Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Galaretka

Jest to wyrób spożywczy o galaretowatej konsystencji, powstały dzięki właściwościom żelującym dodatków - żelatyny, pektyny lub agaru. Podawany zawsze na zimno, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury galaretka upłynnia się.

Galaretki dzielą się na słodkie i słone. Słodkie są zazwyczaj wytwarzane na bazie soków lub aromatów owocowych. Podawane są jako deser, z dodatkiem np. bitej śmietany czy bakalii, są także elementem dekoracyjnym ciast - stanowią najczęściej górną warstwę ciast biszkoptowych z kremem. Natomiast tak właśnie rozumiana galeretka nie stężeje z owocami ananasa i kiwi.

Dostępne w sprzedaży półprodukty o nazwie "galaretka" to zazwyczaj mieszanka żelatyny (obecnie najczęściej wieprzowej), barwników i aromatów oraz cukru. Aby przygotować taką galaretkę należy rozpuścić proszek w podanej na opakowaniu ilości gorącej wody, całość dokładnie wymieszać i zastudzić. Niektóre owoce, np. czerwona porzeczka i pewne odmiany jabłek, zawierają znaczną ilość pektyny - sok takich owoców w naturalny sposób ulega zżelowaniu, choć nie zawsze konsystencja takiej galaretki jest wystarczająco stała.

Galaretka słona, zwana inaczej auszpikiem, to potrawa przygotowywana z wywaru mięsnego, rybnego lub warzywnego z dodatkiem żelatyny. W galarecie podaje się mięsa lub rybę, także jaja lub warzywa, przy pomocy galaretki garniruje się też potrawy garmażeryjne. Naturalną galaretką są tzw. "zimne nóżki" - długo gotowane z przyprawami, a następnie zastudzone nogi wieprzowe, zawierające duże ilości żelatyny.

Po nagłośnieniu pod koniec lat 90. XX wieku przez media sprawy choroby wściekłych krów, społeczeństwo zaczęło przejawiać niechęć do żelatyny, którą jakoby produkowano częściowo z organów zwierzęcych mogących zawierać śmiercionośne priony. Praktycznie wycofano wtedy z handlu żelatynę wołową, a na większości opakowań z galaretką na bazie żelatyny lub samą żelatyną widnieje odtąd wzmianka o tym, że produkt zawiera żelatynę wieprzową.

Żelatyna, jako produkt odzwierzęcy, nie jest spożywana przez wegetarian. Używają oni w zamian produktów z roślinną pektyną lub agarem.

Skrobia jako zagęstnik zastępujący żelatynę nie ma pożądanych właściwości - produkt nią zagęszczony traci przezroczystość, która jest podstawową cechą estetyczną galaretki.


Galaretka z jabłek

5 szklanek suszonych jabłek, 8 szklanek wody, 1,5-2 szklanek cukru oraz sok z cytryny.

Jabłka zalać wodą, przykryć i gotować przez 30 minut. Przecedzić. Do otrzymanego soku (powinno być około 3,5 szklanki) dodać sok z cytryny i cukier (1 łyżeczka soku z cytryny i 0,5 szklanki cukru na szklankę soku jabłkowego). Zagotować. Jak sprawdzić, czy galaretka jest już dobra? Wystarczy kilka kropel umieścić na zimnym spodeczku i jeśli szybko krzepnie, trzeba ją zdjąć z ognia. Nie należy gotować za długo, bo ściemnieje. Po ostudzeniu galaretkę można pokroić i obtoczyć w cukrze lub wlać do foremek. Bardzo smaczna jest również galaretka jabłkowo-agrestowa i galaretka jabłkowa z whisky.

Galaretka z nóżek cielęcych (lub wieprzowych)

2 nóżki cielęce, około 25 dag mięsa, porcja włoszczyzny bez kapusty, 2 ząbki czosnku, 1 listek laurowy, sól, pieprz.

Oczyszczone i porąbane na części nóżki wraz z mięsem zalać wodą, dodać oczyszczoną włoszczyznę i gotować ok. 3 godz. na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać roztarte z solą 2 ząbki czosnku, listek laurowy, pieprz. Odstawić z ognia i gdy wystygnie, mięso, również to obrane z kości, przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać. Wywar odcedzić i zalać nim mięso ułożone w salaterce, można uprzednio dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, groszek zielony oraz kawałki jajka na twardo. Wstawić do lodówki, aby galareta stężała. Można przygotować galaretę w małych miseczkach i przed podaniem wyłożyć na półmisek, dekorując sałatą, pomidorem i ćwiartkami cytryny.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Galaretka
http://kobieta.gazeta.pl/kobieta

Atena22

Artykuł dodany: 2007-07-20 02:13:53
Ilość komentarzy: 353
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-18 15:40:52
maaddzziiaa: Ostatnio często jadam. Jest dobra dla paznokci ;-)

2008-07-02 08:27:32
kasiunia: nie przepadam za galaretka taka bezplciowa dla mnie

2008-05-21 23:46:59
milka2008: ja lubie roznego rodzaju galaretki...i te na słodko,a takze takie z szynka czy z miesem

2008-05-21 23:44:56
aniutka: też lubie galaretki

2008-05-17 09:49:37
Cobaea: uwielbiam galaretki w róznych kolorach ,tylko sa za słodkie

2008-05-16 11:24:17
wilczek: uwielbiam galaretke pod kazda postacia i wszystko co z galaretka jest

2008-05-08 12:25:29
aguska_85: galaretka z bita smietana mniam

2008-04-10 14:50:58
babcia: racja ja robie z nurzek galarete

2008-04-10 14:48:38
poranna_rosa: ja wolę galarete z mięsem niż taką owocową, a moje dzieci za to odwrotnie.

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 113 osoby:
- 113 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image