Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Zanim rzucisz na ruszt

Najlepiej, gdy decyzja o kolacji z grilla nie jest spontaniczna. Mięso trzeba bowiem przygotować wcześniej.
- Drobiowe, wieprzowe czy wołowe, należy dzień wcześniej zamoczyć w specjalnej, aromatycznej zalewie. Sporządza się ją z oleju wymieszanego z bazylią, cząbrem, gorczycą albo po prostu z przyprawą do grilla, solą i pieprzem. Ważne, by była pikantna, to doda naszym potrawom aromatu.

Zanim wrzucimy mięso na ruszt, należy przygotować palenisko. Musimy poczekać, aż węgiel drzewny trochę się przepali, bo duży ogień może tylko zepsuć nasze mięso. Do upieczenia potraw potrzebujemy żaru, który co jakiś czas trzeba rozruszać metalowym pogrzebaczem. Jeśli zauważymy, że ogień jest za duży, wystarczy go przytłumić wodą, ale trzeba uważać, żeby nie polać nią mięsa. Aby nasze danie pachniało niepowtarzalnie, a wokół panował niezwykły klimat, do węgla drzewnego można dodać gałązkę jałowca albo drzewa owocowego, np. wiśni lub śliwki. Pomoże to nam wyeliminować zapach palonego węgla.

Nie odchodź od grilla

Z grillem trzeba obchodzić się bardzo delikatnie. Mięso należy położyć na ruszcie, lepiej nie dziurawić go widelcem, bo wytopi się cały tłuszcz i będzie za suche w środku. Wszystko trzeba robić z odpowiednią precyzją. Mięso należy co chwilę obracać, nie można powiedzieć z zegarkiem w ręku jak często, bo to zależy od kawałka. Pamiętajmy, że drób smaży się szybciej niż mięso wołowe czy wieprzowe. Nie możemy pozwolić, żeby od razu zrobiło się ciemne, musi dochodzić powoli, aż uzyska złotobrązowy kolor.

Najważniejsze to nie odchodzić od grilla nawet na krok, bo to nie piec gazowy, może być nieprzewidywalny. Wystarczy podmuch wiatru, a pojawi się ogień, który może zamienić nasze smakołyki w węgiel.

Coś dla tych, którzy nie lubią mięsa

Na grillu można też przyrządzić dania wegetariańskie, na przykład kotlety z jajek i pieczarek, soi czy sera. Takie potrawy cieszą się coraz większym powodzeniem. Warzyw nie powinno się kłaść bezpośrednio na ruszcie, ale na blasze, na przykład takiej, na której zwykle pieczemy ciasto.

Podać z sercem

Choć grill to impreza polowa, niekoniecznie należy podawać mięso, w którego upieczenie włożyliśmy tyle serca, na plastikowych tackach. Jeszcze lepiej będzie smakowało, kiedy podamy je na porcelanowych naczyniach, obok finezyjnie ułożonych sałatek, z pieczywem czosnkowym upieczonym również na grillu i z lampką dobrego wina.

frezja

Mój przepis "Boczek z mozzarellą" - anna3050

Składniki:
- plasterki boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- ser mozzarella
- przyprawy według uznania
Dodatek: potrzebna będzie folia aluminiowa.

Przyrządzenie:
Boczek przyprawiam, następnie daję plasterki czosnku i plasterki mozzarelli
Zawijam w folie aluminiową i kłade na grill
Polecam tę potrawę, jest inna niż wszystkie szaszłyki. kiełbaski itp

Smacznego
Anna3050


Artykuł dodany: 2007-08-01 12:39:06
Ilość komentarzy: 217
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-18 16:14:41
girl_86: madziu.... kiełbaska i piwko mają dużo kalorii, a Ty ponoc na diecie jesteś :>

2009-02-18 16:09:39
maaddzziiaa: Piwko i kiełbaska- to jest to :D haha

2009-01-16 23:25:34
Cobaea: piwko owszem ale wódeczka nie

2008-07-08 09:31:42
miki1: ja też lubie do alkoholu podczas grila:)

2008-07-08 09:29:59
dorcca4321: lubie kiełbaski z rożna

2008-06-30 12:58:49
kasiunia: grill zawsze wyglada tak samo wiec skad brac rozne zdjecia

2008-06-14 21:52:08
o-l-a23: obrazek taki sam w podobnym artykule..kto kopiuje tu znow ????

2008-01-26 21:27:21
moniczka: warto przeczytac jeszcze raz w kwietniu zanim zacznie sie sezon na grila

2007-12-27 20:32:43
sylwia2000: przestań kopiować to do kazdego artykułu

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 114 osoby:
- 114 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image