Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Wątróbka

To najbogatsze źródło łatwo przyswajalnego żelaza i witaminy B12. Choć przeciwnikom podrobów trudno w to uwierzyć, można z wątróbki przyrządzić naprawdę smaczne i wykwintne danie!

Sporo w wątróbce także witaminy B9 (kwas foliowy). I właśnie takie trio (w połączeniu z żelazem oraz witaminą B12) ma decydujący wpływ na produkcję czerwonych krwinek oraz funkcjonowanie układu krwionośnego. Dlatego wszystkie osoby mające skłonności do anemii i kobiety obficie miesiączkujące, którym ciągle brakuje żelaza, powinny na stałe wpisać wątróbkę do swego jadłospisu.

Na co pomoże

W 100 g wątróbki znajdziesz ponad połowę dziennej (niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu) dawki witaminy PP (dla kobiet wynosi 21 mg), która bierze udział w przemianie białek, tłuszczów, węglowodanów, a także utrzymuje w dobrym stanie nabłonek skóry, przewodu pokarmowego i układu nerwowego. Co ważne, rozszerzając naczynia krwionośne, witamina ta usprawnia funkcjonowanie mózgu.

To także przebogate źródło witaminy A. Tej samej, która poprawia wzrok wzmacnia odporność organizmu, zapobiega procesom starzenia się i zapewnia jędrność skórze, a także sprawia, że rany szybciej się goją.

Nie dla każdego

Z uwagi na obecność cholesterolu, wątróbki nie powinno się jadać częściej niż raz w tygodniu, natomiast z diety niskocholesterolowej trzeba ją całkowicie wyeliminować. Nie jest to produkt polecany kobietom zamierzającym zajść w ciążę i będących w ciąży, ponieważ zbyt duża dawka witaminy A może powodować uszkodzenia płodu.

Dobra tylko świeża

Wątróbkę możesz w lodówce przechowywać maksimum dwa dni. Najlepiej, by była zapakowana w papierową torbę, a nie foliowy, przezroczysty woreczek. Tak ochronisz wrażliwą na światło witaminę A, która jest jej cennym składnikiem.

Najlepiej ją łączyć z sałatą i jabłkami. Nienasycone kwasy tłuszczowe z wątróbki ułatwiają przyswajanie witamin pochodzących z sałaty i jabłka.


100 g/135 kcal

WODA 72 g

TŁUSZCZ 6,3 g

ŻELAZO
drobiowa i wołowa 9,5 mg
wieprzowa 18,7 mg

WITAMINA A
drobiowa 9300 Kg
wieprzowa 13 000 Kg
wołowa 14 400 Kg

WITAMINA B9 300 mg

WITAMINA B12
drobiowa 56,00 Kg
cielęca 60,00 Kg
wołowa 80,00 Kg

WITAMINA PP
wołowa 13,70 mg
wieprzowa 16,70 mg

CHOLESTEROL
drobiowa 380 mg
wieprzowa 354 mg
wołowa 234 mg


Sprawdzone, pyszne przepisy na wątróbkę.....

Wątróbka jest bardzo zdrowa i powinniśmy ją jeść. Nie każdy jednak za nią przepada, ale moim zdaniem smak wątróbki zależy od jej przygotowania. Podaję wam dwa sprawdzone przepisy na wątróbkę. U mnie każdy się nią zajada- nawet Ci którzy wcześniej za nią nie przepadali (mam na myśli siebie ;-) ). Warto spróbować.


Wątróbka wieprzowa po bawarsku

Przepis na 4 porcje:
40 dag wątróbki wieprzowej,
2-3 łyżki oliwy,
duża cebula,
2 łyżki mąki,
1/3 szklanki mleka,
po szczypcie soli, pieprzu, curry, mielonego czosnku (jeśli nie ma to dać prawdziwy czosnek!) oraz słodkiej papryki,
sok wyciśnięty z cytryny,
tłuszcz do smażenia.
Wątróbkę opłukać, usunąć błony, pokroić w paseczki. Wymieszać z oliwą, pokrojoną w kostkę cebulą, pieprzem, curry, czosnkiem i papryką (nie dodawać soli!!!). Odstawić na min. Godzinę do lodówki. Wątróbkę oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić wątróbkę. Przysmażyć z każdej strony, skropić mlekiem, przez chwilę dusić na małym ogniu. Danie przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z wyciśniętej cytryny.


Wątróbka mniam, mniam

Przepis na 4 porcje:
50 dag wątróbki,
3-4 cebule,
1/2 szklanki bulionu z kostki,
1/3 szklanki śmietany,
Łyżeczka mąki,
1 łyżka musztardy,
3/4 łyżeczki suszonego tymianku i cząbru,
2 łyżki oleju,
5 dag masła,
Sól, pieprz.

Na patelni rozgrzać połowę masła i olej, obsmażyć na nim wątróbkę, posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć do rondla, a na patelni rozpuścić resztę masła, zeszklić na nim pokrojoną cebulę i wlać zimny bulion. Zagotować zasmażkę, dodać zioła i musztardę, przelać do rondelka z wątróbką. Dusić to wszystko na małym ogniu ok. 10 minut. Można podawać z ryżem i ogórkami kiszonymi.

Życzę smacznego!

dyr.anna


Artykuł dodany: 2007-05-29 00:28:02
Ilość komentarzy: 454
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-18 15:52:36
maaddzziiaa: Ja nie cierpię wątróbki, ale jak mama zaserwuje trzeba zjeść ;p

2008-07-06 10:11:20
elabutela: pychotki

2008-07-02 08:46:50
kasiunia: twarda i z zylami

2008-05-17 00:07:03
Cobaea: nieraz sie trafia twarda i wtedy jest nie smaczna

2008-05-08 12:39:54
aguska_85: uwielbiam atrobke

2008-01-19 15:03:20
sylwia2000: jakie fuj ;) drobiowa jest pyszna ;)

2008-01-19 15:02:26
michalina2901: bleee watroba fuj

2007-12-25 18:35:25
martaaa: ojj a ja nie lubię wątróbki

2007-12-04 16:35:39
iza25: chyba sobie zrobie jutro watrobke

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 106 osób:
- 106 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image