Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Pina colada

Pewien barman w luksusowym hotelu w stolicy Portoryko stworzył koktajl, który najpełniej oddaje charakter karaibskiej wyspy. Świeżo zerwanego, soczystego ananasa dokładnie obrał, zmiksował i odcedził. Gęsty, pachnący sok połączył ze słodkim mleczkiem kokosowym. Dodał rum, nieodłączny składnik tropikalnych drinków, i dużo lodu. Całość ponownie zmiksował i wlał do wysokiej szklanki udekorowanej cząstkami owoców. Udało się. Jak głosi legenda, Ramon 'Monchito' Morrero podbił koktajlem serca gości i szefów. Z okazji sprzedaży milionowego drinka dostał telewizor.

Doskonałe połączenie ananasa i kokosa sprawdza się również w kuchni. Tam, gdzie gorąco - na Karaibach, w Indiach, Tajlandii - te smaki przenikają się w daniach i deserach. Delikatne mięsa - kurczak, indyk, krewetki, przegrzebki - świetnie przyjmują słodko-kwaśną, pachnącą marynatę albo sos.
Dojrzały, soczysty ananas stuknięty dwoma palcami wydaje głuchy dźwięk podobnie jak stuknięcie w wewnętrzną stronę nadgarstka. Powąchany od spodu powinien pachnieć słodko. Jeżeli czuć lekką fermentację, zaczął się psuć. A jeśli nie pachnie i jest zielony, jest niedojrzały i mało w nim słodyczy.

Potrząsając orzechem kokosowym, czujemy i słyszymy wodę, która w nim chlupocze (jeżeli nie, to zły znak). Dwa z trzech ciemnych punktów na czubku należy nawiercić śrubokrętem (ewentualnie stuknąć młotkiem) i wylać kokosową wodę, zachowując ją. Następnie mocno stukając o ziemię lub za pomocą młotka, rozłupać orzech na kilka części. Wyjąć miąższ, obieraczką usunąć cienką brązową skórkę. Biały miąższ dokładnie zmiksować z podgrzaną szklanką wody kokosowej lub wrzątku. Ostudzoną pulpę starannie odcisnąć w dłoniach nad sitem lub w lnianym woreczku. Suchą masę ponownie wymieszać z wodą, poczekać, aż przejmie sok z miąższu, i znów odcisnąć. Powtarzać, aż woda przestanie się zabielać. Otrzymany płyn to bardziej lub mniej skoncentrowane mleczko kokosowe. Dla leniwych dostępne w puszkach.

Marynatę przygotowujemy z pulpy ananasowej i mleczka kokosowego doprawionych solą, sokiem z limonki, utartym czosnkiem, korzeniem imbiru i chilli. Krewetki, kawałki kurczaka lub indyka marynujemy krótko. Surowy ananas zawiera enzym powodujący rozpadanie się mięsa, ale jest on nieaktywny po podgrzaniu lub w ananasach z puszki. Mięso nadziewamy na patyczki i grillujemy, pieczemy lub smażymy na oleju.

Genialnym dodatkiem do mięs w ostrym sosie ananasowo-kokosowym jest ryż ugotowany w kokosowym mleczku. Do trzech części gorącego osolonego mleczka wsypujemy jedną część ryżu i gotujemy. Stanie się puszysty, pachnący, słodki.

Jeśli ktoś nie pije alkoholu, nie lubi mięsa z owocami, a zamiast ryżu woli ziemniaki, to mam nadzieję, że ulegnie połączeniu ananasa z kokosem w wersji deserowej. Plastry świeżego ananasa są stworzone do grillowania. Można je wcześniej zanurzyć w gęstym mleczku kokosowym, posypać brązowym cukrem lub cynamonem i powolutku opiekać.

Kiedy się to je, palmy szumią nad głową, skrzeczą kolorowe papugi i czuć bryzę lazurowego oceanu.

Znalazła Kala1981

Źródło: http://kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53667,4203578.html



Artykuł dodany: 2007-08-25 03:09:33
Ilość komentarzy: 294
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-01-25 11:54:26
karolcia304: warto sprubować

2009-01-08 20:09:24
skowytka: chyba kiedys sok o tym smaku pilam..

2008-07-04 10:57:17
dorcca4321: od czasu do czasu warto

2008-06-30 12:49:03
kasiunia: wystarczy ale nie kazdy lubi chodzic do kawiarni i wydawac pieniadze

2008-05-17 09:15:12
Cobaea: a wystarczy pujśc do kawiarni i zjeść

2008-03-26 12:40:15
annie_: a ja piłam i mi smakowało ;)

2008-01-28 09:59:10
paola: trzeba by było sie wybrac w tropiki hi hi

2008-01-26 21:14:29
moniczka: ja nie pialam :(

2007-12-27 20:17:38
ola767zioom: pychaaaa to jest bajer ;)

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 112 osoby:
- 112 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image