Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Sorbet

Sorbet to najstarszy deser mrożony. Prawdopodobnie wymyślony przez Chińczyków, od których przejęli go Arabowie, od nich Włosi. Dawniej sorbet składał się z owoców, miodu, zapachów i... śniegu. Gdy wystawne obiady składały się z wielu dań, sorbety i poncze podawało się do pieczeni, przed pieczonym drobiem. Sorbety były lekkimi tzw. "przerywnikami" (nie zawierały tłuszczu ani jajek). Dziś przygotowuje się je z soków lub przecierów owocowych i dodaje wino lub alkohol. Sorbety podajemy w wysokich szklankach lub pucharach.

Wytrawny sorbet czekoladowy

Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki kakao
- 1.5 szklanki wody
- trochę olejku waniliowego
- 2 łyżki brandy lub ulubionego likieru

Sposób przyrządzania:

Wymieszaj w rondlu cukier i kakao, wlej wodę, mieszaj, aż powstanie pasta. Ustaw na małym ogniu, zagotuj, mieszając, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień i gotuj, ciągle mieszając, aż powstanie jednolity i ciemny syrop (1-2 minuty). Przelej do miski, przypraw wanilią i brandy albo likierem. Ostudź, wstaw do lodówki, a gdy syrop będzie bardzo zimny, zamroź go w maszynie do lodów. Możesz także wstawić czekoladowy syrop (pod przykryciem) do zamrażalnika i zamrażać przez 4-5 godzin, mieszając co 30 minut.

Sorbet malinowy

Składniki:
30 dkg mrożonych lub świeżych malin,
20 dkg cukru pudru,
2 cytryny,
1/3 szkl. śmietany kremówki,
1 łyżka cukru pudru.

Sposób przyrządzania:
Maliny lekko rozmrozić i zmiksować z cukrem i sokiem z cytryn, przetrzeć przez sitko, żeby oddzielić pestki, przełożyć do miski i zamrażać 2 godziny. Następnie ubić trzepaczką lub mikserem na puszystą gładką masę i ponownie mrozić 2 h. Przed podaniem wstawić na 20 min. do lodówki. Ubić śmietanę z cukrem. Nałożyć sorbet do pucharków i ozdobić bitą śmietaną. Podawać natychmiast.
Sorbet brzoskwiniowy
Składniki:
Puszka brzoskwiń
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny


Sposób przyrządzania:
Brzoskwinie zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać sok z z brzoskwiń. Zamrozić wszystko w lodówce. Po 2-3 godzinach ponownie zmiksować i ponownie zamrozić. Powtórzyć tę czynność jeszcze raz. Nałożyć sorbet na miseczki albo do pucharków. Udekorować owocami, czekoladą i ciastkami. Polać sosem czekoladowym lub owocowym w zależności od dekoracji.

Źródło:
http://www.gotowanie.v9.pl/slownik/261.php
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,68140407,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
http://www.we-dwoje.pl/sorbet;malinowy,artykul,985.html
http://apetyt.blox.pl/2007/04/Sorbet-morelowy.html

Trzykropka


Artykuł dodany: 2007-06-04 01:13:49
Ilość komentarzy: 324
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-13 15:54:33
maaddzziiaa: Mmm.. sorbety są pyszne. Najlepiej smakują w upalne dni :)

2008-08-12 17:29:30
pc174: lody na lato :)

2008-07-06 10:11:08
elabutela: wiem o czym mowissz

2008-07-02 08:45:02
kasiunia: ostatnio robilysmy sorbet truskawkowy pychota

2008-01-19 15:01:07
michalina2901: sorbet tylko truskawkowy

2007-12-25 18:35:02
martaaa: lubię, cho.ć sama nigdy nie robiłam

2007-12-04 16:38:35
iza25: ja lubie sorbet truskawkowy

2007-11-29 11:32:22
miki1: ja robie czasami w lato

2007-11-29 11:30:48
kasiunia: a moze zima sprobuje zrobic sorbet???

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 111 osób:
- 111 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image