Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Leży chrzan na salaterce

Gwiazda miesiąca: chrzan
Jest doskonałym dodatkiem do potraw. Teraz mamy jeszcze jeden powód, żeby jeść chrzan: odkryto, ze pomaga w odchudzaniu.
Specjaliści od odchudzania z Instytutu Serca, Żołądka i Krwi (NHLBI Bethsada, USA) odchudzającym się pacjentom podawali chrzan do każdego posiłku. Ten korzeń zwiększa bowiem wydzielanie się soków trawiennych, przyspiesza przemianę materii i pomaga usunąć toksyny z organizmu. Zawarty w nim błonnik zwiększa wchłanianie tłuszczów i wywołuje uczucie sytości. Efektem czterotygodniowej kuracji była utrata 4-6 kg masy ciała i znacząco obniżony poziom cholesterolu.
warzywo z mocą

Chrzan zawiera glikozydy siarkowe (m.in. sinigrynę) wspomagające system odpornościowy, flawonoidy obniżające poziom cholesterolu oraz witaminę C. W jednym korzeniu jest jej tyle, co w połówce jabłka. Jeśli masz bóle migrenowe, możesz przykładać liście chrzanu do skroni. Natomiast ciasta chrzanowego możesz używać do okładów. Wystarczy zagnieść ciasto z 1 kg mąki razowej, 100g chrzanu, jednej łyżki oleju i odrobiny wody. Rozwałkowany i rozgrzany, np. na kaloryferze, placek owiń ręcznikiem i połóż na bolącym miejscu na 20 minut.
smaki i aromaty

Możesz kupić gotowy chrzan w słoiczku. Wybór masz ogromny: ostry, łagodny, z borówkami lub żurawiną. Jednak smaki odżywcze chrzanu będą najlepsze, jeśli zrobisz go sama. Kup 2, 3 korzenie, obierz i zetrzyj na tarce. Przelej chrzan gorąca wodą, dodaj kwasek cytrynowy, sól, dopraw jogurtem, musztardą, oliwą, tartym jabłkiem, borówką lub jajkami ugotowanymi na twardo. Świetnie smakuje też ze świeżą natką. Tak przygotowany zamknij w słoiczku. Możesz go używać do warzyw gotowanych na parze oraz potraw z ryb i nabiału, kanapek. Idealnie nadaje się do mięsa, bo dzięki witaminie C zawarte w mięsie żelazo jest lepiej wchłaniane przez organizm. Chrzanu nie musisz pasteryzować, żadna bakteria się w nim nie uchowa. Potwierdziły to ostatnie badania przeprowadzone na stanowym uniwersytecie Oklahoma w USA.

Chrzan możesz wykorzystywać na wiele sposobów:

  1. Dodaj łyżkę do soku pomidorowego i wypij rano. Zastrzyk witamin i olejków eterycznych od razu postawi cię na nogi.

  2. Zmiksuj chrzan z suszonymi owocami i używaj zamiast masła do kanapek z wędlinami.

  3. Jedz z zupami. Łyżka chrzanu dodana do żurku, białego i czerwonego barszczu czy zupy - kremu z soczewicy i fasoli ułatwi trawienie.

  4. Zmieszaj jedną łyżeczkę chrzanu z sosem winegret i dodawaj do sałat.

  5. Połącz z serkiem i jogurtem i używaj do pieczonych dań z grilla, pasztetów, wędlin.

  6. Dodawaj do ciast na makarony, pierogi i pizzę.



Iwona P. (pianiwo)

Artykuł dodany: 2007-09-22 19:25:00
Ilość komentarzy: 245
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2008-07-16 10:01:53
sm: uwielbiam jako dodatek do mięs a zasem na kanapke jak mam ochote na coś ostrego

2008-06-30 12:40:10
kasiunia: za ostry jest dla mnie nie jem

2008-05-16 23:25:09
Cobaea: domowy z buraczkami

2008-01-26 21:03:04
moniczka: ale nie ma jak domowy

2008-01-06 16:06:28
dagus93: uwielbiam chrzan :)

2007-12-31 12:49:49
sabrina21: ja nie przepadam

2007-12-30 16:51:40
aguska_85: a ja uwielbiam chrzanik

2007-12-27 20:06:34
bea7522: ja nie cierpię chrzanu ble

2007-12-27 20:05:52
ola767zioom: chrzan jest niejadalny :P:P:P hehe niedobre to

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 104 osoby:
- 104 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image