Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Szpinak

Szpinak pochodzi ze środkowej i zachodniej Azji. Jego liście zawierają wiele witamin, soli mineralnych, a zwłaszcza żelaza. Pewnie niektórym kojarzy się z koszmarem dzieciństwa (był wodnistą breją, którą trzeba było jeść z ziemniakami i jajkiem sadzonym). Ale dobrze przyrządzony, jest pyszny! Można go zajadać w sałatkach, naleśnikach, pizzy i pierogach.
Trzeba kupić na targu kilogram liści. Potem na rondel wlać oliwę, obciąć listkom ogonki. Rzucić na oliwę 10 ząbków czosnku, wyjąć po minucie i sypać osuszone listki szpinaku. Zamieszać, nakryć pokrywką, zwiększyć gaz, odczekać 3 minuty, potrząsnąć i na talerze. Pycha!





Szpinak po gruzińsku:
pół kg szpinaku
5 dag słoniny lub boczku
mała cebula
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
4 jajka
sól, pieprz
Szpinak ugotuj, osącz. Pokrojoną w małą kostkę słoninę lub boczek stop na skwarki, dodaj szpinak, oprószy solą i pieprzem, wymieszaj. Jajka wybij do miseczki, dodaj posiekaną natkę i posól do smaku. Wylej na podgrzany szpinak, wymieszaj, postaw na malutkim ogniu i ogrzewaj pod przykryciem, aż jajka się zetną.

Kotleciki ze szpinaku:
75 dag g szpinaku
150 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
2 jaja
4 kromki białego chleba
10 dag tartej bułki
100 ml bulionu mięsnego
1 łyżka masła, 1 łyżka maki
1 szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
10 dag masła do smażenia
2 łyżki oliwy do smażenia
2 jaja ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki.
Szpinak ugotuj, odcedź i odciśnij. Zasmaż z 1 łyżką masła, rozprowadź bulionem, dodaj ugotowany szpinak, posól, podsmaż ciągle mieszając. Podsmaż chleb, pokrój w drobną kostkę. Zasmażony szpinak połącz z tartą bułką, surowymi jajami i pokrojonymi grzankami. Dodaj sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszaj. Zrób 8 kotletów. Smaż na rozgrzanym maśle, po 5 min z każdej strony. Na tłuszczu ze smażenia kotletów zrumień boczek. Na każdym kotleciku ułóż plasterek jaja i smażony boczek.

Caneloni ze szpinakiem:
Kup najpierw grubaśne rurki, pokrój w kostkę 10 dag boczku, smaż bez tłuszczu. Dodaj 2 posiekane szalotki, podduś. Dołóż 60 dag posiekanego szpinaku i duś do miękkości. Wymieszaj 10 dag gęstej śmietany z 5 łyżeczkami pestek słonecznika. Przypraw, połącz ze składnikami na patelni. Kiedy farsz wystygnie, nakładaj go do rurek caneloni.
Potem przygotuj pyszny sos:
Stop 4 dag masła, dodaj 4 dag mąki, zasmaż, nie rumieniąc. Wlej 250 ml mleka i taką samą ilość śmietany. Dodaj 1 kostkę rosołową, zagotuj. Utrzyj 2 żółtka, mieszając, wlewaj powoli gorący sos. Dosyp 5 dag startego parmezanu. Polej rurki, wstaw do piekarnika. Po 10 minutach na jedzonku utworzy się złocista, chrupiąca skórka. Smacznego!


gosia45
źródło: Internet


Artykuł dodany: 2007-06-06 08:50:58
Ilość komentarzy: 378
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-18 14:47:55
maaddzziiaa: Pyszny jest szpinaczek :))

2008-08-17 14:28:28
aguska_85: uwielbiam jajecznice ze szpinakiem

2008-07-06 10:10:23
elabutela: podziwiam

2008-07-02 08:42:15
kasiunia: o tak cos cudownego a jakie pozywne

2008-05-17 11:17:25
Cobaea: pycha szpinak z jajkeckiem

2008-05-10 17:30:38
aguska_85: dzis na sniadanko była jajecznica ze szpinakiem

2008-03-06 03:18:22
doritta_: ja robie szpinak z odrobina soli i duzą iloscią czosnku, pyyycha!

2008-01-19 14:59:02
michalina2901: ogolna opinie mnie zniecheca do sprobowania

2008-01-18 17:13:48
bea7522: ja też nie cierpię szpinaku ochyda

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 113 osoby:
- 113 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image