Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Substancje czynne przypraw

Jedno z najstarszych praw fizjologii żywienia opiera się na starej prawdzie, że posiłek nie jest pełnowartościowy, jeżeli oprócz podstawowych składników (białka, tłuszcze, węglowodany) nie zawiera niewielkiej ilości, jakże koniecznych, substancji dodatkowych, jak np. witaminy, związki smakowe lub zapachowe. Rośliny przyprawowe poza znaczną ilością witamin zawierają substancje aromatyczne, a więc przede wszystkim olejki lotne, oraz pewną ilość alkaloidów, glikozydów, kwasów organicznych, goryczy, śluzów, barwników itp. Substancje te mają bardzo korzystne działanie na organizm ludzki.

Olejki lotne
Przeważająca część znanych nam roślin przyprawowych zawiera olejki lotne lub inne substancje zapachowe. Te właśnie substancje sprawiają, że przyprawy mają szlachetny aromat. Ponadto olejki lotne mają właściwości bakteriobójcze, pobudzają procesy trawienne, działają przeciwzapalnie.

Glikozydy
Związki te pobudzają wchłanianie przez organizm składników pokarmowych oraz innych substancji, działają łagodząco na górne drogi oddechowe oraz regulują pracę serca. W procesie trawienia są rozkładane na cukry proste oraz inne związki organiczne, przyczyniające się do poprawy pracy jelit oraz do pobudzenia apetytu. Znaczne ilości glikozydów znajdują się w gorczycy, cebuli i chrzanie.

Alkaloidy
Substancje te nie są rozpuszczalne w wodzie. Działają silnie na centralny układ nerwowy. Mają zarówno wpływ pobudzający centralny układ nerwowy, jak i odurzający, uspokajający.

Garbniki
Należą tu substancje o różnej budowie chemicznej; są rozpuszczalne w wodzie i mają wybitne działanie ściągające. Dzięki swoistym właściwościom opóźniają fermentację, przeciwdziałają gniciu produktów, wpływają korzystnie na rozwój pożytecznej flory bakteryjnej jelit, opóźniają procesy rozkładu oraz zapobiegają wytwarzaniu nieprzyjemnego zapachu w jelitach.

Barwniki
Oprócz substancji smakowych oraz aromatycznych wiąkszość przypraw zawiera barwniki, które przyczyniają się głównie do poprawy wyglądu potraw, a przez to do zaostrzenia apetytu. Najbardziej znane barwniki to karoten, chlorofile, antocyjany i flawony.

Składniki mineralne
Mają one istotne znaczenie dla organizmu ludzkiego. Wiele pierwiastków, jak np. wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, siarka i in. znajdują się w roślinach przyprawowych. Zwykle najwięcej jest ich w nasionach i owocach.

Kwasy organiczne
Do najczęściej występujących w roślinach kwasów organicznych należą: kwas cytrynowy, szczawiowy i winny. Mają one właściwości antyseptyczne, regulują przemianę materii oraz wpływają korzystnie na proces trawienia. Kwasy organiczne występują prawie we wszystkich częściach roślin, szczególnie zaś w owocach.

Gorycze
Wspólną cechą tych substancji jest silnie gorzki smak. Pobudzają wydzielanie śliny oraz soków żołądkowych, uintensywniają skurcze żołądka i jelit, pobudzają działalność naczyń limfatycznych znajdujących się w ściankach jelit, odgrywają ważną rolę w procesie wchłaniania pokarmów przez organizm. Gorycze od najdawniejszych czasów były stosowane do leczenia braku apetytu, zmniejszonej perystaltyki jelit, zburzeń czynności trzustki i watroby.

Weglowodany
Są one głównie źródłami energii dla organizmu ludzkiego. Znane jest także ich łagodzące działanie w wypadku stanów zapalnych. Występują one w roślinach przyprawowych głównie w postaci skrobi, pektyn lub śluzu.

Tłuszcze
Zawartość tłuszczów w roślinach przyprawowych jest znikoma, dlatego nie zwiększają one wartości kalorycznej potraw. Tłuszcze występują najczęściej w owocach i nasionach.

Znalazła frezja w Internecie


Artykuł dodany: 2007-10-19 00:51:13
Arukuł przysłany przez: frezja
Ilość komentarzy: 161
Ilość punktów: 28

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-01-16 23:46:11
Cobaea: jest dośc duży wybór w świezych ziołach,kiedys tego w sklepach nie było

2008-08-21 21:04:35
kasiunia: fajne jest to ze mozna kupic ziola w doniczkach i uzywac swiezych

2008-07-15 10:09:32
wiesia: ale mozna same zioła kupic i pomieszac sa wtedy bez chemii

2008-07-15 10:07:50
dorcca4321: za dużo tam konserwantów

2008-07-06 10:06:37
elabutela: pychotki

2008-06-30 11:06:07
kasiunia: wszystkie przyprawy do grilla sa dobre stosujemy glownie pikantne i z ziolami

2008-05-17 00:02:46
Cobaea: przyprawa do grila dobra jest do karkoweczki

2008-04-23 12:45:19
aguska_85: ja rowniez nie wyobrazam sobie

2008-03-26 14:12:45
olcziii: ;)) popieram

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 156 osób:
- 156 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image