Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Frytki

Frytki pochodzą z Belgii, a dokładniej z miasta Dinant. Hodowla ziemniaków rozpoczęła się w Belgii w XVII wieku. Nie wiadomo dokładnie kiedy usmażona została Pierwsza Porcja Frytek; ale wiadomo co było jej poprzednikiem ( a raczej poprzedniczkami). Otóż wcześniej smażono małe rybki, jednakże zimą bardzo ciężko było wyłowić je spod grubego lodu. Rybki zostały zastąpione ziemniakami, które pocięte w małe cząstki (mniej więcej formatu owych rybek) trafiały do rozgrzanego tłuszczu, a potem do żołądków wygłodniałych ludzi. W 1857 roku, po raz pierwszy w historii gastronomii, pojawia się typowy belgijski bar z frytkami. Już w końcu XIX wieku w wielu miastach działają bary z frytkami.

Nie ma żadnych wątpliwości, że dziś frytki królują w Belgii i w Holandii. Każdy kto tam był, zapewne odwiedził (nie)jeden z licznych barów, tzw. snackbars, frituur i frietkotten (nazwa flamandzka). Dotychczas w Polsce najpopularniejszym dodatkiem do frytek był keczup, teraz w większości przypadków można zamówić majonez - na sposób holenderski (a może raczej belgijsko - holenderski).

A teraz coś dla miłośników pichcenia - przepis na prawdziwe belgijskie frytki i, skoro już jesteśmy w Belgii, przepis na majonez gratis!

Prawdziwe belgijskie frytki:

- Pokrój ziemniaki na centymetrowej grubości frytki. Opłucz dokładnie w zimnej wodzie, a następnie osusz w czystej ściereczce.

- Rozgrzej olej do 160 stopni. Wrzuć osuszone frytki. Gdy wszystkie wypłyną na powierzchnię, wyjmij je na papierowy ręcznik.

- Podnieś temperaturę oleju do 180-190 stopni. Ponownie wrzuć na wpół usmażone ziemniaki. Będą gotowe, kiedy skórka stanie się złocista i chrupiąca.

Domowy majonez:

Składniki: 2 żółtka z kurzych jaj
6-7 łyżek oleju z oliwek
sok z 1 cytryny
sól

Wbić do miseczki 2 świeże żółtka i utrzeć dokładnie, powoli, ciągle ucierając, wlewać oliwę po kilka kropel, zwłaszcza na początku, wszystkiego razem 6-7 łyżek (jeśli jajka wchłoną to i trochę więcej), po czym dodać sok z 1 cytryny. Jeśli sos wyjdzie dobrze ma konsystencję kremu, lecz potrzebne jest do tego około 20 minut ucierania. Na końcu dodać sól do smaku. Żeby być pewnym dobrego wyniku do 2 żółtek surowych można dodać jedno ugotowane na twardo. Ucierać majonez trzeba tylko w jednym kierunku, inaczej się warzy. Jajka nie mogą być prosto z lodówki, bo z pewnością majonez się zwarzy.

Źródło: Internet

wesolutka8


Artykuł dodany: 2007-08-04 01:40:58
Ilość komentarzy: 502
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-04-28 12:39:35
madziula: skowytka wlaśnie miałam pisać że z papryczką są bardzo dobre;)

2009-02-18 15:31:17
maaddzziiaa: Te z McDonalda mi w ogóle nie smakują.

2009-01-08 20:04:07
skowytka: smaczne sa posypane papryka :)

2008-08-12 17:17:58
pc174: bardzo lubie frytki, najlepiej takie jakie zrobie samemu ;)

2008-06-30 12:57:27
sm: masz racje jak się ma smaka należy jeść to na co ma się ochote

2008-06-30 12:56:59
promyczek959: ja mam w zamrazalniku

2008-06-30 12:56:12
kasiunia: jesli sie ma smaka to najlepiej je zrobic

2008-06-03 07:59:54
kiszka: A JA MAM SMAKA NA FRYTKI MMM

2008-05-17 00:05:18
Cobaea: żadko jem frytki

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 107 osób:
- 107 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image