Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Potęga nasion

Rośliny przedłużają gatunek, wydając nasiona. Muszą zawierać to co najcenniejsze, by dać początek nowemu życiu w trudnych nawet warunkach klimatycznych. Składniki pokarmowe potrzebne do rozwoju roślin służą również nam. Wykorzystajmy zatem ich moc.




Owies
Nasze babcie karmiły nas owsianką, nie zdając sobie pewnie sprawy, że owies to jedna z najcenniejszych roślin zbożowych. Do dziś jest podstawą pożywienia mieszkańców Mongolii, zapewniając im długowieczność. Najwięcej cennych składników zawiera otoczka nasion owsa, która w prawie niezmienionej postaci przechodzi przez cały układ pokarmowy aż do jelita grubego. Staje się „wymiataczem" wszelkich złogów, przyczyniających się do powstawania wielu chorób, także raka. Owies czyści również jelito cienkie, poprawia jego pracę, działa żółciopędnie, przeciwnowotworowo, leczy schorzenia układu pokarmowego, obniża poziom tzw. złego cholesterolu, a podwyższa „dobregoÓ. Okłady z owsa łagodzą napięcia mięśniowe i dolegliwości reumatyczne. Płatki owsiane zaleca się w diecie dla cukrzyków, ponieważ nasz organizm nie wchłania natychmiast cukrów zawartych w owsie. Poziom glukozy we krwi nie rośnie więc gwałtownie, skokowo. W Indiach terapię owsianą stosuje się nawet do zwalczania uzależnienia od nikotyny i opium.

Soja
Lekarze zalecają też, by jak najczęściej jeść nasiona soi. Ta roślina, pochodząca z Chin, zawiera dużo białka, tłuszczu, skrobi oraz witaminy B i E. Podobnie jak owies, obniża poziom „złego" cholesterolu. Chroni przed chorobą wieńcową, zapobiega miażdżycy, przeciwdziała powstawaniu złogów żółciowych, łagodzi przykre objawy opryszczki, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka sutka (u Azjatek jedzących duże ilości soi rak sutka prawie nie występuje), chroni przed nowotworami żołądka i osteoporozą.

Fasola i groch
Do tej samej grupy co soja należą inne rośliny motylkowe - fasola i groch. Jest w nich co prawda niewiele witamin, lecz mają fosfor, potas, wapń i żelazo, dzięki czemu poprawiają jędrność skóry. O ich walorach odżywczych decyduje zawartość skrobi i łatwo przyswajalnego białka. Fasola zapobiega kamicy nerkowej i żółciowej, zapaleniom pęcherza, dnie moczanowej, pomaga przy migrenie i bezsenności.

Kukurydza
W USA ogromną popularność zdobyła kukurydza. Najlepsza jest jednak nie w formie płatków (przemysłowa obróbka pozbawia pokarm wielu cennych składników), lecz gotowanych świeżych kolb. Zapobiega zaparciom, łagodzi dolegliwości żołądkowe. Zawiera witaminy A, E, B, dużo potasu, selenu, magnezu, żelaza, sodu, wapnia, miedzi, fosforu, siarki, cynku. W skład oleju wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe przeciwdziałające miażdżycy. W Ameryce Południowej, gdzie kukurydza jest podstawowym składnikiem pożywienia, choroby serca są rzadkie. Selen zawarty w kukurydzy zapobiega nowotworom, zwłaszcza jelita grubego, piersi i płuc.

Do pochrupania
Niezdrowe chipsy naprawdę warto zastąpić orzechami czy pestkami. Ziarno słonecznika zawiera bowiem sporo białka, oleju, a także witaminy E, która ma właściwości antynowotworowe i odmładzające. Dlatego jedzenie nasion tej rośliny sprawia, że cera staje się ładniejsza, skóra jest bardziej gładka, a zmiany trądzikowe mniejsze. Pomaga też w dolegliwościach reumatycznych.
Żelazo zawarte w nasionach dyni poprawi skład naszej krwi. Magnez, potrzebny do prawidłowego funkcjonowania komórek, działa przeciwnowotworowo, a cynk sprzyja prawidłowemu rozwojowi organizmu.

Magnez i żelazo to także istotne składniki popularnego w Polsce orzecha laskowego, który w porównaniu z innymi orzechami zawiera najwięcej cennych składników, m.in. białko, węglowodany, a także korzystne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. I tak witamina E odmładza, B - wzmacnia, C - podwyższa odporność. Wapń natomiast jest podstawowym budulcem kości i zębów, fosfor poprawia pracę mózgu. Jedzenie orzechów laskowych sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu, przeciwdziała zawałom, nadkwasocie i wrzodom żołądka. Olej zawarty w nasionach likwiduje zaparcia i poprawia trawienie, chroni również przed tasiemcami. Orzechy laskowe powinny jeść osoby żyjące w stresie, uczące się, rekonwalescenci, karmiące matki.

Podobne działanie ma orzech włoski, tylko jest bardziej kaloryczny. Dotyczy to zresztą wszystkich orzechów. Jak potwierdzają badania, migdały mogą zastąpić mięso. Są bowiem bogate w białko, magnez, wapń, sód, siarkę, fosfor, żelazo, witaminę E (eliksir młodości) i witaminy z grupy B, które poprawiają pracę systemu nerwowego. Dlatego są wskazane dla osób pracujących umysłowo. Olejek migdałowy ułatwia trawienie, łagodzi skutki oparzeń i ból ucha.

Nasiona winorośli
Warto też zwrócić uwagę na nasiona winorośli - najstarszej rośliny uprawnej, zwanej rośliną bogów. Owoce jemy chętnie, lecz pestki winogron wypluwamy. A tymczasem są one niezwykle cenne. Zawierają sporo oleju, który obniża poziom cholesterolu i działa antynowotworowo. Utłuczone i wymieszane z miodem, w formie okładu, koją ból brodawek u karmiących matek. Wyciąg z pestek grejpfruta doczekał się już swojego miejsca wśród leków na półkach w aptece. Niedługo pewnie przyjdzie czas na winogrona. Na razie korzystajmy jak najczęściej z wytłoczonego z ich nasion oleju.

smacznego ;)

źródło-internet

Znalazła madziula

Artykuł dodany: 2007-11-04 19:31:13
Arukuł przysłany przez: madziula
Ilość komentarzy: 109
Ilość punktów: 70

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2008-08-21 10:26:36
puncowianka: ja juz mam prawie po pomidorach kasiunia

2008-08-21 10:18:09
aguska_85: słonecznik jest pyszny

2008-07-06 10:05:14
elabutela: czemu nie

2008-07-04 17:57:14
Esiu: lubie slonecznik

2008-06-30 11:00:00
kasiunia: pomidory juz dochodza w folii

2008-05-20 08:05:58
dorcca4321: mama już posadziła pomidory

2008-05-16 23:19:48
Cobaea: pora na wysiewanie

2008-04-23 12:44:14
aguska_85: ja juz mam posiane

2008-04-22 10:35:40
Ewa: ja musze nasionka kwiatow kupic i posiac

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 108 osób:
- 108 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image