Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Wszechobecna chemia

Kiedyś żywność konserwowano w sposób naturalny. Dym, pasteryzacja, naturalne kwasy. Dzisiaj wszędzie wciska się nauka, a raczej jej zdobycze. Konserwanty, barwniki, zagęszczacze. Nie wszystkie z tych preparatów są obojętne dla naszego zdrowia. Warto zapamiętać te szkodliwe. Od 1989 roku ustawodawca nałożył na producentów żywności obowiązek informowania o dodatkach w niej zawartych.

Zapamiętaj więc...

Barwniki:

  • E-100 - kurkumia, nieszkodliwy, żółty barwnik roślinny, dodawana do koncentratów i przypraw.

  • E-101 - ryboflawina, nieszkodliwy, żółto-pomarańczowy barwnik dodawany do deserów i wypieków.

  • E-102 - tartrazyna, cytrynowożółty barwnik dodawany do napojów w proszku, do produkcji esencji owocowych, sztucznego miodu, musztardy.

  • E-104 - żółcień chinolinowa, nieszkodliwy barwnik dodawany do karmelków, kisieli i nadzienia cukierniczego.

  • E-105 - laktoflawina, nieszkodliwy, żółto-pomarańczowy barwnik, dodawany do deserów i wypieków.

  • E-110 - żółcień pomarańczowa, dodawana do marmolady, musztardy, żeli, napojów oraz gumy do żucia.

  • E-120 - karmin, czerwony barwnik do barwienia żywności i preparatów farmaceutycznych.

  • E-122 - azorubia, czerwony barwnik dodawany do budyniów, lodów, polewy cukierniczej.

  • E-123 - amarant, czerwony barwnik o bardzo szerokim zastosowaniu.

  • E-124 - czerwień koszenilowa, czerwony barwnik używany do barwienia ryb, w tym namiastek łososia, cukierków pudrowych oraz do znakowanie mięsa po uboju.

  • E-127 - erytrozyna, barwnik koloru bordo, dodawany do napojów, parówek, wisienek koktajlowych i owoców kandyzowanych.

  • E-128 - czerwień 2G.

  • E-129 - czerwień Allura AC.

  • E-131 - błękit patentowy, niebieski barwnik stosowany wyłącznie w kosmetykach.

  • E-132 - indygotyna, niebieski barwnik, którym barwi się drażetki cukiernicze.

  • E-133 - błękit brylantowy stosowany w produktach spożywczych i lekarstwach.

  • E-140 - chlorofile i chlorofiliny, nieszkodliwe zielone barwniki roślinne.

  • E-141 - miedziowe kompleksy chlorofili, nieszkodliwe, używane do wzmacniania barwy groszku konserwowego.

  • E-142 - zieleń brylantowa, zielononiebieski barwnik do barwienia słodyczy.

  • E-150a - karmel, nieszkodliwy, napojom nadaje barwę brunatną, podstawowy barwnik coca-coli, jest w każdym słodkim cieście, w kawie Inka.

  • E-150b - karmel siarczynowy..

  • E-150d - karmel siarczynowo-amoniakalny.

  • E-151 - czerń brylantowa, czarny barwnik używany do tanich odmian kawioru, słodyczy, żelków.

  • E-153 - węgiel drzewny medyczny - do produkcji słodyczy i wypieków.

  • E-160a - prowitamina A używana w słodyczach, margarynach i innych produktach zawierających tłuszcz.

  • E-160b - biksyna, żółty barwnik pochodzenia roślinnego,dodawany do olejów roślinnych i żółtych serów.

  • E-160c - kapsantyna, ekstrakt czerwonej papryki.

  • E-160d - likopen, ekstrakt pomidora.

  • E-160e - karotenoid o pogłębionej czerwonej barwie.

  • E-160f - ester etylowy kwasu karotenowego.

  • E-161b - luteina, naturalny lub syntetyczny intensywnie żółty barwnik do ciast i słodyczy.

  • E-161g - kantaksantyna - do dekoracji do ciast i owoców kandyzowanych.

  • E-162 - betanina, barwnik bordo do sosów, namiastek mięsa, przetworów owocowych, gumy do żucia.

  • E-163 - antocyjany, naturalny barwnik winogron oraz wielu jagód, stosowany do poprawy, napojów, przetworów owocowych.

  • E-170 - węglany wapnia, kreda.

  • E-171 - dwutlenek tytanu używany do słodyczy, gumy do żucia, do polewy do drażetek i pierników.

  • E-172 - tlenki i wodorotlenki żelaza - w brunatnych osłonkach kiełbas.

  • E-173 - pył aluminiowy - w srebrnych kuleczkach do dekoracji tortów i mazurków.

  • E-174 - srebro - do wyrobów cukierniczych.

  • E-175 - złoto (okruszki prawdziwego złota).

  • E-180 - pigment rubinowy - w woskowej osłonce serów

  • E-181 - tanina, substancja klarująca i środek filtracyjny.

  • E-150c - karmel amoniakalny, zakazany do żywności




  • Konserwanty:

  • E-200 - kwas sorbowy, nieszkodliwy, dodawany do serów, margaryny, przecierów.

  • E-201 - sorbinian sodu, nieszkodliwy, dodawany do serów, musztardy, margaryny.

  • E-202 - sorbinian potasu, nieszkodliwy, w serach, margarynach, przecierach.

  • E-203 - sorbinian wapnia, nieszkodliwy, w serach, musztardach, przecierach.

  • E-228 - priosiarczyn potasu - w cukrze skrobiowym, w mączce ziemniaczanej.

  • E-236 - kwas mrówkowy, nieszkodliwy, dodatek do wędzonych ryb.

  • E-237 - mrówczan sodu, nieszkodliwy.

  • E-238 - mrówczan wapnia, nieszkodliwy.

  • E-260 - kwas octowy, nieszkodliwy, dodatek do marynat, śledzi, grzybów, sałatek.

  • E-261 - octan potasu, nieszkodliwy, dodatek do marynat, śledzi, grzybów, sałatek.

  • E-262 - dwuoctan sodu, nieszkodliwy, dodatek do marynat, śledzi, grzybów, sałatek.

  • E-263 - octan wapnia, nieszkodliwy, dodatek do marynat, śledzi, grzybów, sałatek.

  • E-270 - kwas mlekowy, nieszkodliwy, powstaje przy produkcji wędlin typu salami.

  • E-280 - kwas propionowy, nieszkodliwy, dodatek do chleba i wyrobów ciastkarskich.

  • E-281 - sól sodowa kwasu propionowego, nieszkodliwy, dodatek do chleba i wyrobów ciastkarskich.

  • E-282 - sól wapniowa kwasu propionowego, nieszkodliwy.

  • E-283 - sól potasowa kwasu propionowego, nieszkodliwy.

  • E-284 - kwas borowy.

  • E-285 - tetraboran sodu.

  • E-290 - dwutlenek węgla, nieszkodliwy, dodatek do wód mineralnych.

  • E-621 - glutaminian sodu, dodawany do koncentratów mięsnych, wędlin, sypkich przypraw.

  • E-210 - kwas benzoesowy, rakotwórczy, dodatek do napojów gazowanych, majonezów, konserw owocowych i warzywnych.

  • E-211 - benzoesan sodu, rakotwórczy.

  • E-212 - benzoesan potasu, rakotwórczy.

  • E-213 - benzoesan wapnia, rakotwórczy.

  • E-214 - benzoesan etylu i pochodne, rakotwórczy.

  • E-215 - benzoesan estru etylowego i pochodne, rakotwórczy.

  • E-216 - benzoesan propylu i pochodne, rakotwórczy.

  • E-217 - benzoesan estru propylu i pochodne, rakotwórczy.

  • E-218 - benzoesan metylu i pochodne, rakotwórczy.

  • E-219 - benzoesan estru metylu i pochodne, rakotwórczy.

  • E-220 - dwutlenek siarki - niszczy witaminę B12, obecny w sokach owocowych, koncentratach, w winie, piwie, suszonych owocach.

  • E-221 - siarczan sodu, zakłóca czynności jelit.

  • E-222 - dwusiarczan sodu, zakłóca czynności jelit.

  • E-223 - meta-dwusiarczan sodu, zakłóca czynności jelit, w mączce budyniowej.

  • E-224 - meta-dwusiarczan potasu, zakłóca czynności jelit, w syropie skrobiowym.

  • E-226 - siarczan wapnia, zakłóca czynności jelit.

  • E-227 - dwusiarczan wapnia, zakłóca czynności jelit.

  • E-230 -1,2-difenyl, szkodliwy dla skóry, dodawany do owoców cytrusowych.

  • E-231 - ortofenylofenol, szkodliwy dla skóry, dodawany do owoców cytrusowych.

  • E-232 -2,4-thiaxolyl, szkodliwy dla skóry, dodawany do owoców cytrusowych.

  • E-239 - heksamina, rakotwórczy.

  • E-249 - azotan potasu, szkodzi przy nadciśnieniu, dodatek do wędlin.

  • E-250 - azotan sodu, szkodzi przy nadciśnieniu, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych.

  • E-251 -azotan sodu, szkodzi przy nadciśnieniu

  • E-251 - azotan potasu, szkodzi przy nadciśnieniu, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych.



  • Antyutleniacze

  • E-300 - witamina C, kwas askorbinowy, nieszkodliwy.

  • E-301 - sól sodowa kwasu askorbinowego, nieszkodliwy.

  • E-302 - sól wapniowa kwasu askorbinowego, nieszkodliwy.

  • E-304 - kwas palmitynowy, nieszkodliwy.

  • E-306 - witamina E, nieszkodliwy.

  • E-307 - witamina E jako produkt syntezy, nieszkodliwy.

  • E-308 - witamina E jako produkt syntezy, nieszkodliwy.

  • E-309 - witamina E jako produkt syntezy, nieszkodliwy.

  • E-322 - lecytyna, nieszkodliwy.

  • E-325 - sól sodowa kwasu mlekowego, nieszkodliwy.

  • E-326 - sól potasowa kwasu mlekowego, nieszkodliwy.

  • E-327 - sol wapniowa kwasu mlekowego, nieszkodliwy.

  • E-330 - kwas cytrynowy, nieszkodliwy.

  • E-331 - sól sodowa kwasu cytrynowego, nieszkodliwy.

  • E-332 - sól potasowa kwasu cytrynowego, nieszkodliwy.

  • E-333 - sól wapniowa kwasu cytrynowego, nieszkodliwy.

  • E-335 - sól sodowa kwasu winowego, nieszkodliwy.

  • E-336 - sól potasowa kwasu winowego, nieszkodliwy.

  • E-337 - sól wapniowa kwasu winowego, nieszkodliwy.

  • E-310 - glusan propylowy, powoduje wysypki

  • E-311 - glusan octylowy, powoduje wysypki

  • E-312 - glusan dodecylowy, powoduje wysypki

  • E-320 - butylohydroxyaminol-BHA, podnosi poziom cholesterolu, zabroniony.

  • E-321 - butylohydroxytolumen-BHT, podnosi poziom cholesterolu, rakotwórczy, Zabroniony.

  • E-338 - kwas ortofosforowy, zakłóca trawienie.

  • E-339 - sól sodowa kwasu ortofosforowego, zakłóca trawienie.

  • E-340 - sól potasowa kwasu ortofosforowego, zakłóca trawienie.

  • E-341 - sól wapniowa kwasu ortofosforowego, zakłóca trawienie.



  • Zagęszczacze:

  • E-400 - kwas alginowy, nieszkodliwy, dodatek do lodów, śmietany UHT.

  • E-401 - alginian sodowy, nieszkodliwy.

  • E-402 - alginian potasowy, nieszkodliwy, stosowany do śmietan.

  • E-404 - alginian wapniowy, nieszkodliwy, w lodach, śmietankach UHT.

  • E-405 - alginian propylenowo-glikolowy, nieszkodliwy, w sosach do sałaty typu dresing, w majonezach o obniżonej zawartości tłuszczu.

  • E-406 - agar, nieszkodliwy, w galaretkach niskosłodzonych, lodach, przetworach rybnych, konserwach mięsnych.

  • E-410 - mączka chleba świętojańskiego, w lodach, sosach sałatkowych, deserach, napojach mlecznych.

  • E-412 - guma guar, nieszkodliwa, w zupach w puszce, majonezach, sałatkach, lodach.

  • E-413 - tragakanta, w pastach spożywczych.

  • E-414 - guma arabska, w napojach bezalkoholowych.

  • E-415 - guma ksantanowa, oznakowana też jak E-410, -412, -413, -414.

  • E-420 - orbitol, nieszkodliwy, w słodyczach dla diabetyków, gumach do żucia, lodach, ciastach gotowych, owocach kandyzowanych.

  • E-421 - mannitol, środek słodzący.

  • E-422 - gliceryna, w wyrobach cukierniczych.

  • E-432 -ester polioksyetylenu sorbitanowego kwasu tłuszczowego, stosowany do modyfikacji tłuszczów pochodzenia roślinnego.

  • E-440 - pektyny, nieszkodliwe, stosowane w przetworach owocowych.

  • E-441 - żelatyna.

  • E-464 - hydroksypropylometyloceluloza, składnik mieszanek odchudzających i gum do żucia.

  • E-450 - dwufosforany, zakłóca trawienie i gospodarkę wapnia, składnik serków topionych.

  • E-460 - celuloza, zakłóca trawienie, składnik preparatów odchudzających.

  • E-461 - metyloceluloza, zakłóca trawienie, w importowanych potrawach z jarzyn i mięsa wołowego.

  • E-463 - hydroksypropyloceluloza, zakłóca trawienie.

  • E-465 - etylometylceluloza, zakłóca trawienie.

  • E-466 - karboksymetyloceluloza, zakłóca trawienie, dodatek do wypieków, zup w puszkach, serków topionych, zamrożonych paluszków rybnych, lodów.

  • E-477 - ester propylenowo-glikolowy, zakłóca trawienie.

  • E-403 - alginian amonowy, niedozwolony w Polsce.

  • E-407 - karagen, zakłóca trawienie, stosowany w deserach, w serach topionych, w galaretkachw proszku, dżemach, deserach mlecznch typu pudding.




  • Uważajmy więc na to co jemy i pijemy, bo niedługo wszyscy będziemy świecić w ciemnościach!

    Źródło: http://pychotka.pl/

    Znalazła margott

    Artykuł dodany: 2007-09-22 19:23:34
    Ilość komentarzy: 195
    Ilość punktów: 0

    góra strony

    UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


    2008-06-30 12:40:40
    kasiunia: oczywiscie nie lupisz nic bez chemii

    2008-06-27 18:06:16
    promyczek959: wszedzie jest pelno chemii

    2008-02-29 19:51:19
    marik: trujemy sie codziennie tym

    2008-01-26 21:04:08
    moniczka: no niestety tak jest

    2008-01-10 16:16:25
    Dana: we wszystkim niestety sama chemia jest

    2007-12-27 20:06:51
    ola767zioom: no co ty z tymi mikołajkami ?

    2007-12-06 19:48:00
    Marta_G: trochę to nie na temat, ale dziś Mikołajki:):):)

    2007-12-01 15:59:56
    aguska_85: ja sie tego nie uczyłam i tez wiem:( fuj

    2007-11-18 14:59:20
    kasiunia: musialam sie tego wszystkiego uczyc na zaliczenie tez wiem co sie kryje pod symbolem E

    więcej komentarzy >>

    góra strony


    Szukaj na QZ.pl



    Kupuj z Bingo Cosmetics

    Na QZ jest 107 osób:
    - 107 czytających

    Dołącz się ;-) >>

    Najnowsze artykuły


    Różności
    Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
    - Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

    Odżywianie
    Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
    Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

    Dziecinada
    Zabawa na zdrowie
    W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

    Zdrowie
    Jak trzymać pion?
    - bezinwazyjne badanie kręgosłupa

    Uroda
    Trądzik, nie taki młodzieńczy
    Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

    Seksolubnie
    Czy katolik może cieszyć się seksem?
    Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

    QZ.pl poleca
    Kompleksowe wzmacnianie
    W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

    Dobre rady
    Nie daj się alergii
    Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

    Design by Multimedia Image