Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Aromatyczne sosy

Odpowiednio przyrządzone i właściwie dobrane podnoszą smak każdej, nawet najskromniejszej potrawy. Można podawać je do mięs i ryb, ale także do warzyw, jaj, a nawet do przystawek i niektórych deserów.

Wiele znakomitych potraw najsłynniejszych kuchni świata byłoby nie do pomyślenia bez dodatku sosów. Oryginalne przepisy, stare receptury utrzymane są w ścisłej tajemniczy. Historie powstania niektórych z nich brzmią jak bajka, sosy tworzą bowiem swój własny, tajemniczy i niezwykle pociągający świat. Sosy można podzielić na zimne i ciepłe. Do podstawowych sosów ciepłych należą: sos hiszpański z ciemnej zasmażki i mocnego wywaru z kości, sos pomidorowy, beszamelowy, holenderski i bearneński. Najpopularniejszym sosem zimnym jest sos winegret oraz majonezowy.

Sosy słone można przyprawiać solą, pieprzem, papryką, cukrem, kwaskiem cytrynowym, octem, sokiem z cytryny, zielem angielskim, przyprawą ziołową, posiekana natką pietruszki lub koperkiem.

Sosy słodkie podaje się do lodów, kremów, deserów owocowych i ciast. Przyrządza się je najczęściej z mleka, śmietany lub wina, przyprawia wanilią, kakao, czekoladą, karmelem, skórką cytrynową lub pomarańczową, cynamonem.


* Majonez ucieramy zawsze tylko w jedną stronę. Jeśli nie chce zgęstnieć, należy wlać odrobinę zimnej wody i nadal ucierać.

* Zwarzony majonez można uratować, wlewając do niego kilka kropli octu lub dodając jeszcze jedno żółtko.

* Po podprawieniu żółtkami lub śmietaną sosu nie wolno już gotować.

* Zasmażkę do sosu należy rozprowadzić zimną, lekko osolona wodą.

* Bardzo dobrym sposobem zagęszczenia sosu jest ugotowanie go z rozdrobnionym chlebem.



Sos chili- korzenny sos, zawierający paprykę, pomidory i przyprawy. Używamy głównie do gotowanego mięsa, marynat i sosów barbecue.

Sos chrzanowy. Tarty chrzan zmieszany ze śmietaną, słodką lub kwaśną. Podaje się go przeważnie do mięs, głównie wołowiny.

Sos jabłeczny. Tarte, duszone jabłka z odrobiną cukru urozmaicone takimi przyprawami, jak gałka muszkatołowa, cynamon, imbir. Tradycyjnie podaje się do wieprzowiny, a także jako deser.

Sos majonezowy. Składa się z oleju roślinnego, jajek i soku z cytryny. Używany do wielu sałatek i zimnych dań.

Sos musztardowy. Odmiana sosu holenderskiego, sporządzanego z żółtek, masła, pieprzu i soku z cytryny. Dodaje się musztardę Dijon lub angielską.

Sos pomidorowy, Używa się go obficie w kuchniach wielu narodów. Występuje w licznych odmianach, zazwyczaj jednak w jego skład wchodzą pomidory, ocet i przyprawy. Bardzo często podawany na gorąco do potraw gotowanych.

Sos sojowy. Wytwarzany z soi. Bardzo popularny w kuchni chińskiej i japońskiej. Znakomity dodatek do zup, gulaszów i innych sosów.

Sos tatarski. Jest to majonez z ugotowanymi na twardo żółtkami i szczypiorkiem. Podaje się go do ryb i zimnych mięs.

Sos winegret. Jego podstawowe składniki to ocet i oliwa, urozmaicone różnymi dodatkami, takimi jak: musztarda, puree z papryki, śmietana, przecier pomidorowy, czosnek, zioła


SMACZNEGO :)


Źródło: Porady BONY

Karina- karcelka





Artykuł dodany: 2007-06-16 22:01:12
Ilość komentarzy: 310
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-01-26 19:28:30
karolcia304: ja robie z twarożkiem ogórkiem i czosnkiem

2009-01-16 08:29:25
karcelka: a jakie robisz tzatzyki? z twarozkiem i ogórkiem? czy takie "łatwe" ze smietaną,majoneze i przxyprawami? bo różne sposoby znam :)

2008-12-02 10:05:02
maaddzziiaa: haha ;p rozpisała się Dziewucha. Ja tam lubię cacyki :D

2008-07-06 10:11:17
enigma63: cóz za olśniewające odkrycie, lubość sosów, elabutela podłamałaś mnie...

2008-07-06 10:10:10
elabutela: lubie

2008-07-04 11:45:53
bomberman: gospodarz tez

2008-07-04 11:45:20
dorcca4321: chyba każda gospodyni umie zrobic smaczny sosik

2008-07-02 08:41:07
kasiunia: do wywaru ktory pozostaje z miesa dodaje koncentrat i przyprawy i wychodzi pyszny sosik

2008-05-17 11:21:51
Cobaea: sama robie sos w smietanie

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 105 osób:
- 105 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image