Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Ser biały kontra żółty

Większość z nas uważa, że biały ser to bogactwo wapnia, zaś żółty jest niezdrowy, bo zawiera tylko cholesterol. Jednak specjaliści od żywienia przekonują, że to największa dietetyczna pomyłka.



Ser biały (twaróg):

  • Pomaga zrzucić kilogramy - jeśli chcesz zrzucić parę kilogramów i wciąż towarzyszy ci częste "ssanie" w brzuchu, zamiast wafelka wybierz chudy biały ser. Jest niskokaloryczny, bo 100 g to tylko 90 kcal, czyli mniej niż pierś z kurczaka, a dostarcza aminokwasów, które regulują ośrodek głodu i sytości.

  • Wyrabia dobre nawyki dietetyczne - błyskawicznie zaspokaja głód. Dość trudno jest go połykać, a jedzenie wymaga długiego żucia, dzięki czemu szybko pojawia się uczucie sytości. Po zjedzeniu kawałka nie będziesz mieć ochoty na więcej.

  • Wyśmienicie smakuje - nieocenione są zalety białego sera w polskiej kuchni. Bez niego nie byłoby pierogów, naleśników, a przede wszystkim sernika, który ma dwa razy mniej kalorii niż karpatka.

  • Nie uzupełnia diety w minerały i witaminy - nie ma zbyt dużo wapnia i witamin. Jego wszystkie wartości odżywcze pozostają w serwatce. Podczas wytwarzania traci on aż 85% wapnia i ze wszystkich produktów mlecznych ma go najmniej. Aby zapewnić sobie zalecaną porcję tego pierwiastka, musiałabyś jeść kilogram białego sera dziennie.

  • Wypłukuje wapń - wykluczone jest częste jedzenie tego rodzaju sera przez osoby cierpiące na osteoporozę, bo biały ser zakwasza organizm, a przez to "zabiera" wapń kościom.


  • Ser biały jest zdecydowanie najlepszy dla osób odchudzających i dbających o linię.

    Ser biały domowy:
    4 l mleka 0,5 proc. lub najwyżej 2 proc. tłuszczu (nie można stosować mleka UHT tylko świeże lub w plastikowych woreczkach).
    Połowę (2 l) mleka nastawić na zsiadłe. Gdy skwaśnieje dolać do drugiej porcji mleka wcześniej doprowadzonej do wrzenia. Pogotować razem kilka minut. Przelać do bardzo gęstego sitka lub wlać na czystą, gęstą gazę bądź do lnianego woreczka. Odsączyć serwatkę. Serek ukształtować w dowolną formę.

    Ser żółty:

  • Chroni przed osteoporozą - to najlepsze źródło wapnia, wpływa na masę naszych kości. Odpowiednia ilość tego pierwiastka w diecie poprawia gęstość i wytrzymałość kości. Każdego dnia nasz organizm potrzebuje 1200 mg wapnia. Aby dostarczyć mu taką właśnie dawkę, należałoby zjeść aż 25 kg jabłek lub zaledwie 4 plasterki żółtego sera.

  • Wyzwala energię - to także spora dawka fosforu, który jest mineralnym budulcem dla kości i zębów.

  • Nie wywołuje alergii - mogą go jeść osoby, których organizm nie produkuje laktazy, czyli enzymu trawiącego mleczny cukier. Podczas dojrzewania sera, bakterie prowadzące fermentację nie tylko produkują w nim dziury, ale zużywają też całą uczulającą laktozę. Spośród produktów mlecznych właśnie żółty ser ma najmniej substancji alergogennych.

  • Tuczy - kanapka z żółtym serem to sporo kalorii i tłuszczu. 100 g goudy to 300 kcal, czyli prawie tyle co bajaderka.

  • Podnosi cholesterol - 100 g to aż 70 - 100 mg cholesterolu. Według zaleceń lekarzy dzienna tej substancji nie powinna przekraczać 300 mg. Nadmiar cholesterolu może być przyczyną rozwoju miażdżycy.



  • Mimo tego, że ser żółty zawiera sporo kalorii, warto go jeść (chociaż dwa plasterki dziennie) ze względu na zawartość wapnia. Żaden inny produkt nie da nam aż tyle tego pierwiastka. W serze żółtym jest 8-10 razy więcej wapnia niż w twarogowym. Rzekoma wada sera żółtego - wysoka zawartość tłuszczu może być jego zaletą, gdyż w tłuszczu tym zawarte są duże ilości skoniugowanego kwasu linolowego (CLA), który wykazuje działanie antynowotworowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwalergiczne.

    Znalazła gosia45
    źródła: samozdrowie.interia.pl; www.serwisy.gazeta.pl

    Artykuł dodany: 2007-10-28 01:34:52
    Arukuł przysłany przez: gosia45
    Ilość komentarzy: 214
    Ilość punktów: 135

    góra strony

    UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


    2008-11-09 14:44:09
    kasiunia: no wlasnie ludzie jedza rozne rzeczy

    2008-11-08 13:58:41
    minia: ja daję żółty ser do naleśników za szpinakiem

    2008-11-08 12:54:22
    kasiunia: niektorzy robia nalesniki z wazrywami wiec czemu by nie z zoltym, serem??

    2008-08-18 14:57:54
    puncowianka: no a zolty nie nadaje sie do nalesnikow hehe

    2008-08-18 14:52:14
    rafal.b19: biały nie do wszystkiego się nadaje - np. do zapiekanek

    2008-08-12 15:19:22
    aguska_85: sery sa pyszota

    2008-07-24 14:48:13
    kasiunia: zgadzam sie mniam jutro beda na obid sandwitche z serem

    2008-07-06 10:06:11
    elabutela: mniam

    2008-06-30 11:01:29
    kasiunia: czasami jem sery glownie do zapiekanek

    więcej komentarzy >>

    góra strony


    Szukaj na QZ.pl



    Kupuj z Bingo Cosmetics

    Na QZ jest 110 osób:
    - 110 czytających

    Dołącz się ;-) >>

    Najnowsze artykuły


    Różności
    Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
    - Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

    Odżywianie
    Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
    Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

    Dziecinada
    Zabawa na zdrowie
    W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

    Zdrowie
    Jak trzymać pion?
    - bezinwazyjne badanie kręgosłupa

    Uroda
    Trądzik, nie taki młodzieńczy
    Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

    Seksolubnie
    Czy katolik może cieszyć się seksem?
    Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

    QZ.pl poleca
    Kompleksowe wzmacnianie
    W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

    Dobre rady
    Nie daj się alergii
    Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

    Design by Multimedia Image