Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Rzodkiewka

Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych, soli mineralnych i witamin rzodkiewka jest jednym z najzdrowszych warzyw z polskich ogródków. Najsmaczniejsza to ta przyrządzona zaraz po wykopaniu z własnej grządki. Jeżeli kupujemy ją w sklepie lub na targu, zwróćmy uwagę nie tylko na bulwy, ale również na liście, powinny być jędrne, zielone i bez plam.

ZUPA Z RZODKIEWEK
2 pęczki rzodkiewek
4 ziemniaki
2 pietruszki z natką
2 marchewki
2 łyżki masła
1 szkl. gęstej śmietany
szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej
1 cytryna

Marchewki i pietruszki umyj, obierz i przekrój wzdłuż na ćwiartki. Natkę pietruszki opłucz i posiekaj.
Zagotuj litr wody, dodaj 1 łyżeczkę masła, pokrojone warzywa wraz z natką i gotuj przez 30 minut pod przykryciem. Uzupełniaj wygotowującą się wodę. Po ugotowaniu przelej wywar przez sito.
Rzodkiewki umyj dokładnie wraz z liśćmi. Odłóż 5 sztuk, a resztę razem z liśćmi drobno posiekaj.
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej pozostałe masło, dodaj pieprz, gałkę muszkatołową i ziemniaki. Duś wszystko na wolnym ogniu przez 5 minut, następnie dodaj pokrojone rzodkiewki wraz z liśćmi i dokładnie wymieszaj. Zalej wszystko poprzednio ugotowanym wywarem i gotuj pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie dopraw zupę solą i sokiem z cytryny do smaku. Zmiksuj dokładnie i dodaj śmietanę.
5 odłożonych rzodkiewek pokrój w cieniutkie słupki i wrzuć na 1 minutę do wrzątku: Wyjmij i udekoruj nimi, tuż przed podaniem, każdy talerz z zupą rzodkiewkową.

RZODKIEWKI DUSZONE
4 pęczki rzodkiewek
6 średnich pieczarek
3 łyżki masła
1/2 cytryny
1 łyżka śmietany
Rzodkiewki i pieczarki dokładnie umyj. Pozostaw parę liści rzodkiewek do dekoracji. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, a rzodkiewki w ćwiartki. W dużej, głębokiej patelni roztop masło, dodaj szczyptę pieprzu i pieczarki. Smaż, cały czas mieszając, przez 2 minuty, potem dodaj rzodkiewki. Wymieszaj wszystko dokładnie, zalej odrobiną wody, przykryj i duś na średnim ogniu 10 minut. W razie potrzeby uzupełniaj wodę, aby warzywa nie przypaliły się i nie przywarły do dna patelni.
Liście rzodkiewki drobno posiekaj w paseczki i dorzuć na patelnię wraz z wyciśniętym sokiem z cytryny kilka minut przed końcem duszenia. Kiedy zdejmiesz patelnię z ognia, dodaj do duszonych warzyw śmietanę i 3/4 łyżeczki soli.
Uduszone rzodkiewki powinny być jędrne i lekko chrupiące.
Tak przyrządzane rzodkiewki możesz podawać na obiad do młodych ziemniaków z koperkiem lub z białym pieczywem jako danie główne na kolację.

KORECZKI
1 pęczek rzodkiewek
1 awokado
3 kromki razowego chleba
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g fety niskotłuszczowej
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Kromki razowego chleba posmaruj z obu stron niewielką ilością oliwy z oliwek. Pokrój w kwadraty o boku 1 cm, ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 7 minut. Rzodkiewki umyj, odetnij im liście i korzonki. Przekrój na pół. Awokado rozkrój na pół, usuń pestkę, a miąższ pokrój na nieduże sześciany.
Fetę odcedź z zalewy i również pokrój w sześciany.
Na drewniane wykałaczki lub specjalne patyczki do koreczków nadziewaj kolejno: kwadraciki chleba, sześcianiki awokado i fety oraz połówki rzodkiewek.
Koreczki posyp do smaku odrobiną soli, szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i ziół prowansalskich.
Koreczki to wspaniała przekąska na letnie przyjęcia, szczególnie te w ogrodzie.

SAŁATKA Z LIŚĆMl RZODKIEWEK
1 krucha sałata
garść roszponki (niekoniecznie)
1 pęczek rzodkiewek
1 opak. kiełków rzodkiewki (50 g)
3 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mały oscypek
2 małosolne ogórki
Sałatę, roszponkę i rzodkiewki wraz z liśćmi dokładnie umyj i osusz. Liście sałaty i rzodkiewki porwij na mniejsze kawałki, liście roszponki pozostaw w całości. Rzodkiewki pokrój w plasterki.
Ogórki i oscypek pokrój w niedużą kostkę.
Kiełki przepłucz w letniej wodzie. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni do złotego koloru, ostudź. W szklanej misce wymieszaj wszystkie składniki i skrop je oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Możesz posolić do smaku.
Podawaj z kromkami świeżego pieczywa posmarowanego masłem.

TWAROŻEK Z FISTASZKAMI I RZODKIEWKAMI
1 pęczek rzodkiewek
garść prażonych i solonych fistaszków
250 g półtłustego twarogu
1 szkl. jogurtu naturalnego
Rzodkiewki umyj, usuń liście, posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Fistaszki pokrój na drobne kawałeczki.
Twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj rzodkiewki i orzeszki. Dolej jogurt, dodaj 1 łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu i soli do smaku, Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby się przegryzł.

Źródło:
http://ucztavege.most.org.pl/przepisy/27.html
http://www.digitalphoto.pl

Trzykropka



Artykuł dodany: 2007-05-26 15:04:27
Ilość komentarzy: 462
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-12 19:32:57
maaddzziiaa: rafal- fakt. Ta ze sklepu jest często okropna.

2008-08-18 21:19:54
rafal.b19: znów trzeba czekać cały rok na świeżutką rzodkiewkę

2008-07-06 10:12:57
elabutela: trudno

2008-07-02 08:49:19
kasiunia: w maju rzadzila tez juz niestety nie

2008-05-21 23:51:23
aniutka: moja jeszcze nie urosła, ale wczoraj kupiłam i się nią zajadam

2008-03-02 14:16:32
girl_86: no rzodkiewki już dawno nie jadłam, najlpesza to jest taka prosto z działeczki pychotka :)

2008-01-19 15:04:22
michalina2901: ale bym sobie zjadla rzodkiewki

2007-12-01 16:50:31
aguska_85: zupa z rzodkiewki jest smaczna ale rzadko ja robie

2007-11-29 09:59:17
kacha22: tak i jeszcze troche żółtego sera i ogórek z pomidorkiem

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 120 osób:
- 120 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image