Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Szparagi

Szparagi mają niewiele kalorii, jeśli zjemy je bez masła z tartą bułeczką. Uchodzą także za afrodyzjak, więc latem podajmy je choć raz ukochanemu. Rzadko kto nie lubi szparagów. Wielkim ich wielbicielem był Juliusz Cezar. To właśnie rzymskim cezarom zawdzięczamy uprawne odmiany tego wspaniałego warzywa. Utrzymywali oni bowiem tzw. floty szparagowe, czyli specjalne oddziały, które przywoziły z obrzeży imperium najokazalsze pędy szparagów. W czasach nam bliższych uwielbiała je księżna Diana. I miała rację. Są po prostu pyszne. Szparagi to najdelikatniejsze części byliny z rodziny liliowatych asparagus officinalis. Bywają białe, zielone lub z odrobiną fioletu. U nas zagłębie szparagowe mieści się na zachodzie Polski. Szparagi są bogate w witaminy m.in. C, E, beta karoten i kwas foliowy. Cenione jako środek kojący nerwy i przeciwreumatyczne zyskały sobie wielu zwolenników w krajach zachodnich. Mają działanie przeczyszczające i moczopędne. Kupując je należy wybierać te grube, o jasnych zamkniętych główkach i połyskujących gładkich pędach. Są to, niestety, warzywa łatwo psujące się, więc kupujmy je zdrowe i twarde do natychmiastowego użytku. Nie można ich przechowywać dłużej niż trzy dni i to w lodówce, najlepiej ustawione pionowo, w naczyniu wypełnionym niewielką ilością wody. Niektórzy nie obierają ich przed gotowaniem, tylko dokładnie myją. Po umyciu wkładamy je do osolonej wody. Najlepiej do bardzo wąskiego, ale wysokiego garnka. Można je też lekko związać i wstawić w pozycji pionowej do garnka z wodą. Dobrze jeśli łebki lekko wystają nad powierzchnią wody. Możemy dodać kawałek masła do gotowania. Najprościej podać je polane masłem z zarumienioną tartą bułka. Bardziej wytwornie możemy podać szparagi pod beszamelem. Wszystko zależy od tego, czy ma to być lekka przystawka, czy pożywne danie.

Szparagi po polsku
Składniki:

900 g szparagów
Sól
3 łyżki masła
45 g tartej bułki
3 żółtka ugotowane na twardo, posiekane
1 łyżka siekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotowujemy szparagi. Dokładnie myjemy warzywa i odłamujemy zdrewniałe końce. Obieramy szparagi poniżej główki i związujemy w 2?3 pęczki. Wszystkie resztki zalewamy wrzącą, osoloną wodą do 1/3 wysokości garnka.
2. Pionowo wkładamy szparagi do wrzącej wody, przykrywamy i zmniejszamy płomień na średni. Gotujemy 15 min lub do miękkości. Wyjmujemy z wody, osuszamy i umieszczamy na podgrzanych talerzach. Utrzymujemy talerze w cieple.
3. Rozpuszczamy masło na małej patelni i dodajemy bułkę; podsmażamy, mieszając, aż bułka się zarumieni. Dodajemy żółtka i natkę, mieszamy. Wykładamy na szparagi i natychmiast podajemy.

Źródło - strony internetowe
Przepis :http://www.gotowanie.v9.pl/

moniczka


Artykuł dodany: 2007-05-26 15:08:00
Ilość komentarzy: 294
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-16 14:02:58
maaddzziiaa: O gustach się nie rozmawia- podobno ;]

2008-07-06 10:11:37
elabutela: nie wiesz o czym mowisz

2008-07-02 08:48:16
kasiunia: brokuly sa najlepsze

2007-12-01 16:05:02
justyna252: Tez bardzo lubie;P Najczesciej sobie tak jak Aguska, albo zupke jarzynowa

2007-12-01 16:03:35
aguska_85: a ja bardzo lubie szparagi, czesto sobie robie z masełkiem i bułka tarta

2007-11-20 12:19:15
sylwijka: brokuły tak ale nie szparagi

2007-10-21 19:41:26
aniutka: ja bardzo lubie brokuły

2007-10-18 22:23:54
aguska_85: nie lubisz brokuła??brokuły sa smaczne i bardzo zdrowe

2007-10-18 19:13:35
niunia108: oj fuj

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 110 osób:
- 110 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image