Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Sushi zwyczaje

Umiejętność przyrządzania sushi uważana jest za rodzaj sztuki. Sposób podania ma podkreślać prostotę i naturalne piękno. Sushi można jeść jako przystawkę lub jako danie główne. Może być serwowane osobno dla każdego gościa, albo też na wspólnym większym nakryciu.
Przed jedzeniem podaje się często gorący, wilgotny ręcznik (oshibori) do obmycia dłoni. Sushi można jeść palcami lub przy pomocy pałeczek, natomiast sashimi wyłącznie pałeczkami. Nie powinno się prosić o widelec, a tym bardziej o nóż.

Kolejność spożywania różnych rodzajów sushi nie jest ściśle określona. Warto jednak wiedzieć, że kawałki owinięte w wodorosty nori szybko tracą kruchość, a więc powinny być zjedzone w pierwszej kolejności. Podobna uwaga dotyczy unagi sushi (z węgorzem), które serwowane jest na ciepło.

Nie należy dzielić sushi na mniejsze kawałki ani też zjadać osobno ryżu i dodatków. W Japonii sushi ma zawsze odpowiednią wielkość, ale porcje przyrządzane w Europie lub w Stanach są często większe i wówczas dzielenie jednej porcji na części może się okazać konieczne. Zawsze jednak możemy poprosić kucharza o przygotowanie mniejszych porcji.

Nie powinno się nakładać sushi pałeczkami na talerz innej osoby - gest ten bowiem jest związany z tradycyjnymi obrzędami pogrzebowymi.

Korzystając z pałeczek nigdy nie nabijamy na nie sushi, należy chwycić sushi z boku (jak szczypcami). Sushi wkładamy do ust warstwą ryby do spodu tak, żeby móc rozkoszować się jej smakiem.

Razem z sushi podawany jest w osobnym naczynku sos sojowy, a także pasta wasabi (japoński chrzan) i plastry marynowanego imbiru. Do indywidualnego naczynka nalewamy niewielką ilość sosu sojowego i delikanie doprawiamy nim nasze sushi. Można to robić zanurzając sushi w sosie (zawsze od strony ryby) lub używając plasterka imbiru jak pędzelka do rozprowadzenia sosu po powierzchni ryby. Nigdy nie zanurzamy w sosie ryżu - nasączony sosem ryż dominuje i niszczy delikatną równowagę smaków. Nie należy też przesadzać z ilością wasabi, jest to bowiem bardzo mocna przyprawa, a jej użycie powinno tylko urozmaicić i wyostrzyć smak potrawy. Plasterkami imbiru przegryzamy kolejne porcje sushi, żeby móc odświeżyć paletę smaku. Nie traktujmy imbiru jak sałatki.
W Japonii i we wszystkich krajach Dalekiego Wschodu ryż traktowany jest z wielkim szacunkiem (tak, jak u nas chleb). Dlatego wielkim nietaktem jest pozostawianie ryżu na talerzu. Do sushi możemy zamówić dowolny napój, ale tradycyjnie podaje się sake (najczęściej lekko podgrzaną, przed posiłkiem) a w czasie posiłku - zieloną herbatę. Herbata spełnia podobną rolę jak imbir - odświeża podniebienie i pozwala delektować się następną porcją sushi.

W restauracjach sushi nie należy palić papierosów, dym papierosowy jest bowiem zdecydowanym wrogiem świeżej żywności.
Sztuka sushi nie jest jednak zdominowana przez tradycyjną, sztywną etykietę. Zrodziła się przecież z fascynacji naturą i z natury czerpie inspiracje, a kolejne modyfikacje powstają po to, by ciesząc zmysły, mogły dostarczyć zdrowego, urozmaiconego pożywienia. Doceniając znaczenie tradycji, nie należy popadać w przesadę; spożywanie posiłku ma być przyjemne i relaksujące. Odprężmy się więc i rozkoszujmy się sushi!

Znalezione na www.sushi.pkt.pl przez Samira



Artykuł dodany: 2007-09-02 00:11:36
Ilość komentarzy: 225
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2008-08-21 21:03:49
kasiunia: wedzony to nie surowy

2008-08-13 18:48:46
aguska_85: lubie wedzonego łososia

2008-06-30 12:47:51
kasiunia: ja bym sie skusila gdyby bylo dobrze przygotowane

2008-05-10 17:30:08
aguska_85: moze i bym sie skusiła...

2008-02-29 19:50:48
marik: ciekawie kolorowo wygląda! apetycznie:)

2008-01-26 21:13:01
moniczka: ja rowniez ale chetnie bym sprobowala

2007-12-27 20:16:22
ola767zioom: ja też nie jadłam

2007-12-18 11:20:02
martaaa: nigdy nie jadlam sushi

2007-12-06 19:49:47
Marta_G: trochę to nie na temat, ale dziś Mikołajki:):):)

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 111 osób:
- 111 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image