Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Cebula

Na temat zastosowania cebuli w kuchni nie trzeba pisać, gdyż wiedzą wszyscy na ten temat wiele. Ta pradawna roślina warzywna i zarazem przyprawowa została przywieziona z Azji Środkowej i bardzo szybko się rozpowszechniła. W Europie Południowej, Egipcie i Azji jest spożywana na surowo lub po upieczeniu, z chlebem lub jako przystawka. Na Węgrzech oraz w krajach leżących na północ od Węgier cebula dodawana jest przede wszystkim do potraw duszonych i smażonych.

Cebula zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, jak np. olejki lotne, witaminy, pektyny, białka, składniki mineralne itp. Zielone liście cebuli tzw. szczypior, zawierają witaminy C,B1, B2, PP, karoten, składniki mineralne, w tym znaczne ilości wapnia i potasu.

Cebula jest skuteczna (zwłaszcza surowa) w infekcjach układu oddechowego i przewodu pokarmowego. Równocześnie poprawia trawienie, znosi nadmierną fermentację i wzdęcia, działa przeciwko zaparciom, reguluje zaburzoną równowagę sodowo - potasową, obniża ciśnienie krwi, powoduje spadek zawartości cukru we krwi. Jest też skutecznym środkiem moczopędnym. Nie należy jej jednak nadużywać w przypadku poważnych schorzeń nerek i wątroby.
Pieczona cebula stanowi dobry środek zmiękczający i gojący, stosowany zewnętrznie na czyraki i inne ropne stany skóry.

Świeży sok z cebuli jest domowym środkiem podawanym przy grypie i katarze. Tamponowanie nosa sokiem z cebuli (ostrożnie, gdyż większa ilość soku wywołuje pieczenie i podrażnienie błon śluzowych) zmniejsza nasilenie kataru lub całkiem go likwiduje.

O cebuli coraz częściej mówi się w najsłynniejszych klinikach świata. Ostatnio dotarła nowinka medyczna z Harvardu, z wydziału stomatologii, że to wartościowe warzywo stanowi doskonałe antidotum na raka jamy ustnej. Amerykańscy lekarze przeprowadzili z cebulą mnóstwo eksperymentów na zwierzętach i spostrzegli, że początkowo komórki rakowe przestały się mnożyć, by w końcu zupełnie zaniknąć.

Miodek cebulowy.
1 szklankę utartej cebuli starannie zmieszać z 1 szklanką miodu, po godzinie zagotować i na gorąco przecedzić. Podaje się dzieciom po łyżeczce lub łyżce.

Nalewka alkoholowa
Zmiażdżoną surową cebulę zalać taką samą ilością 40% alkoholu i pozostawić w ciemnym miejscu na 2 tygodnie, następnie przecedzić. Podawać w zaburzeniach trawienia 2 razy dziennie po łyżeczce w 1/2 szklanki osłodzonej wody.

Maść cebulowa
Dużą cebulę obrać, utrzeć na tarce i dodać do miazgi łyżkę miodu, łyżeczkę lub nieco więcej mąki pszennej, 1/2 tuby maści Tormentiol i wyrobić na gęstą pastę. Przykładać na czyraki, wrzody i trudno gojące się rany.

źródło www.akupresura.pl

znalazła sarna

Artykuł dodany: 2007-11-26 01:18:43
Arukuł przysłany przez: sarna
Ilość komentarzy: 323
Ilość punktów: 218

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-03-04 14:35:28
rogalik36: jak obieram to łzy mi lecą

2009-03-04 14:04:54
Anita: cblka cebulka okragla jak kulka hihihi

2008-12-13 19:45:12
Ewa: dzis jadlam cebule duszona

2008-11-09 14:44:57
kasiunia: tez nigdy go nielubilam

2008-10-28 13:59:07
rogalik36: nie lubię syropu z cebuli

2008-10-28 13:58:28
mrowka: cebula jest dobra na przeziebienie-syropek

2008-08-13 18:49:45
aguska_85: a ja ja bardzo lubie

2008-08-12 17:19:24
pc174: nie znosze cebuli!

2008-07-06 10:03:26
elabutela: to chyba dlatego, że od kolacji już trochę minęło i w brzuszku burc

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 107 osób:
- 107 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image