliowego i pantotenowego, witaminy B1, B2, B6, PP. Dostarczają również witaminy E. Wśród cennych składników mineralnych należy wymienić: żelazo, miedź, potas, sód, wapń, fosfor, chlor.
Brokuły zawierają też sulforafan - substancję chemiczną o właściwościach przeciwnowotworowych. Sulforafan znajduje się także w innych warzywach (kapusta, kalafior, brukselka).

To cenne warzywo powinno podawać się szczególnie dzieciom, u których obserwuje się skłonność do występowania niedokrwistości. Brokuły zawierają też cenny błonnik pokarmowy.
W diecie dzieci brokuły spożywane są przede wszystkim w postaci gotowanej.
* Mogą stanowić dodatek do zupy jarzynowej
* Można z nich przygotować zupę-krem np. z dodatkiem grzanek
* Mogą stanowić jarzynkę z dodatkiem masła i bułki tartej
* Mogą być składnikiem wielu sałatek
Kupując brokuły powinniśmy zwrócić uwagę, aby były one intensywnie zielone, bez żółtych przebarwień. Spożywanie brokułów, szczególnie przez dzieci ma korzystne właściwości z uwagi na dużą zawartość w nich witamin i minerałów.
Przepis na brokuły zapiekane w sosie serowym: (dla dziecka od 1 roku)
Składniki:
- pół kg świeżych różyczek brokułów (lekko obgotowanych)
- 6 łyżek masła
- szklanka bułki tartej
- 2 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 10 dag żółtego sera
- sól i pieprz
- olej lub masło do wysmarowania żaroodpornego naczynia
Sposób przyrządzania:
Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Wysmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie. Na patelni lub w rondlu rozpuść 4 łyżki masła i wymieszaj z bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem, odstaw z ognia. Ćwierć szklanki mleka rozbełtaj z jajkami. Zanurzaj w nim brokuły, a potem obtaczaj w bułeczce z patelni. Ułóż w żaroodpornym naczyniu i zapiekaj, aż bułeczka się przyrumieni. Tymczasem przyrządź beszamel: rozpuść na patelni 2 pozostałe łyżki masła i wymieszaj z mąką, solą i pieprzem. Wlej szklankę mleka, cały czas mieszając, by nie potworzyły się grudki. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Wsyp ser i zamieszaj. Polane sosem brokuły podawaj z pieczonymi ziemniakami, makaronem lub bułką.

gosia45

źródła: www.e-rodzina.dashofer.pl
www.medycyna.linia.pl
kobieta.gazeta.pl

Artykuł dodany: 2007-05-05 04:11:52
Ilość komentarzy: 364
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-01-22 22:46:14
aska1984: ja musze kupić, moja znajoma robi krokiety a w farszu sąbrokuły z serem żółtym...pycha:)

2008-08-18 18:22:40
skowytka: a dzis jadlam takie dore :)

2008-07-06 10:15:08
elabutela: musza byc odpowiednio doprawione

2008-07-02 08:57:29
kasiunia: oczywiscie ze sie je je na cieplo myslales ze na zimno??

2008-05-17 11:11:58
Cobaea: ciepłe są smaczniejsze

2008-01-19 15:11:08
michalina2901: ja uwielbiam brokuly,z bulka tarta

2007-12-18 11:00:26
martaaa: ja lubie, tylko musza byc odpowiednio doprawione

2007-12-03 19:15:49
Esiu: za brokulami to ja nie przepadam

2007-12-03 19:15:17
czarodziejka: pychota:)

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 107 osób:
- 107 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image