Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Sery pleśniowe

Zadomowiły się u nas na dobre i dzisiaj już trudno sobie wyobrazić, że kiedyś mogło ich nie być. Podbiły serca smakoszy i kucharzy - można je wykorzystywać na dziesiątki sposobów - są świetnym dodatkiem do wina, nadają się na pasty, farsze, a także jako dodatki do zup i sosów. Czasami ich intensywny zapach może budzić pewne opory przed skosztowaniem, warto jednak podjąć wyzwanie, by odkryć cały wachlarz niepowtarzalnych smaków.

Sery z niebieską pleśnią zawdzięczają swój kolor rozwojowi wewnątrz miąższu bakterii penicilium glaucum. Uformowane sery dojrzewają w wilgotnych piwnicach, w których również nie brak odpowiednich bakterii. Aby mogły one dotrzeć do wnętrza, sery nakłuwa się metalowymi szpikulcami. Powstają zazwyczaj z mleka krowiego, a także z koziego lub owczego. Zaliczane są do serów miękkich i charakteryzują się ostrym, pikantnym smakiem oraz wyrazistym zapachem.

Najczęściej spotykane gatunki serów pleśniowych:

Blue cheese canzona - duński ser pleśniowy z niebieską pleśnią, doskonały do sosów, farszów, sałatek, past serowych i na kanapki.

Blue stilton - ser angielski z przerostem niebieskiej pleśni o specyficznym, intensywnym smaku. Doskonały jako dodatek do sosów, sałatek i makaronów.

Cambozola - ser pleśniowy z porostem białej i przerostem niebieskiej pleśni o łagodnym, śmietankowym smaku. Idealny jako składnik dań na zimno i na gorąco oraz do kanapek.

Castello blue - ser pleśniowy z niebieską i białą pleśnią. Ma łagodny smak i kremową konsystencję. Można go podawać z chlebem, krakersami, owocami lub bez dodatków. Nadaje pełnego i charakterystycznego smaku sosom i zapiekankom, można go używać do sporządzania dresingu sałatkowego. Doskonały do ziemniaków w mundurkach i pieczonego mięsa.

Champignon - ser miękki z porostem pleśni białej, posiada pełny aromat i wyraźny smak, świetny do kanapek.

Dorblu - ser pleśniowy z niebieską pleśnią, podaje się na desce serowej z innymi serami, doskonały jako zakąska, do kanapek lub tartinek koktajlowych. Świetny również do sałatek, farszów, sosów, zapiekanek oraz past serowych.
Gorgonzola dolce - jeden z pierwszych w świecie serów z przerostem niebieskiej pleśni, o kremowej konsystencji i łagodnym smaku. Podaje się ze świeżymi brzoskwiniami, gruszkami i bazylią. Można nadziewać nim figi, daktyle oraz suszone morele. Doskonały do sałatek, sosów oraz w zestawieniu ze stekami i ziemniakami w mundurkach.

Mirabo - ser miękki z porostem pleśni białej, o kremowo-śmietankowej konsystencji. Ma świeży, łagodny smak, można go podać na desce serowej, albo wykorzystać jako składnik sałatek, farszów (pierogi, strudle), sosów, zapiekanek, past serowych lub jako deser z owocami.

Roquefort - francuski ser pleśniowy z mleka owczego. Z przerostem niebieskiej pleśni, o wyraźnym, słonym i pikantnym smaku. Jego miąższ jest wilgotny i kruchy. Dojrzewa naturalnie przez 3 miesiące w wapiennych jaskiniach, w których niebieska pleśń występuje w powietrzu. Doskonały na deskę serową, można nim nadziewać suszone morele i wykorzystać do past koktajlowych. Znakomity dodatek do sosów, zup, tostów, tart, makaronów i sałatek.

Rougette - ser miękki z porostem pleśni różowej. Skórka nadaje mu charakterystyczny, pikantny smak. Doskonały zarówno jako deser z owocami, składnik sałatek, jak również do przyrządzania na gorąco (np. zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami), idealny na deskę serową.

Sery pleśniowe świetnie się czują w towarzystwie win czerwonych takich jak: bordeaux, bardolino, chianti, bułgarski merlot czy cabernet, jak i lekkich słodkich win o owocowej nucie.


gosia45
źródła: www.nawidelcu.pl
www.samozdrowie.interia.pl


Artykuł dodany: 2007-05-26 15:06:16
Ilość komentarzy: 334
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-18 14:46:33
maaddzziiaa: karcelka- u mnie jest tak samo.

2009-01-16 08:36:12
karcelka: u mnie w domu to tylko ja jadam :)))

2008-08-12 17:25:43
pc174: kiedyś jadłem, ale teraz wolę żółte

2008-07-06 10:12:07
elabutela: twoja strata

2008-07-04 11:41:49
dorcca4321: nie lubie tego zapachu

2008-07-02 08:48:44
kasiunia: ja tez takie wole plesniowych nie jadam

2008-03-29 13:42:40
joanna: ja wole normalne sery ale zułte z dziurami

2008-03-29 13:29:39
Patryniunia: uwielbiam je, pychota!!

2008-03-09 12:09:49
Strzałka: Sery pleśniowe są bardzo dobre. Jadłam różne gatunki sera i na prawdę polecam. Nie każdy je lubi. Gdy ich nie skosztowałam myślałam że są obrzydliwe ale sie myliłam.

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 107 osób:
- 107 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image