Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Ogórek

Ogórek, ogórek, ogórek zielony ma garniturek i czapke i sandały zielony, zielony jest cały głosi piosenka z dziecinnych lat ale czy na pewno? To pyszne warzywo, które ma niewielką wartość odżywczą, lecz jest cenne ze względu na smak i zawartość wielu związków o charakterze zasadowym, co korzystnie wpływa na trawienie i odkwasza organizm.Ogórki zawierają m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, biotynę, witaminy: B1, B2, B6, B12, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.

Występowanie i rys historyczny

Ogórek pochodzi z Indii, od dzikich jednorocznych roślin o owocach wielkości śliwki, które po raz pierwszy pojawiły się w okolicach Sahary, a następnie przedostały się do Azji. Naukowcy w czasie pierwszych badań nad ogórkami często mylili je z zielonymi, małymi melonami Cucumis chate. Jonathan Roberts w swojej książce pt. "Fascynujące dzieje owoców i warzyw" podaje, że ogórki po raz pierwszy udomowiono w rejonach śródziemnomorskich w pierwszym tysiącleciu p.n.e., mniej więcej w czasach starożytnej Grecji.Podobno po raz pierwszy ogórki zaczęto uprawiać w Indiach, u stóp wschodnich Himalajów. Tam do tej pory rośnie dzika forma ogórka Cucumis sativus var. hardwickii, którego owoce są małe i gorzkie. Nasiona tej rośliny po raz pierwszy na pewno zostały odnalezione przez archeologów w zachodniej Azji, w Asyrii około 715-600 roku p.n.e. Do Chin dostały się około 200 roku p.n.e. W basenie Morza Śródziemnego w czasach starożytnych były już szeroko uprawiane. Rzymscy ogrodnicy uprawiali ogórki jako pnącza przez cały rok w przenośnych koszach, które wystawiano na zewnątrz w zależności od pogody. W Anglii uprawiano ogórki już w czasach Henryka VII, a Kolumb zabrał je ze sobą na swoją wyprawę. Tam w cieplejszym klimacie szybko się rozwijały, a ich uprawy rozprzestrzeniły się na cały świat. Na nasze ziemie ogórek trafił w VIII w. z Bizancjum, potem trafił do Niemiec i do Zachodniej Europy. Obecnie jest uprawiany w wielu krajach strefy klimatycznej umiarkowanej i ciepłej, a główni producenci ogórków to Japonia, Turcja, Polska, Holandia, Egipt, Czechy, Słowacja i Węgry.

Charakterystyka botaniczna
Ogórek jest rośliną zielną, płożącą się lub wspinającą. Wytwarza 4-5-kanciaste, szorstko owłosione pędy długie na ponad 5 m z niepodzielonymi, spiralnie skręcającymi się, długimi wąsami czepnymi. Blaszki liściowe ma szorstko owłosione, w kształcie trójkątne do jajowatych, ale ostro zakończone, 3-7-klapowane i ząbkowane oraz o głęboko sercowatej nasadzie (20 x 15 cm). Ogonki liściowe mają do 20 cm długości. Kwiaty są z reguły rozdzielnopłciowe, żółte i dzwonkowate do 2 cm. Żeńskie kwiaty wyrastają pojedynczo, a męskie w grupach od 3 do 7 sztuk. Owoce zwisają lub leżą na podłożu - są eliptyczne, walcowate, jajowate, wężowe lub okrągłe, proste, mniej lub bardziej wygięte i bardzo różnej wielkości. W zależności od dojrzałości, cienka lub twarda okrywa jest gładka, szorstko owłosiona, brodawkowata, pomarszczona lub nawet kolczasta, zwykle podłużnie prążkowana barwy od ciemno zielonej do bladozielonej lub żółtozielonej i żółtej w stanie dojrzałym. Miąższ jest zwarty, bardzo soczysty, barwy zielonawo do żółtawobiałego o łagodnym, słodkawo aromatycznym, czasem lekko gorzkim smaku. Miąższ ten otacza liczne płaskie podługowato-jajowate nasiona dł. do 1 cm otoczone wodnistymi, szklistymi osłonkami.
Najczęściej zjada się ogórki jako niedojrzałe, nie w pełni wyrośnięte i zielone. W tropikach na targowiskach dość często widuje się dojrzałe, żółte ogórki. W strefie umiarkowanej na dużych obszarach użytkuje się ogórki jako letnie warzywo owocowe lub całoroczne szklarniowe. Lekko schłodzone po zbiorze, niedojrzałe owoce zachowują trwałość prawie 2 tygodnie. Należy pamiętać, że temperatura poniżej 10°C powoduje uszkodzenia mrozowe na owocach. W ostatnich latach do uprawy zostało wprowadzonych wiele odmian typowo żeńskich lub z przewagą żeńskości - u tych roślin kwiaty żeńskie powstają w każdym międzywęźle (odmiany partenokarpiczne - 'Fason' F1, 'Polonez' F1, 'Gracius' F1). Nasiona są płaskie, wydłużone, barwy żółtobiałej - w 1g 30-60 szt., a zdolność kiełkowania zachowują do 10 lat. Ogórki są roślinami obcopylnymi, głównie zapylane przez pszczoły, a optymalna temperatura kiełkowania to 25-30°C.
Odmiany polowe ogórka różnią się sposobem ich użytkowania, wczesnością, długością okresu zbioru, skłonnością do żółknięcia owoców i odpornością na choroby.
Dzieli się je na 5 grup:
odmiany korniszonowe
odmiany konserwowe grubobrodawkowe
odmiany konserwowe drobnobrodawkowe
odmiany do kwaszenia
odmiany sałatkowe

I właśnie od stopnia dojrzałości zależy ich sposób użytkowania; ogórki sałatkowe muszą być w pełni wyrośnięte i intensywnie zielone ('Monastyrski', 'Boruta' F1), do kiszenia - wyrośnięte, niezgrubiałe, zebrane trochę wcześniej niż sałatkowe ('Aladyn' F1, 'Cezar' F1), na konserwy muszą mieć określoną wielkość, ciemno zielony kolor, niezupełnie gładką skórkę(odmiana 'Atlas'), na korniszony bardzo małe i cienkie ('Rufus' F1), na pikle zupełnie dojrzałe (odmiany: 'Gracius', 'Burpless', 'Tasty', 'Green', 'Obi'). Warto zwrócić uwagę na odmianę 'Dar' - pierwszą polską odmianę o krzaczastym typie wzrostu i doskonałą do uprawy amatorskiej. Owoce ogórków w czasie uprawy mogą gorzknieć; prawdopodobnie na skutek zahamowania wzrostu spowodowanego suszą, nieodpowiednim nawożeniem lub wahaniami temperatur.

http://www.biol.uni.wroc.pl/obuwr/festiwal/strony/gatogor.html
http://medycyna.linia.pl/ogorek.html

moniczka


Artykuł dodany: 2007-08-18 02:57:45
Ilość komentarzy: 431
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-04-28 13:36:03
madziula: wiosenne kanapki z ogórkiem ;) to jest to;)

2009-02-16 14:14:37
maaddzziiaa: No.. a ocet taki niezdrowy..

2009-01-26 17:27:25
karolcia304: zawsze dodaje do sałatek ze świerzych warzyw

2008-08-30 12:04:01
aguska_85: wczoraj robiłam pyszne kanapeczki

2008-07-16 10:16:22
sm: dzieci tak mają uwielbiają korniszony słyszałam iż do octu je ciągnie

2008-07-16 10:14:19
minia: moja najbardziej to korniszony sama ze słoika wyciąga i wciana a ma dopiero 3 lata

2008-07-16 10:11:48
sm: praktycznie codziennie są na naszym stole moja córka wcina je jak jabłka

2008-07-16 10:09:46
minia: to tak jak u mnie ogórki podstawa

2008-07-16 10:08:44
sm: moja rodzina uwielbia ogórki pyszna jest mizeria, lub kiszone

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 109 osób:
- 109 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image