Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Kiszona kapusta

Kiszona kapusta – rodzaj potrawy i składnika wielu dań przygotowywanego z szatkowanej kapusty, która po zasoleniu poddawana jest fermentacji (z udziałem szczepów bakterii: Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus). Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstającego w wyniku rozkładu cukrów zawartych w świeżej kapuście przez bakterie. Kiszona kapusta pojawia się w kuchniach wielu narodów, w szczególności północnej Europy. Podobnym do kiszonej kapusty jest mandżurskie danie suan cai.
Tradycyjnie kapustę kisi się w kamionkowych naczyniach lub drewnianych beczkach. Na każdą kolejną warstwę świeżo poszatkowanej kapusty sypie się sól, a następnie ubija, aż do pojawienia się soku. Po zapełnieniu całego pojemnika całość przykrywa się mokrą tkaniną i przykłada ciężkimi kamieniami. Ważnym jest, aby gazy fermentacyjne mogły się swobodnie wydostawać, dlatego też pojemnik nie może być całkowicie szczelny. Na skalę przemysłową kiszoną kapustę kwasi się w plastikowych beczkach.
Czasami można spotkać kiszoną kapustę, którą kwasi się całymi głowami, bez wcześniejszego krojenia. Dodaje się też inne składniki, takie jak: marchew, owoce jałowca czy wino. Do kiszonej kapusty można też wkładać całe jabłka, najlepiej renety. Kapusta czerwona również nadaje się do kwaszenia.

Kiszona kapusta jest często spotykanym składnikiem w kuchniach: niemieckiej, francuskiej (głównie Alzacja), polskiej (składnik bigosu, kapuśniaku czy pierogów), rosyjskiej i wielu innych kuchniach słowiańskich. Spożywa się ją także we włoskim regionie Friuli gdzie jest znana pod nazwą capuzi garbi, a w Holandii jest częstym składnikiem stamppo.

Właściwości zdrowotne
Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witaminy C (dawniej była używana przez załogi okrętów jako środek przeciw szkorbutowi), bakterii Lactobacillus. Jednak niskie pH kiszonej kapusty może niekorzystnie wpływać na wrażliwe żołądki osób, które jedzą ją na surowo. Jej spożywanie jest zalecane szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże owoce i warzywa.

Ciekawostki
W USA co roku organizowane jest święto kiszonej kapusty (Phelps, NY). Podobny festiwal odbywa się także od 1978 r. w niemieckim mieście Leinfelden-Echterdingen (tzw. Krautfest), gdzie świętuje się zakończenie sezonu kapuścianego w połowie października, festiwal odwiedza nawet do 40 tys. gości.

Przepis na kapustę kiszoną

Składniki:
- 2 kg kapusty
- 25 dag marchwi
- 15 dag cebuli
- 1/2 łyżki kminku
- 5 łyżki soli

Sposób przyrządzania:
Kapustę oczyść z zewnętrznych liści (kilka dużych, ładnych liści pozostaw do wyłożenia garnka), opłucz i cienko poszatkuj. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce do jarzyn (tej z większymi otworami). Kapustę wymieszaj z marchwią, cebulą, solą i kminkiem, włóż do glinianego garnka lub wyparzonego słoja wyłożonego całymi liśćmi kapusty. Dobrze ugnieć, przykryj talerzykiem, obciąż czystym kamieniem albo dużym słojem z wodą. Po 3-5 dniach przełóż kapustę do mniejszych słoików, pasteryzuj 20 minut w temp. 80°C. Uwaga: najlepiej wkładać do garnka po kilka garści kapusty i ubijać mocno każdą warstwę.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kiszona_kapusta
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,48467617,P_KOBIETA_PRZEPISY.html

Znalazła Atena22

Artykuł dodany: 2007-12-15 02:31:38
Arukuł przysłany przez: Atena22
Ilość komentarzy: 111
Ilość punktów: 21

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-03-04 14:32:03
rogalik36: a ja w bigosie

2009-03-04 14:02:23
Anita: uwielbiammmmm zwlaszcza w pierogach :P i krokietach :P

2008-11-28 16:49:27
kasiunia: piszona kapusta jest pyszna ja moge jest sama

2008-10-23 08:25:51
mrowka: ja nie kiszę ale za to uwielbiam a jak byłam w ciązy to piłam dużo soku z kapusty

2008-09-20 19:03:27
sigma121: ja też nie kiszę, jak potrzebuję kupuję w sklepie. u nas w warzywniaku mają taką kiszoną na bieżąco. jest pycha

2008-08-25 17:27:18
mamapuncowianki: ja też nie kiszę bo tylko Oliwia lubi, więc jak ma ochote to jedziemy do sklepu. a teraz ochote ma co chwile :D

2008-08-25 17:18:21
bozia: ja też nie kisze , nie warto, teraz kiedy sie chce to idzie sie do sklepu i kupuje

2008-08-21 21:01:51
kasiunia: kiedys kisilismy ale teraz mozna kupic pyszna kiszona wiec przestalismy kisic

2008-08-13 18:47:16
aguska_85: tez kisze kapuste

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 105 osób:
- 105 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image