Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Śliwki węgierki

Któż z nas z nostalgią nie przywołuje w swojej pamięci zapachu aromatycznego placka ze śliwkami mamy lub smaku babcinych knedli? Zaprośmy więc i my, na nasze stoły te wspaniałe owoce i przygotujmy z nich smaczne i zdrowe smakołyki.

Śliwki, choć jest ich na polskim rynku kilkanaście odmian, największą popularnością cieszy się zaledwie kilka z nich. Każda z nich charakteryzuje się innym kształtem i kolorem a przede wszystkim- zastosowaniem. Z małej, żółtej MIRABELKI chętnie zjemy zimą przepyszne konfitury. Są one dosyć kwaśne i cierpkie, dlatego mają niewielu amatorów jako świeże owoce. Jednak podczas długiego smażenia zachowują ciekawy kolor a przede wszystkim ujmujący aromat i większość składników odżywczych.

RENKLODY to dosyć duże, mięsiste śliwki od barwy jasno zielonej przez żółtą po ciemno bordową. Zaliczane są do grupy śliwek deserowych. Są bardzo słodkie i doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia. Smaczne są z nich również wszelkiego rodzaju domowe przetwory oraz kompoty.

Najbardziej jednak lubianą przez nas śliwką jest WĘGIERKA. W sprzedaży są zarówno małe, bordowe śliweczki wielkości orzecha włoskiego jaki i duże mięsiste śliwy wielkości jabłka. Każde z nich mają jednak inne kulinarne zastosowanie. Z tych mniejszych najczęściej robi się kompoty oraz susz, większe owoce, od których z łatwością odchodzi pestka przeznacza się na knedle, domowe wypieki jak również dżemy, powidła i soki. Największe śliwki wykorzystywane są między innymi do octowych zalew i mrożenia.

Jak widać te szczególne owoce mimo, że sezonowe mogą nam towarzyszyć przez cały rok. Oryginalny smak i aromat śliwek to nie jedyne atuty tego jesiennego owocu. Każda śliwka, niezależnie od rodzaju, jest bardzo cennym źródłem wielu składników odżywczych. Oprócz łatwo przyswajalnych węglowodanów np. fruktozy śliwki zawierają dużą ilość dobroczynnego błonnika. Spełnia on funkcję "wymiatacza" wszelkich toksycznych składników przemiany materii oraz reguluje wszelkie procesy trawienne. Normalizuje również pracę jelit oraz wpływa dodatnio na wydzielanie insuliny (śliwka jest jednym z nielicznych owoców polecanych cukrzykom).

Śliwki bogate są również w wiele składników mineralnych i witamin, które podczas obróbki termicznej w niewielkim tylko stopniu ulegają degradacji. Jednym z takich związków jest kwas foliowy- niezbędny w procesie tworzenia krwinek czerwonych. Ma również wpływ na syntezę kwasów nukleinowych- DNA i RNA, niezbędnych do prawidłowego rozwoju zarodka ludzkiego. Nie powinny więc od śliwek stronić przede wszystkim kobiety w ciąży.

Osoby z nadciśnieniem, wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów powinien ucieszyć fakt, że te przepyszne owoce zawierają niacynę- witaminę usprawniającą metabolizm tłuszczowy, mający działanie lecznicze i prewencyjne w postępującej miażdżycy.

Te i wiele innych zalet śliwek powinny nas przekonać, by zakasać rękawy i przygotować dla najbliższych chociażby.... prosty placek ze śliwkami.


Placek ze śliwkami

750g śliwek wegiereka
500g mąki pszennej
150g cukru
20 g drożdży
2 łyżeczki cukru waniliowego Winiary
szklanka mleka
szczypta soli
5 żółtek
150g masła lub margaryny żółtko
4 łyżki śmietany (18%)
cukier puder do posypania

Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z cukrem, drożdżami, cukrem waniliowym, mlekiem, solą i żółtkami. Dodać roztopiony, wystudzony tłuszcz i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce, aż podwoi swoją objętość. Śliwki umyć, wytrzeć w ściereczkę, przekroić i usunąć pestki. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Posmarować śmietaną wymieszaną z żółtkiem. Na wierzch ciasta ułożyć śliwki (skórką do ciasta). Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Lekko wystudzony placek posypać cukrem pudrem.

Źródło: www.nestle.pl/

Znalazła Gusia1972

Artykuł dodany: 2007-10-02 14:07:38
Ilość komentarzy: 311
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-04-10 14:44:51
joanna: suszone sa samczne i tez pomagaja na trawienie maja wiecej wlasciwosci

2009-04-10 13:20:40
aguska_85: bardzo lubie suszone sliwki

2008-12-02 10:11:07
maaddzziiaa: Na śliwce mojego dziadziusia prawie wszystkie śliweczki robaczywe:(

2008-11-07 18:07:48
kasiunia: juz listopad i jedynia mozna robic ciasto z suszonymi sliwkami

2008-08-13 18:49:26
aguska_85: jutro robie ciasto ze sliwkami

2008-07-04 17:56:10
Esiu: nie lubie placka ze sliwkami

2008-07-04 10:34:59
sm: mniam

2008-07-04 10:34:14
dorcca4321: pychota placek ze sliwkami

2008-06-30 12:36:54
kasiunia: drozdzowka tak ale z rodzynkami nie lubi plackow ze sliwkami

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 120 osób:
- 120 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image