Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Mleko

Potocznie mleko to produkt, który można pić w postaci samego płynu lub spożywać w postaci produktów mlecznych: jogurtu, kefiru, sera, twarożku, masła... Naukowo to „płynna wydzielina gruczołów mlecznych kobiet i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie, stanowiąca naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt i młodych zwierząt”. Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Twierdzą też, że mleko niezbędne jest do utrzymania pełnego zdrowia, urody, dobrej kondycji. Nic więc dziwnego, że mleko i jego przetwory są od wieków podstawą diety człowieka.

Jako pełnowartościowy produkt, mleko zawiera wszystkie, niezbędne dla organizmu składniki. Bogate jest ono w wapń, składniki mineralne, witaminy D i A oraz z grupy B. Zaopatruje nasz organizm w białko – podstawowy budulec naszych komórek i tkanek, a także w węglowodany, dostarczające nam każdego dnia energii. Mleko znane jest również ze swoich licznych właściwości terapeutycznych: zapobiega osteoporozie, zalecane jest w profilaktyce i leczeniu chorób metabolicznych, ma korzystne działanie w obniżaniu „złego” cholesterolu i nadciśnienia tętniczego.
Powszechnie znane jest mleko krowie, mniej mleko kozie i owcze. Mało popularne w Polsce jest mleko klaczy, zaś zupełnie egzotyczne są: renifera, bawołu czy wielbłąda. Oprócz zwierzęcego, dostępne jest także mleko roślinne, np. sojowe, ryżowe, migdałowe, kokosowe.

Mleko krowie jest najpopularniejszym mlekiem spożywczym. W zależności od zawartości tłuszczu dzieli się je na: odtłuszczone (0,05-0,5 proc.), częściowo odtłuszczone (0,6-2,0 proc.) i pełne ( powyżej 2 proc.).
W zależności od obróbki termicznej, jakiej poddane było mleko, rozróżnia się mleko pasteryzowane (w temperaturze 72-90 stopni C przez 2-25 sekund) i UHT (w temperaturze 135-150 stopni C przez 2-9 sekund).
Producenci starający się sprostać oczekiwaniom konsumentów wprowadzają na rynek nowości mleczne. Coraz większym powodzeniem cieszy się mleko smakowe, powstające przez dodanie substancji: smakowo-zapachowych i słodzących, stabilizatorów kwasowości i konsystencji. Jest więc mleko kakaowe, waniliowe, owocowe... Prawdziwą nowością jest mleko, do którego dodawane są składniki wzbogacające jego wartość odżywczą – np. wapń czy kwasy wielonienasycone z grupy Omega 3.
Mleko jest najważniejszym, najtańszym i najkorzystniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Wapń wykorzystywany jest przez organizm do prawidłowego rozwoju układu kostnego (obok związków fosforu i magnezu jest podstawowym składnikiem kości), a także wielu procesów metabolicznych, np. mięśni czy komórek nerwowych.
Mleko jest produktem kompletnym i trudnym do zastąpienia. Spożywając je zgodnie z zalecanymi normami wyżywienia, zaspokajamy niemal w 100% zapotrzebowanie naszego organizmu na wapń.
Zaleca się picie co najmniej 2 pełnych szklanek mleka dziennie lub tyle samo kefiru i jogurtu oraz spożycie 1-2 plasterków serów dziennie.
Wapń z mleka krowiego jest najlepiej przyswajalny przez nasz organizm (w ponad 30%), 3-krotnie lepiej niż wapń z produktów roślinnych (w 10-13%).


Mleko prosto od krowy, słodkie, kwaśne, pasteryzowane, UHT, jogurt, kefir, koktajle mleczne – nawet ten, kto mleka nie lubi, może korzystać z jego dobrodziejstwa, wybierając taką jego postać, jaka najbardziej mu odpowiada. W „Piramidzie zdrowego żywienia” mleko zajmuje poczesną pozycję. Wystarczy codziennie wypijać 2 szklanki mleka (lub tyle samo kefiru lub jogurtu) i zjadać 1-2 plasterki sera, aby sprostać jej zaleceniom. Osobom dorosłym i młodzieży zaleca się picie mleka o obniżonej zawartości tłuszczu (1,5-2%). Zawiera ono bowiem zbliżoną do mleka pełnotłustego ilość witamin A, D i E rozpuszczalnych w tłuszczach, a dostarcza tyle samo białka, wapnia i witamin

Żródło www.mleko.com

moniczka


Artykuł dodany: 2007-08-04 01:28:50
Ilość komentarzy: 400
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-04-28 13:35:19
madziula: kawy nie pijam ;) mleko same owszem ;) albo z płatkami;)

2008-10-22 20:58:42
justpink: samo mleko nie bardzo,ale maślankę czy kefir piję i bardzo lubię

2008-08-12 17:17:05
pc174: nie umiem pić samego mleka...

2008-07-24 15:09:42
kasiunia: jesli chodzi o kawe to tylko capuccino

2008-07-04 10:56:49
sm: kawe tylko rozpuszczalną i czarna, mleko pijam do śniadania

2008-07-04 10:53:00
dorcca4321: do kawki daje mleczko

2008-07-02 08:26:17
kasiunia: nie zimne to nie to samo jakos mi nie lezy

2008-06-30 12:58:31
promyczek959: ja polubilam zimne kakao

2008-06-30 12:57:47
kasiunia: ja codziennie pije kakao

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 109 osób:
- 109 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image