Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Zapach i smak orientu

Kuchnia azjatycka staje się coraz popularniejsza. Obecnie w orientalnych restauracjach serwowane jest wiele potraw z Dalekiego Wschodu. Egzotyczne dania także można bez problemu przygotować u siebie w domu, ponieważ potrzebne produkty są dostępne w supermarketach.

Kuchnia azjatycka to ogólne określenie kuchni krajów Dalekiego Wschodu m.in: Chin, Japonii, Korei, Tajlandii, Wietnamu, Indii. Sztukę kulinarną tych państw łączy: używanie dużej ilości ryżu, charakterystycznych przypraw i ziół (np. świeże mięso przyprawia się imbirem i czosnkiem); gotowanie na parze, smażenie na głębokim oleju. Ponadto dla dalekowschodniej kuchni charakterystyczne jest to, że wiele deserów przyrządza się z owoców. W Chinach popularne są smażone owoce egzotyczne w cieście z dodatkiem syropu, Wietnam specjalizuje się w owocach w syropie, a w Indiach piecze się ciasto marchewkowe.

Nie tylko sushi
Chyba najpopularniejszym japońskim daniem jest sushi. Jej podstawą jest ryż zakrapiany octem ryżowym. Do tej potrawy dodaje się zazwyczaj rybę, ale można użyć też mięsa, owoców morza lub warzyw.
Ponadto Japonia jest znana z sashimi (danie z bardzo świeżych, surowych ryb, krojonych, w kostkę lub płatki, z dodatkiem przypraw) i najostrzejszej przyprawy świata – wasabi czyli japońskiego chrzanu. W naszym kraju wasabi jest dostępny w proszku lub jako pasta.

Przepis na kimczhi:
-2 kg dużej, dojrzałej kapusty pekińskiej
- 100 g grubej soli
- 400 g białej rzodkwi
- kilka młodych cebulek ze szczypiorem
- 4 łyżki ostrej czerwonej papryki w proszku
- 2 łyżki siekanego czosnku
- łyżka siekanego świeżego imbiru
- łyżka soli
- łyżka cukru

Kapustę myjemy i przecinamy wzdłuż na pół, nacieramy dokładnie grubą solą lub moczymy w solance, zostawiając na ok. 6 godzin. Po tym czasie płuczemy i odsączamy. Myjemy pozostałe warzywa, tniemy rzodkiew w zapałkę, szczypior na pięciocentymetrowe kawałki. Mieszamy z pozostałymi składnikami, dobrze ugniatając. Mieszaninę rozsmarowujemy równomiernie pomiędzy liściami kapusty. Układamy w glinianym lub szklanym naczyniu, dociskając. Trzymamy w temperaturze pokojowej przez dzień lub dwa, następnie przenosimy w chłodne miejsce, np. do lodówki. Przed podaniem kroimy na mniejsze kawałki.

TOFFEK

Źródło: Internet




Artykuł dodany: 2007-08-11 03:22:44
Ilość komentarzy: 320
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2008-06-30 12:53:45
kasiunia: masz racje ja daje duzo oregano do potraw

2008-05-17 09:41:00
Cobaea: każdy gotuje po swojemu

2008-02-20 17:03:57
pc174: hmm... wolę inne kuchnie

2008-01-26 21:20:17
moniczka: urozmaicenie diety musi byc

2007-12-27 20:25:42
ola767zioom: zbocze z tematu bo za 4 dni sylwester jak tam przygotowania ?

2007-12-18 10:59:18
martaaa: choc z wlasnego przepisu nie zawsze wychodzi;)

2007-12-06 17:16:46
lichota: bo najlepszy przepis to wlasny

2007-12-01 15:50:21
aguska_85: ja sama eksperymentuje w kuchni i moj maz jest bardzo zadowolony z moich kulinarnych wariacji///

2007-11-29 11:31:49
miki1: ja czasami robie z pzrepisów chociaz jestem technikiem zywienia i sporo sie nauvzyłam ale lubie nowosci

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 108 osób:
- 108 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image