Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Grzybobranie

Obecna pogoda zachęca do częstszych wędrówek po lesie, nie tylko w poszukiwaniu spokoju i chwili relaksu, ale także do poszukiwań “owoców” lasu dla amatorów grzybów, jagód czy innych pyszności, które kryją knieje.

Las na odpoczynek
Czas urlopów, przyjemnego ciepłego powietrza czy letniego deszczyku to sielanka dla szukających spokoju i wytchnienia od dnia codziennego, od zatłoczonego miasta. Gdy tylko pojawia się okazja warto oddalić się z dużych aglomeracji gdzieś, gdzie nikt nas nie znajdzie i nie będzie przeszkadzał. Taki wypad za miasto to okazja nie tylko na miły odpoczynek, ale też okazja do spędzania swojego wolnego czasu w ruchu. Często zachęcamy do uprawiania różnych form sportu, aby zwiększać wydatki energetyczne organizmu. Teraz pragnę zachęcić do relaksu na świeżym powietrzu, które być może nie zwiększy zbytnio naszej aktywności fizycznej, ale na pewno wywoła przyjemne zmęczenie, a mianowicie wycieczki do lasu. Pora jest jak najbardziej zasadna, ponieważ pogoda późnego lata i wczesnej jesieni sprzyja wzrostowi grzybów oraz owoców, które można w lesie znaleźć.

“Mięso lasu”
Poddaje się często pod wątpliwość wartość odżywczą grzybów. Grzyby składają się niemal w 90% z wody. Do ich walorów odżywczych należy zawartość pewnych ilości białka, których są źródłem. Jest to około 2-4%. Stąd niektórzy nazywają grzyby żartobliwie “mięsem lasu”. W ich skład wchodzą również składniki mineralne takie jak: żelazo, cynk, miedź oraz niektóre witaminy z grupy B. Zaletą grzybów jest to, że nie zakwaszają organizmu, wręcz odwrotnie działają na niego alkalizująco. Jest to pozytywna cecha głównie ze względu na to, że większość produktów spożywanych na codzień ma charakter zakwaszający, co utrudnia utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Brak zachowania tej równowagi może być przyczyną braku zachowania prawidłowego przebiegu procesów życiowych. O dobrych walorach odżywczych grzybów mówi się, mając na myśli głównie pieczarki jako grzyb przede wszystkim najbezpieczniejszy dla, tych którzy na nich się nie znają i boją się o zatrucie.

Lepiej nie jeść gdy...
Smakosze grzybów nie dadzą przekonać się do negatywnych cech pełnego koszyka dóbr lasu. Zdecydowanym przeciwwskazaniem do spożycia grzybów jest ich ciężkostrawność. Dlatego przygotowując z nich potrawy warto łączyć je z dodatkami lekkostrawnymi nie obciążającymi żołądka. Wybierając się na grzybobranie warto też mieć wiedzę, jakiego rodzaju grzyby są jadalne, a których lepiej unikać. Najlepiej korzystać w tym celu z wiadomości przekazywanych od zatwardziałych zbieraczy grzybów, którzy są znawcami w tej dziedzinie lub zdać się na doskonale teraz opracowywane atlasy grzybów jadalnych i trujących.

Z grzybów można “wyczarować” wiele smacznych potraw

Nick: kasia_mas
źródło: Internet

Artykuł dodany: 2007-09-22 18:32:07
Ilość komentarzy: 301
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2008-11-09 14:44:36
kasiunia: ja tez grzybki zawsze z checia zjem

2008-07-16 17:46:56
sm: zjadłabym jajecznice z kureczkami

2008-07-04 10:37:29
dorcca4321: pierożki z grzybami pycha

2008-06-30 12:41:08
kasiunia: uwielbiam to robic ciekawe kiedy sie zaczna w tym roku

2008-06-27 18:07:01
promyczek959: ja lubie zbierac grzybki

2008-05-19 11:17:31
aguska_85: juz nie moge sie doczekac do jesieni i do zbierania grzybkow

2008-05-19 01:23:41
dorcca4321: nie wiadomo czy będa w tym roku

2008-05-17 22:03:32
szaman: i ja mam tak samo zapasy z grzybów

2008-05-17 00:02:14
Cobaea: mam zapasy grzybków suszonych

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 111 osób:
- 111 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image