Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Chipsy

Chipsy (także: chrupki, czipsy) - popularna przekąska w postaci cienkich, osuszonych plastrów ziemniaków (najczęściej) lub innych warzyw, zazwyczaj obsmażonych w głębokim, gorącym tłuszczu, choć spotyka się także odmiany prażone lub pieczone. Poszczególne smaki uzyskuje się dzięki starannemu doborowi przypraw i aromatów, rzadziej ziół.

Wielu z nas chętnie zajada się chipsami ziemniaczanymi, mimo że żywieniowcy mają nie najlepszą opinię na ich temat. Akryloamid, związek chemiczny, który występuje w chipsach, podejrzewa się o rakotwórcze działanie. To jedno ze stosunkowo niedawno rozpoznanych niebezpieczeństw związanych z jedzeniem tej chrupiącej przekąski.

Z ilością zjadanych chipsów nie powinniśmy przesadzać nie tylko ze względu na akryloamid. Chipsy zawierają dużo (ok. 30-40%) tłuszczu i z tego względu są bardzo kaloryczne. Co więcej, tłuszcz w chipsach, to tłuszcz niezdrowy. W czasie przemysłowego smażenia jest on bardzo długo ogrzewany w temperaturze około 200OC. W takich warunkach ulega niekorzystnym zmianom chemicznym, a formujące się związki, niepożądane dla zdrowia, wchłaniane są wraz z tłuszczem do produktu i z nim spożywane.
Chipsy trudno więc zaliczyć do zdrowych przekąsek, lecz nie ulega wątpliwości, że są smaczne i chętnie kupowane, szczególnie przez dzieci

Historia Chipsów

W dobie mody na wegetarianizm i w czasach ogólnej nagonki na poczciwy fast-food mocno ucierpiała reputacja hamburgerów, coca-coli, a także chipsów ziemniaczanych. A szkoda, bo te smażone w głębokim tłuszczu kartoflane krążki mają bardzo ciekawą historię.

Zgoda, nie są zdrowe. Nie należą do żywności ekologicznej i zrzuca się na nie odpowiedzialność za otyłość Amerykanów, ale mimo tego chipsy są nadal niekwestionowanymi zwycięzcami w konkursie popularności imprezowych przekąsek. Są niedrogie, zapychające, można je kupić w każdym sklepie i poza zatłuszczonymi palcami ich konsumpcja nie pociąga za sobą większych nieprzyjemności.

Żeby jednak móc rozkoszować się ich smakiem, ktoś musiał je najpierw wymyślić. Chipsy powstały... przypadkiem. Pewnego pięknego dnia (24 sierpnia 1853 roku) w jednym z amerykańskich barów właścicielowi trafił się wyjątkowo uciążliwy klient.
Odsyłał każde usmażone kartofle z komentarzem, że talarki są pokrojone zbyt grubo. Zirytowany kucharz postanowił zemścić się na kliencie smażąc mu ziemniaki pokrojone tak cienko, że można było jeść je tylko palcami. Bardzo się zdziwił, kiedy efekt jego złośliwość nadzwyczaj przypadł gościowi do gustu. Złote plasterki okazały się na tyle smaczne, że kucharz wprowadził je na stałe do swojego menu od nazwą Saratoga Chips (od miasta Saratoga Springs, w którym miało miejsce całe zajście).

W krótkim czasie danie wymknęło się z restauracji. Chipsy zaczęto masowo produkować, paczkować i sprzedawać w sklepach. Zrodził się jednak problem, sto lat temu nie potrafiono sobie poradzić. Produkt trzeba było pakować tak, żeby nie zawilgotniał i nie uległ zmiażdżeniu. Wkładano więc chipsy do puszek i beczek, co zapobiegało pokruszeniu, lecz nie gwarantowało świeżości. Pierwszym krokiem w stronę dzisiejszych foliowych torebek był wynalazek Laury Scudder, która sprasowała razem brzegi dwóch kawałków woskowanego, wodoodpornego papieru zostawiając w środku powietrze, chroniące talarki przed zgnieceniem.

Chipsy dostępne są dziś w niezliczonej ilości smaków. Podstawowe to solone, paprykowe, cebulowe. Ale są też przecież pikantne, o aromacie sera, twarożku, sosu winegret, pizzy, bekonu, ketchupu, kurczaka. W krajach śródziemnomorskich można kupić specjalne serie o smaku miejscowych specjałów - fety czy bazylii. Obstawiam, że polska wersja chipsów pachniałaby schabowym albo pierogami z mięsem. Możliwość dobierania dowolnych smaków nie była jednak zawsze tak oczywista jak dziś. Początkowo jedyną stosowaną przyprawą była sól, która na dodatek nie znajdowała się bezpośrednio na talarkach ale była dołączana w osobnym pojemniczku. Patent na przyprawianie ziemniaków przyznano dopiero w połowie XX wieku. Pomysłodawcą był właściciel europejskiej firmy Tayato. Zaprezentował pierwsze przyprawiane chipsy o popularnym do dziś smaku serowo-cebulowym. Wkrótce jego wynalazek rozpowszechnił się na całym świecie.

Chipsy wpisują się w tradycję kulinarną kraju, skąd się wywodzą czyli ze Stanów Zjednoczonych. Tam też spożywa się je w niestandardowy dla nas sposób - jako dodatek do innych potraw: mięs, sałatek, zapiekanek. Najbardziej przyjęło się dodawanie ich do kanapek.


Źródła:
http://doza.o2.pl
http://pl.wikipedia.org

Znalazł gusiaczek34


Artykuł dodany: 2007-09-02 00:15:27
Ilość komentarzy: 502
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-04-28 16:25:09
madziula: bardzo lubię chipsy ale staram się nie jadać ich zbyt dużo;)

2009-01-25 12:03:10
karolcia304: czasami siegam po nie do piwka

2009-01-08 14:29:23
pc174: no tak, akurat mam paczkę przed oczami ;)

2008-08-12 15:22:39
aguska_85: ja tez unikam

2008-07-04 11:27:14
dorcca4321: unikam tego rodzaju obżarstwa

2008-06-30 12:47:22
kasiunia: staram sie powstrzymywac od tego ale one sa takie dobre ze ciezko jest sie powstrzymac

2008-06-02 20:59:46
patrycja.zmc.pl: w sumie nie rozumiem po co w ogóle sa chipsy przeciez to wyzeracz mózgu...wiem ze sa smaczne ale za to rakotworcze i powinnismy sie powstrzymywac od ich jedzenia

2008-05-21 23:52:12
aniutka: dawno już nie jadłam i mam nadzieje, że wytrzymam bez nich ,bo chce schudnąć

2008-04-25 14:40:09
aguska_85: ja lubie ale zadko je jem bo sa bardzo nie zdrowe

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 117 osób:
- 117 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image