Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Cukinia

Cukinia pochodzi z Włoch. Jej polska nazwa jest fonetycznym zapisem włoskiej nazwy zucchino, czyli mała dynia. Najsmaczniejsza jest młoda, długości 15–25 cm, z cienką, delikatną skórką i miąższem z ledwo widocznymi (nie wykształconymi jeszcze) gniazdami nasiennymi. Takie warzywo można dodawać do potraw ze skórką. Wyrośnięte, starsze lepiej obrać.

Cukinia mylona jest z kabaczkiem. Sprzedawcy często trzymają je w jednej skrzynce. Kabaczek jest większy, bardziej pękaty i żółty. Cukinia natomiast najczęściej jest ciemnozielona z białymi cętkami, chociaż są też inne odmiany.

Niezależnie od wielkości, kupowany owoc cukinii musi być twardy, skórka napięta, a kolor intensywny: zielony, jasnozielony, żółty, srebrzysty, pomarańczowy, pasiasty – w zależności od odmiany. Cukinia żółta jest bardziej chrupka od odmian zielonych. Świeże warzywo możemy bez problemu kupić o każdej porze roku. Na rynku można też spotkać cukinię kiszoną oraz marynowaną.

Warzywo to ma wysoką wartość dietetyczną: zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, jak również w wapń, fosfor, żelazo i magnez. Ponieważ jest niskokaloryczne (100 g to tylko 15 kcal), idealnie nadaje się do pogryzania między posiłkami na surowo. Zawarte w cukinii związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia. A to jeszcze nie wszystkie zalety tego warzywa – warto wiedzieć, że w jego owocach nie odkładają się metale ciężkie. Krótko mówiąc: cukinia to samo zdrowie.

Cukinia jest świetna jako dodatek do placków – podobno placki smażone z cukinii są o wiele delikatniejsze i smaczniejsze od ziemniaczanych. Z warzywa tego możemy zrobić smaczny knedel, zupę, bigosik, zapiekankę, konfiturę, a nawet ciasto. Możemy także przygotować z cukinii wegetariański kawior (lekko obgotowaną cukinię utrzeć z czosnkiem, przecierem pomidorowym, sokiem z cytryny, olejem, solą i pieprzem). Młode warzywa można dodawać do surówek, dusić, nadają się na konfitury i marynaty. Cukinia jest też dobra do zagęszczania potraw typu strogonow czy leczo. Różnokolorowe odmiany świetnie wyglądają zmieszane w jednej potrawie.

Zielone bulwy, o których mówimy, to oczywiście owoce cukini, jednak cukinia jest jednym z niewielu warzyw, którego kwiaty również są jadalne. Faszerowane lub panierowane są nie tylko smaczne, ale też pięknie wyglądają na stole.



źródło: tvp
karcelka

Artykuł dodany: 2007-09-08 00:50:33
Ilość komentarzy: 375
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-16 14:02:03
maaddzziiaa: No.. cukinia w leczo to strzał w 10 ;-)

2009-01-26 19:34:30
karolcia304: ja też cukinie dodaje do lecza

2008-10-28 13:58:07
rogalik36: wole leczo z cukini

2008-10-28 13:57:44
mrowka: oj tak podsarzana-bardzolubie

2008-08-30 12:03:20
aguska_85: cukinia jest smaczna, wczoraj robiłam jeszcze bigos

2008-07-16 10:04:19
sm: najsmaczniejsza jest ta najmiejsza najmłodsza podsmażona z cebulką i czosnkiem

2008-07-04 10:38:00
dorcca4321: w tym roku jeszcze nie jadłam

2008-06-30 12:46:01
kasiunia: pychotka wczoraj jadlam smazona pierwsza w tym roku

2008-05-19 11:16:07
aguska_85: a bigosik z cukinii

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 106 osób:
- 106 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image