Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Suszone śliwki

Śliwki znane są już od kilku tysięcy lat. Uprawiano je w rejonach Kaukazu, Środkowej Azji i Bliskiego Wschodu. Stamtąd przeniesione zostały do krajów śródziemnomorskich i dalej, na północ Europy. Na wschodnie wybrzeże Ameryki Północnej trafiły z angielskimi kolonistami, a na zachodnie z hiszpańskimi misjonarzami. Stany Zjednoczone nadal pozostają największym producentem śliwek, również tych suszonych.

Śliwki uprawiane z przeznaczeniem do suszenia wywodzą się od jednej odmiany Prunus domestica i jest to grupa Węgierek, historycznie uważanych za śliwki azjatycko-europejskie, z powodzeniem uprawianych także w Stanach Zjednoczonych. Najbardziej znane i najsmaczniejsze pochodzą z odmian Imperials, robes de Sergeant, Sugar, z Kalifornii jako, że klimat tego stanu sprzyja właściwemu dojrzewaniu owoców i osiąganiu najwyższych walorów smakowych.

Owoce z, przeznaczeniem do suszenia zgrane są mechanicznie, myte, pakowane do drewnianych lub plastikowych pojemników i pozostawiane w tunelach pod działaniem gorącego powietrza aż do uzyskania odpowiedniej wilgotności.

Suszone śliwki powinny zawierać 18-21% wody. Jednym Z najważniejszych składników suszonych śliwek oprócz Związków mineralnych, jest błonnik pokarmowy oraz anty-oksydanty. Stwierdzono, że jednoczesne występowanie tych Związków aktywuje wiek procesów fizjologicznych odpowiedzialnych za właściwą kondycję zdrowotną organizmu. W efekcie mają one korzystny wpływają na regulację metabolizmu glukozy, zapobiegają chorobie wieńcowej i nowotworom oraz są odpowiedzialne za prawidłową budowę kości. Suszonym śliwkom przypisuje się zdolność hamowania osteoporozy w okresie menopauzy, dzięki połączeniu związków pobudzających przyswajanie składników mineralnych. Kobietom w wieku przedmenopauzalnym zaleca się spożywanie około 90g suszonych śliwek dziennie, bowiem pobudzają one metabolizm estrogenów oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL) we krwi, co chroni przed zawałem, którego ryzyko drastycznie wzrasta w okresie meno-pauzy. Dowiedziono naukowo, że również cukrzycy mogą bezpiecznie spożywać do 12 suszonych śliwek dziennie.

Bogate w błonnik suszone śliwki ułatwiają spalanie tłuszczu. Na zawarte w śliwkach pektyny nasz organizm bardzo szybko reaguje uczuciem sytości, dlatego też warto zstąpić nimi odchudzające farmaceutyki. Suszone owoce są ratunkiem dla łakomczuchów, którzy bezpiecznie mogą podjadać je zamiast tuczących czekoladek. Dzięki zawartości sorbitrolu suszone śliwki doskonale utrzymują wilgoć, dzięki czemu są nieocenionym składnikiem ciast, mięs oraz sałatek, nadając im pożądaną wilgotność i przedłużając trwałość wypieków. Powinno to Zachęcić do częstego przygotowywania dań z suszonymi śliwkami, tym bardziej, że ich 20-40% dodatek pozwala na rezygnacje z około 30% tłuszczu zużywanego do potraw, bez niekorzystnych zmian smaku i aromatu

Znalazła puncowianka na www.bakalland.pl

Artykuł dodany: 2007-10-28 01:36:07
Arukuł przysłany przez: puncowianka
Ilość komentarzy: 173
Ilość punktów: 104

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-04-28 13:34:38
madziula: suszone śliwki w czekoladzie lubię heh;)

2009-01-28 08:39:23
karcelka: śliwki to tylko do kompoty,czy bigosu, tak same suszone niezbyt mi smakują

2008-11-07 18:25:41
rogalik36: ale najlepsze sa same do jedzenia

2008-11-07 18:08:28
kasiunia: suszone sliwki sa dobre do bigosu

2008-08-21 10:12:52
aguska_85: ja bardzo lubie suszone sliwki

2008-07-24 14:48:42
kasiunia: a najgorzej nie lubie drozdzowki ze sliwkami

2008-07-06 10:05:32
elabutela: nie kazdy lubi

2008-07-04 15:22:39
Esiu: lubie je jesc

2008-06-30 11:01:03
kasiunia: tez nie lubie suszonych sliwek sliwki tylko swieze

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 120 osób:
- 120 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image