Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Krowia dieta

Wiele otaczających nas roślin wykazuje różnorodne właściwości lecznicze. Cenne dla zdrowia substancje występują nie tylko w surowcach znanych z aptek czy sklepów zielarskich, ale obecne są również w gatunkach pospolitych, z którymi spotykamy się na co dzień. Znaczna grupa ziół ze względu na swe właściwości lecznicze i walory smakowe może by wartościowym składnikiem codziennego menu. Fiołek, szałwia, pokrzywa – to rośliny dobrze nam znane. Zobacz, co możesz zyskać włączając je do naszej diety…

Pokrzywa zwyczajna
Jest rośliną pospolitą w Polsce, występującą głównie na terenach wilgotnych. Charakteryzuje się wysoką zawartością wielu cennych dla zdrowie składników, zwłaszcza witamin C i K, oraz związków mineralnych – głównie żelaza. Wpływa ona korzystnie na układ krwiotwórczy, pracę wątroby i nerek. Często stosowana w leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych, jako środek moczopędny, stosowana również jako środek wspierający pielęgnację włosów, pomocna w leczeniu cukrzycy. Korzystnie wpływa na procesy przemiany materii, pobudza działalność gruczołów wydzielania wewnętrznego i zwiększa ilość krwinek czerwonych, poprawia perystaltykę jelit, pomaga w pielęgnowaniu urody. Młoda pokrzywa doskonale nadaje się na główny składnik soków, sałatek i surówek. Można ja podać również na „gorąco”, przygotowana jak szpinak. PAMIETAJ JEDNAK, aby zawsze przed dodaniem jej do potrawy przelać ją gorącą woda, w przeciwnym razie będzie parzyć.

Stokrotka pospolita
Rośnie na całym obszarze naszego kraju. Najczęściej spotykana na lakach. W medycynie ludowej kwiat stokrotki stosuje się przy krwawieniach z płuc i pęcherza moczowego, także jako środek przeciwgorączkowy i ogólnie wzmacniający. Napar ziela stokrotki poleca się przy złej przemianie materii i nieregularności menstruacji oraz jako środek moczopędny (przy kamicy nerkowej i pęcherzowej) i przeczyszczający; obniża ciśnienie krwi oraz przeciwdziała miażdżycy, wykazuje działanie wykrztuśne i oczyszczające organizm. Dodatkowo przyczynia się do łagodzenia stanów zapalnych skóry, obniża ciśnienie krwi, a także reguluje tempo przemiany materii. Stosowany wewnętrznie jako środek wykrztuśny w chorobach dróg oddechowych i łagodny środek ściągający w nieżytach przewodu pokarmowego, zaś zewnętrznie stosowany jest w postaci kąpieli i okładów jako środek przeciwzapalny, przy źle gojących się ranach, krwawych wybroczynach, owrzodzeniu i wykwitach skórnych. Młode, wiosenne listki stokrotki doskonale nadają się na sałatkę, można dodać do zupy, past, omletów. Kwiaty stokrotki o charakterystycznej, lekko miętowej nucie będą wyśmienicie komponowały się z sałatkami i surówkami.

Szałwia lekarska
Jest roślina o korzenno-gorzkim smaku i niezrównanym aromacie. Antybakteryjne właściwości szałwii wykorzystuje się w leczeniu chorób dziąseł, pleśniawce i anginie, także w zaburzeniach przewodu pokarmowego (zwłaszcza w chorobach wątroby) oraz jako środek wspomagający leczenie chorób metabolicznych. Roślina ta polecana jest osobom mającym problemy emocjonalne (głownie w depresji), a także w okresie wyczerpania i przemęczenia. Poprawia pracę układu trawiennego, obniża poziom cukru we krwi, a napary z szałwii łagodzą zapalenia gardła i skóry. Ponadto działa kojąco w depresji, zmęczeniu i wyczerpaniu. Napar z szałwii stosuje się przy nadmiernym poceniu nocnym, zwłaszcza u gruźlików i neurotyków. Używany także do okładów na trudno gojące się rany, owrzodzenia żylakowate nóg a także jako dolewkę do kąpieli w chorobach reumatycznych, wysypkach i innych schorzeniach skórnych. Szałwia może być dodatkiem do wielu rodzajów dań. Doskonale komponuje się z mięsem, drobiem, twarogiem oraz jako składnik sałatek, sosów, zup – podnosi ich walory smakowe.

Fiołek wonny (fiołek pachnący)
Jest jednym z pierwszych kwiatów. Można go spotkać zarówno na nizinnych obszarach Polski, jak i w niższych częściach gór. Lubi lasy i zarośla. Kwiaty dawniej kandyzowano oraz używano ich do aromatyzowania octu. Zawiera olejki eteryczne (olejek jest używany w kosmetyce, między innymi w perfumach, gdzie oznacza nutę serca) oraz związki śluzowe. Działa moczopędnie, wykrztuśnie, rozkurczowo, napotnie, odkażająco, żółciopędnie i rozkurczowo. Upłynnia zalegający śluz w drogach oddechowych, ułatwiając jego wydalenie. Można go stosować jako dodatek do zup, sałatek i surówek. Należy jednak pamiętać, że spożyty w zbyt dużych ilościach może spowodować biegunkę, nudności i wymioty.

Krwawnik pospolity
To popularna roślina o drobnych, białych kwiatach w postaci koszyczków. Występuje na terenach nizinnych i górzystych. Krwawnik wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ma działanie przeciwzapalne, bakteriostatyczne, przeciwkrwotoczne, nieznacznie – przeciwskurczowe. Szczególnie polecany w przypadku problemów ze wzdęciami i braku apetytu. Jego liście pobudzają pracę przewodu pokarmowego, przyczyniając się do zwiększenia wydzielania soków trawiennych i żółci. Może być stosowany również zewnętrznie jako środek przyśpieszający gojenie ran. Liście – spożywać w postaci aromatycznych naparów.

Lebiodka pospolita
Roślina ta, znana jako dziki majeranek lub oregano, występuję na całym terenie Polski. Lubi widne lasy, tereny nadrzeczne, jasne zarośla, niezbyt wilgotne zbocza. Zawiera olejek eteryczny o lekkim działaniu wykrztuśnym i żółciopędnym. Działa m.in. wykrztuśnie, moczopędnie, dezynfekująco, przeciwbiegunkowo, przeciwskurczowo, odtruwająco, wiatropędnie. Zewnętrznie olejek tymolowy wykorzystuje się do płukania gardła, wzmacniających kąpieli oraz przy trudno gojących się ranach skóry i świądzie. Napar z mieszanki lebiody (zazwyczaj w mieszance z innymi ziołami) działa wiatropędnie i stosowany jest przy nadmiernej fermentacji jelit, bębnicy, chorobie wrzodowej dwunastnicy i żołądka, niedoczynności wątroby. Z jej leczniczych właściwości korzystali już Arystoteles i Hipokrates. Wedle receptur średniowiecznych miała chroni przed czarami, używano jej również jako substytutu herbaty i tytoniu. Ziele lebiodki jest jednym ze składników ziół prowansalskich. Stosowana również do niektórych alkoholi, a także jako dodatek do pizzy i sosów na bazie pomidorów czy mięsa.

Gromadząc składniki do podanych niżej przepisów – powinniśmy mieć pewność, że sięgamy po pewne gatunki – należy unikać miejsc zanieczyszczonych, takich jak tereny miejskie czy pobocza dróg. Należy wybierać jedynie młode i nieuszkodzone części roślin. Warto założyć w domu zielnik, by mieć na bieżąco dostęp do wszystkich składników.

Potrawy z chwastów




GĘSTA ZUPA – KREM Z POKRZYW
1,5 szklanki bulionu mięsnego
Szklanka młodych liści pokrzywy
Kilka małych ziemniaków
Marchew
Pietruszka
Kawałek selera
1/3 op. chudego twarożku homogenizowanego
Łyżeczka oliwy z oliwek (lub innego oleju)
Kilka ząbków czosnku (wedle uznania)
Sok z połowy cytryny
Przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa i inne wg uznania)

Sparzoną pokrzywę kroimy na małe kawałki, obsmażamy na tłuszczu i dodajemy do gotującego się bulionu; dodajemy warzywa i przyprawy, i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy twarożek i całość miksujemy na jednolitą masę i doprawiamy ewentualnie do smaku. Zupę można udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych lub „kupką” gęstej śmietany.

KWIATOWA SAŁATKA
Po kilka liści różnych gatunków sałaty
Po kilka liści szpinaku i szczawiu
1 ogórka zielonego
Pół pęczka drobnych rzodkiewek
Kilka płatków nasturcji
Kapary
Kwiaty nasturcji i stokrotek
Łyżeczka oliwy z oliwek
Łyżeczka octu winnego
Sól, pieprz

Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, mieszamy z liśćmi szpinaku i szczawiu. Ogórka kroimy w cienkie pół-plasterki, a rzodkiewki w plasterki – łączymy z sałatą, płatkami i kwiatami. Skrapiamy oliwą z oliwek i octem, doprawiamy. Można ozdobić pozostałymi kwiatkami.

STOKROTKOWA ZUPA
1,5 szklanki bulionu
Po szklance młodych listków stokrotki i szczawiu
Kilka małych ziemniaków
Marchewka
1 pietruszki
Kawałek selera
Pół średniej cebuli
szczypiorek
kilka kwiatów stokrotki
Łyżeczka oliwy z oliwek
Sól, pieprz

Cebulę, listki stokrotki i szczawiu drobno posiekać, a następnie podsmażyć na oliwie. Dodać do gotującego się bulionu, dodać warzywa i gotować do miękkości. Zupę obficie obsypać szczypiorkiem i udekorować kwiatami stokrotek.


ESKALOPKI CIELĘCE W SZAŁWII
150g chudej cielęciny
Dwie garści świeżej szałwii
Łyżeczka oliwy z oliwek
Kilka łyżek bulionu
Sok z cytryny
Sól, pieprz

Cielęcinę kroimy na 5 małych kawałków, każdy delikatnie rozbijamy tłuczkiem i obsmażamy na tłuszczu. Następnie dodajemy bulion oraz porwane liście szałwii i dusimy ok. 15-25minut na wolnym ogniu. Podajemy z kopytkami lub wedle upodobań.


Po pierwsze człowiek nr 52
Internet - Wikipedia

Kurdupel03


Artykuł dodany: 2007-08-22 13:47:06
Ilość komentarzy: 360
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-18 15:32:34
maaddzziiaa: Dieta dla krów :p haha

2008-08-30 12:04:30
aguska_85: ja tez bardzo lubie konwalie

2008-07-04 10:55:55
dorcca4321: u mnie pod blokiem rosna i pieknie pachnie

2008-06-30 12:51:08
kasiunia: konwalie tez sa pod ochrona a wszedzie mozesz je kupic

2008-05-08 12:48:03
bea7522: uwielbiam fiołki ale sa pod ochrona mimo to ludzie zrywają w lesie

2008-05-08 12:46:16
aguska_85: teraz to juz jest wiosna i jemy tylo zieone

2008-01-26 21:17:06
moniczka: teraz czas karnawalu nastal :)

2007-12-27 20:24:28
ola767zioom: zbocze z tematu bo za 4 dni sylwester jak tam przygotowania ?

2007-12-17 11:31:18
martaaa: nikt normalny by nie wyzyl;)

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 116 osób:
- 116 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image