Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Kurki – arystokracja wśród grzybów

Kurka (pieprznik jadalny) zaliczana jest przez znawców do grzybiej arystokracji, jak borowik czy maślak. Najłatwiej znaleźć je w lasach iglastych, w sąsiedztwie sosen i świerków. Rosną gromadnie od połowy czerwca do końca października. Najsmaczniejsze są kurki o lekko "rozkwitłych kapeluszach". Można je pasteryzować, kisić i zamrażać. Pyszne są smażone, zapiekane, duszone w winie, podnoszą smak zup, sosów, farszów oraz jajecznicy.

Kurka ma jeszcze wiele nazw ludowych: lisica, liszka, lepieszka, kurza nóżka, łasiczka, stągiewka. Ma delikatny zapach, przypominający aromat moreli i dość twardy miąższ. Kurki można pasteryzować, kisić oraz zamrażać. Najmniej nadają się do suszenia. Szczypta ususzonych i zmielonych kurek znakomicie podnosi smak rosołu. W sezonie można też dorzucić do zupy parę świeżych grzybów.

Z powodu twardego miąższu kurki dusi się dłużej niż inne grzyby, uzupełniając wydzielony sok wodą i dodając trochę masła oraz smażoną cebulę. Kurki duszone w śmietanie są znakomitym dodatkiem do białego drobiu. Świetnie smakują także uduszone w białym winie. Mogą być samodzielną zakąską, a podduszone w winie i wymieszane z kaszą jaglaną stanowią nadzienie do drobiu.
Kurki smaży się na maśle. Dodane do jajecznicy bardzo podnoszą jej smak. Smakosze tych grzybów cenią też kurki zapiekane w kruchym cieście. Grzyby blanszuje się krótko, żeby nie straciły pięknego morelowego koloru i wykłada na podpieczone ciasto, przykrywa warstwą surowego ciasta, które należy gęsto ponakłuwać widelcem lub drewnianą szpilką. Na wierzch wylewa się roztrzepane jajko zmieszane z bardzo drobno startym żółtym serem i zapieka w nagrzanym piekarniku.

Świeże kurki można 2-3 tygodnie przechować w lodówce. W tym celu należy oczyszczone, opłukane i osuszone grzyby krótko zblanszować, znowu osuszyć, ułożyć ciasno w glinianym lub szklanym naczyniu i zalać sklarowanym masłem. Doskonale zachowują smak, aromat i kolor świeżych grzybów.

Kiszone kurki dodaje się do sałatek lub podaje jako zakąskę. Grzyby należy układać warstwami w kamiennym garnku lub słoju, przesypując solą i odrobiną cukru na przemian z pokrojoną cienko cebulą i przyprawami (liście laurowe, pieprz, ziele angielskie), a następnie zalać przegotowaną i wystudzoną wodą. Naczynie przykryć talerzykiem obciążonym kamieniem lub słoikiem wypełnionym wodą. Przez cały czas kiszenia, które trwa około 4 tygodni, muszą być przykryte płynem. Na powierzchnię można wylać trochę oleju, który zabezpieczy grzyby przed zepsuciem. Najlepszym sposobem konserwowania na dłużej jest pasteryzowanie w naturalnej, bezsmakowej zalewie. Grzyby należy ułożyć dość ciasno w niedużych słoikach, zalać przegotowaną ostudzoną wodą i pasteryzować 1 godz.

Kurki mrozi się w niewielkich porcjach (tylko oczyszczone, nie płukane) w zamrażarce nastawionej na głębokie mrożenie. Rozmrażać trzeba w wodzie, którą po wyjęciu grzybów można przecedzić przez płócienną ściereczkę i wykorzystać do przygotowywanej potrawy.

Przepis na kurki w śmietanie z koperkiem:
Składniki:
- 1 kg kurek
- 1 duża cebula
- 1/4 kostki masła
- 1 opakowanie (200 ml) gęstej śmietany
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania: Kurki otrzepać z piasku, opłukać na sicie, osuszyć, duże kapelusze pokroić na kilka części. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na małym ogniu cebulę, włożyć grzyby i smażyć od czasu do czasu, mieszając, aż wyparuje z nich woda (10-15 min.). Dodać koperek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, wlać śmietanę i gotować jeszcze przez chwilę - zdjąć z ognia, gdy powstanie gęsty sos. Podawać od razu - jako samodzielne danie albo z młodymi kartoflami do smażonego fileta z kurczaka.

gosia45

źródło: kuchnia.gazeta.pl


Artykuł dodany: 2007-06-24 00:54:33
Ilość komentarzy: 574
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-16 18:15:39
maaddzziiaa: Eee tam kurki.. lepsze maślaki ;p

2008-07-06 10:09:05
elabutela: ja nie lubie

2008-07-02 08:35:39
kasiunia: wogole sosik grzybowy jest najlepszy na swiecie

2008-04-22 13:24:30
czarna_kobyla: nie lubie

2008-04-10 14:47:54
babcia: o tak sosik z kurek jest najlepszy

2008-04-10 14:47:28
poranna_rosa: ostatnio byłam w luci i jadłam zapiekankę z ziemniakami i kurkami, była bardzo dobra

2008-01-26 21:40:55
moniczka: ja rowniez nie jadlam

2007-12-18 11:20:34
martaaa: nie jadłam

2007-11-20 11:15:32
sylwijka: jejecznica z kurkami super

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 119 osób:
- 119 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image