Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Kasztany jadalne

Są na świecie kasztany, choć być może trudno w to uwierzyć, które nie służą dzieciom jako materiał do robienia ludzików i zwierzątek, ale po małej obróbce przeobrażają się w smakołyki, w których gustują nie tylko najmłodsi. Wyglądają całkiem zwyczajnie, ale to, co kryją wewnątrz jest grzechu warte. Może więc coś w tym jest, że najlepsze kasztany są na Placu Pigall…

Kasztan jadalny rośnie na południu Europy, u nas najczęściej można go spotkać w ogrodach botanicznych, w parkach na zachodzie kraju, albo u hodowców kasztanów jadalnych np. w Borku koło Kalisza.
Wartości odżywcze Castanea sativa podobne są do ziarna zbóż. Jest lekkostrawny, a jego mączny, delikatny i słodki smak na długo pozostaje w pamięci. Do spożycia nadają się wyłącznie dojrzałe i świeże owoce. Pomimo dużej popularności w Europie Zachodniej, u nas ciągle są, niestety, rzadkością. Można je serwować na surowo, upieczone lub ugotowane. Z suchych wytwarzana jest mąka, która służy do wypieków chleba i tzw. polenty, a także do produkcji ciast. Z białych, suszonych kasztanów robi się także zupę na bazie mleka koziego z cienkim makaronem. Zupa taka musi być bardzo gęsta, by ją można prawe kroić nożem.
Najbardziej popularne i najchętniej kupowane są jednak pieczone. Ale jeżeli uda nam się kupić duże, dojrzałe okazy, można samemu przygotować sobie taki rarytas – trzeba jednak pamiętać, by przed włożeniem kasztanów do piekarnika naciąć im skórki, w przeciwnym bowiem razie możemy się narazić na katastrofę estetyczną naszej potrawy. Kiedy kasztany są już miękkie, możemy je podać bez dodatków lub oblane słodkim sosem.

Kasztany mają dobroczynny wpływ na nasz układ immunologiczny - wzmacniają organizm i przeciwdziałają infekcjom. Nasze rodzime kasztanowce, które wprawdzie rodzą niejadalne owoce, także posiadają właściwości lecznicze. Zawarta w nich escyna uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i zmniejsza obrzęki. Wyciągi z kasztanów skuteczne są w leczeniu różnego rodzaju urazów, obrzęków płuc, krtani, zakrzepowego zapalenia żył oraz stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Jest on także szeroko wykorzystywany w kosmetyce, między innymi do pielęgnacji cery lub jako składnik odżywek i szamponów do włosów przetłuszczających się.
Niektóre zwyczaje kulinarne mają jednak do nas wyjątkowo daleką drogę, świadczy o tym chociażby brak jadalnych kasztanów w wielu polskich sklepach i restauracjach. Bo nawet jeśli rzeczywiście najlepsze są na Placu Pigall, może warto byłoby ich wreszcie zasmakować?

Znalazła gosia45

źródło: www.nawidelcu.pl

Artykuł dodany: 2007-10-19 00:53:51
Arukuł przysłany przez: gosia45
Ilość komentarzy: 119
Ilość punktów: 13

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-16 14:16:41
maaddzziiaa: O kurde.. nie słyszałam o jadalnych kasztanach.

2008-08-17 14:17:09
aguska_85: nigdy nie jadłam kasztanów

2008-07-06 10:06:29
elabutela: nom

2008-06-30 11:04:36
kasiunia: tez nie probowalam ich cena mnie odstrasza

2008-06-29 00:00:30
sm: nie wiem ja nie smakowałam i smaku nie opisze ale każdemu smakuje co innego, tylko wnioskowałam

2008-06-28 23:59:12
sigma121: akurat jadłam w niemczech, niedaleko francuskiej granicy. może to ja jestem wybredna.

2008-06-28 23:56:47
sm: wydaje mi się iż te kupione u nas inaczej smakuja niż we Francji

2008-06-28 23:55:08
sigma121: jadłam u kogoś w gościach. paskudnie smakuje, ale nie wypadało odmówić bo to u nich przysmak

2008-06-28 23:53:23
sm: nie jadłam i nwet nie skusiłam się jak byłam w Paryżu

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 108 osób:
- 108 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image