Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

Składniki
4 duże kolorowe papryki
200 gram ryżu (albo dwa woreczki)
30 dag mielonego mięsa wieprzowego albo mieszanego
5-6 większych pieczarek
1 duża cebula
sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka itp.
kilka plastrów żółtego sera
1 szklanka rosołu instant


Wykonanie
Papryki umyć, odciąć czapeczki i wydrążyć środek.
Ryż ugotować w osolonej wodzie (jeżeli ktoś nie lubi, żeby farsz rozsypywał się podczas jedzenie, najlepiej, żeby nie był to ryż paraboiled).
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dorzucić pokrojone pieczarki, udusić z solą i pieprzem, dorzucić mięso i lekko podsmażyć.
Ryż wymieszać z mięsem, pieczarkami, cebulą i przyprawami. Można dodać do farszu trochę startego żółtego sera, żeby wszystko lepiej się trzymało. Dolać nieco wywaru, wymieszać i nadziać szczelnie papryki.

Papryki ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym albo brytfannie, wlać resztę wywaru i dusić pod przykryciem około 40-50 minut w gorącym piekarniku. Nie mogę podać dokładnie czasu duszenia, ponieważ zależy on w dużym stopniu od wielkości papryk, piekarnika i waszego gustu. Ja na przykład nie lubię, gdy papryka jest mocno chrupiąca, ale też nie znoszę rozciapanej i rozgotowanej papryki. Wię po prostu sprawdzajcie co jakiś czas widelcem.

Rady: Jeżeli lubicie pieprz ziołowy, dodajcie go koniecznie, danie zyska całkiem nowy smak i zapach. I tak, jak już wiele razy pisałam, mięso mielę własnoręcznie, do tej potrawy użyłam akurat szynki wieprzowej. Jeżeli lubicie ser żółty, możecie w połowie pieczenia położyć trochę na wierzchu każdej papryki. Smacznego.

Zrodło : Naj, www.gotowanie.wkl.pl

Miszka


Artykuł dodany: 2007-07-15 00:16:24
Ilość komentarzy: 351
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2008-07-04 11:11:23
bomberman: ja tez lubie takie

2008-07-04 11:10:08
dorcca4321: pycha gołabki są w papryce

2008-07-02 08:28:30
kasiunia: slyszalam ze dobre ale niestety u mnie w domu nie przejda

2008-06-29 11:24:44
sigma121: ja mam zamiar zrobić gołąbki nadziewane papryką. pychota

2008-06-29 11:00:01
promyczek959: oj tak pyszna jest,czas zrobic bo dawno nie bylo

2008-06-29 09:29:03
sigma121: też uwielbiam paprykę

2008-06-29 00:09:11
sm: faszerowana pycha i pod każdą inna postacią

2008-05-22 10:59:41
aniutka: ja nie lubie papryki

2008-05-19 11:21:34
aguska_85: najlepsza faszerowana papryke robi maja mamma

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 112 osoby:
- 112 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image