Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Hot dog

Zasadniczymi składnikami hot doga jest podłużna bułka oraz podgrzana parówka. Początkowo bułka była „nakłuwana” specjalnym przyrządem w kształcie pręta o średnicy ok. 2 cm zakończonego stożkiem; w powstały otwór wkładano podgrzaną parówkę. Obecnie bułka jest najczęściej nacinana (nie przecinana) a parówka podgrzewana w mikrofalówce. Bułka musi być chrupiąca i ciepła. Dodawane są różnego rodzaju dodatki, najczęściej ketchup, musztarda i różne warzywa (np. siekana cebulka, sałata, krojona kapusta, pomidory itp.). Oryginalny amerykański hot dog nie zawierał dodatków.

W Polsce
W polskich realiach nie ma standardu hot doga. Możemy spodziewać się najróżniejszych kombinacji dodatków - oprócz ketchupu różnego rodzaju sosów musztardowych, majonezowych. Dodatki warzywne to równiez zupełna dowolność - od czerwonej kapusty przez sałatę, pomidory, buraczki, do cebuli (często prażonej), a nawet tartej marchewki czy kiszonej kapusty. W PRLu, z powodu notorycznych kłopotów z zaopatrzeniem w wędliny, rozpropagowano tzw. "hot doga z pieczarkami" znanego również jako "bułka z farszem" - w otwór w bułce przy pomocy specjalnej szprycy wtłaczano nadzienie - masę cebulowo-pieczarkową, mocno doprawioną solą i pieprzem. Ta specyficzna odmiana hot doga zyskała wśród Polaków dużą popularność i przetrwała gdzieniegdzie do dziś. Spotykane są również "zmodyfikowane hot dogi" w postać taką, aby zastąpiły one całe danię np. obiad. Najczęściej są one w postaci dużej bułki oraz 2/3 parówek. Często spotykane w dużych aglomeracjach miejskich.

Historia
Historia hot doga zaczyna się we Frankfurcie nad Menem, któremu tradycyjnie przypisuje się miejsce powstania parówek, w 1487, stąd też polska nazwa „Frankfurterki”. Inna wersja głosi, że parówki wynalazł Johann Georghehner, rzeźnik z zawodu, który około 1600 roku wynalazł parówki zwane dachshund, czyli „jamnik”, z którymi potem powędrował do Frankfurtu.

Następny etap wiąże się z przybyciem do USA imigrantów z różnych państw. Wśród nich byli także rzeźnicy, między innymi Charles Feltman, Niemiec, który w 1871 roku, na Coney Island, otworzył pierwszą budkę z „dachshundem” w bułce mlecznej. W ciągu pierwszego roku sprzedał 3684 takich „hot dogów” - wtedy tak jeszcze nie nazywanych. Niektórzy twierdzą, że przed Feltmanem, już w około 1860-1865 roku bliżej nieznany Niemiec otworzył taką samą budkę. W 1893 roku nastąpiła wielka popularyzacja hot doga, po pierwsze za sprawą Wystawy Kolumba, ostatniej wystawy światowej (World Fair) w XIX w. Tam właśnie, aby zaspokoić potrzeby wielomilionowej rzeszy zwiedzających, pootwierano setki stanowisk z takimi bułkami z parówkami.

Drugim ważnym zdarzeniem było otwarcie pierwszego stoiska z hot dogami na stadionie baseballowym, przez Niemca, Chrisa von de Ahe, ówczesnego właściciela St. Louis Browns, drużyny Major Leauge of Baseball. Inna wersja twierdzi, iż hot dog taki jakim go dziś znamy został wynaleziony w 1904 roku przez Bawarczyka Antona Feuchtwangera. Był on sprzedawcą na Wystawie o Zakupie Luizjany. Podczas tej wystawy pożyczał on różnym osobom swoje białe rękawiczki, aby mogli trzymać jego rozgrzane parówki. Jako że większość rękawiczek nie była zwracana, zwrócił się o pomoc do swojego szwagra, piekarza, który przygotował dla niego specjalne długie bułki, do których mógłby wkładać owe parówki. Historyk kulinariów Bruce Kraig, emerytowany profesor Uniwersytetu Roosevelta, zaznacza, iż wielu chciałoby przypisać sobie miano „wynalazcy” hot doga, ale najprawdopobniej, biorąc pod uwagę, że z Niemiec pochodzi kultura jedzenia parówek z chlebem, ta forma jedzenia pochodzi od niemieckich imigrantów, którzy rozpropagowali ją i w nieco zmienionej formie stała się częścią amerykańskiej kultury.

Historia nazwy
Legenda, według której powstała nazwa „Hot Dog” (ang. gorący pies) jest taka: w kwietniu 1901 roku właściciel stoisk, Harry Stevens (jego firma wciąż działa), tracił pieniądze, próbując sprzedawać lody i oranżadę na polach do polo w Nowym Jorku (w owych czasach miejsca treningu New York Yankees i New York Giants). Sfrustrowany tym, polecił wszystkim swoim pracownikom poszukać i zakupić parówki i bułki, do których mogliby te parówki włożyć. Wkrótce jego sprzedawcy sprzedawali parówki, wprost z garów z gorącą wodą, w bułce, krzycząc They're red hot! Get your dachshund sausages while they're red hot, co znaczy Rozgrzane do czerwoności! Kupujcie dachshundy póki są gorące!. Rysownik Tad Dorgan, nie mając pomysłu na rysunek, a czas naglił, przypomniał sobie o tychże budkach. Narysował jedną, ale nie będąc pewnym jak się pisze „dachshund” napisał po prostu „Hot Dog”. Ta historia nie znalazła potwierdzenia, gdyż, pomimo olbrzymiej liczby prac i jego popularności, nie udało się znaleźć jakiejkolwiek kopii tego obrazka

Znalazła agataf111

Artykuł dodany: 2007-09-15 02:18:03
Ilość komentarzy: 432
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2008-08-17 14:33:09
aguska_85: a ja lubie fast foody

2008-06-30 12:44:20
kasiunia: jakos hot-dogow nie jadam

2008-06-28 18:23:06
czarna_kobyla: jaka parówa w tym hod dogu heh;P

2008-05-17 15:59:05
gusiaczek34: uwielbiam hot dogi i szybko się robi

2008-05-17 09:48:56
Cobaea: nie jadam takich produktów

2008-03-05 13:11:32
marcin0604: lubie z pieczarkami

2008-02-02 16:54:04
aguska_85: ja uwielbiam pizze i dzis na kolacje robie własnie

2008-01-26 21:08:16
moniczka: ale tylko czasami

2008-01-19 14:40:13
michalina2901: czasami mozna zjesc

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 112 osoby:
- 112 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image