Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Alergie pokarmowe

Objawy alergii pokarmowych
Reakcje na żywność są zazwyczaj natychmiastowe i pojawiają się w ciągu godziny (lub czasami nawet sekund) po spożyciu alergizującego produktu. W niektórych przypadkach mogą być opóźnione i pojawiać się dopiero po czterech godzinach od zakończenia posiłku.

Wysypki skórne, takie jak pokrzywka, mogą pojawiać się i zanikać w ciągu kilku dni (zwykle są objawem krótkotrwałym). Do objawów dłużej trwających zaliczane są chroniczne reakcje skórne (takie jak np. łuszczyca). Niektóre z dłużej trwających wysypek skórnych są nazywane atopowymi zapaleniami skóry.

Swędzenie nosa i oczu, kichanie oraz cieknący katar jak również symptomy astmatyczne, takie jak świszczący oddech, brak tchu i kaszel. Objawy te raczej nie są często spotykane w połączeniu z alergiami pokarmowymi.

Swędzenie i opuchlizna wokół warg i ust może pojawiać w kontakcie z pożywieniem. Do innych symptomów należą także nudności, ból brzucha, wzdęcia, wymioty i biegunka.
W jaki sposób postępować w przypadku stwierdzenia alergii pokarmowej?
Podejrzewając alergię pokarmową lub nietolerancję należy udać się do lekarza rodzinnego aby uzyskać skierowanie do specjalisty alergologa, który przeprowadzi prawidłową diagnozę (jak podano wcześniej). Raz przeprowadzona diagnoza reakcji alergicznej pozwala określić rodzaj żywności jakiej winniśmy unikać. Sporadycznie całkowite wyeliminowanie takiej żywności na okres 1-2 lat, może spowodować utratę klinicznych objawów. Alergia na ryby oraz orzeszki ziemne zazwyczaj pozostaje na całe życie.

W przypadku gdy wiadomo, że pożywienie może wywoływać alergię, zaleca się stosowanie specjalnej diety eliminacyjnej pozbawionej żywności podejrzanej o właściwości alergenne. Testy prowokacyjne, w czasie których może wystąpić jakakolwiek reakcja winny być wykonywane w szpitalu pod nadzorem lekarza. Badania mają na celu wskazanie bezpiecznej formy żywności (np. gotowanej lub surowej). Dokładne rady dotyczące składu diety powinny być formułowane przez odpowiednio wykwalifikowane osoby.
Życie z alergią pokarmową jest możliwe, nawet gdy objawy są bardzo uciążliwe. Wymaga się aby pacjent zwracał czujną uwagę na reakcje własnego organizmu i zawsze przyjmował przepisane leki.
Żywność alergenna

Grupy żywności, przedstawione poniżej są odpowiedzialne za powodowanie większości alergii pokarmowych. Lista żywności, która może wywoływać alergie jest znacznie dłuższa.

Mleko krowie:
Szacuje się, że dwa procent niemowląt, poniżej pierwszego roku życia cierpi z powodu alergii na mleko krowie. Jest to najbardziej powszechna forma alergii pokarmowej wśród dzieci. Na ogół dzieci tracą tę wrażliwość w momencie dorastania. W dziewięciu przypadkach na dziesięć obserwuje się zanik objawów alergii pokarmowej w momencie osiągnięcia wieku trzech lat. Alergia spowodowana mlekiem z reguły nie dotyczy osób starszych.
Powszechnymi objawami u dzieci są: wymioty i biegunka, a u 30-50% można zaobserwować również różnego typu wysypki. U niektórych dzieci mogą występować reakcje anafilaktyczne, które towarzyszą im do końca życia.
Głównymi alergenami mleka są kazeina i białka serwatkowe (głównie b-laktoglobulina). Ludzie są zazwyczaj uczuleni na więcej niż jeden rodzaj białka mleka.
Białka mleka krowiego są bardzo podobne do tych występujących w mleku kozim i owczym i mogą wywoływać ten sam rodzaj reakcji alergicznej jak białka mleka krowiego. Tak więc, mleko kozie lub owcze nie może być wykorzystywane jako materiał zastępczy mleka krowiego u osób na nie uczulonych.

Jaja:
Alergie na białka jaja kurzego są częściej obserwowane u dzieci niż u dorosłych, i podobnie jak alergie na mleko krowie z czasem ulegają wygaszeniu. Sporadycznie mogą u dzieci występować ostre postacie alergii, z których raczej pacjenci nie wyrastają.
Białka jaj innego gatunku drobiu, takiego jak kaczki, mogą wywoływać podobne niepożądane reakcje u osób uczulonych na białka jaja kurzego.

Ryby i skorupiaki:
Alergie na skorupiaki nie są powszechne u dzieci, w większości cierpią na nie osoby dorosłe. Reakcje alergiczne na ryby mogą być udziałem zarówno dzieci jak i dorosłych. Popularność alergii na owoce morza jest znacznie większa w tych krajach, w których obserwuje się duże spożycie ryb i skorupiaków.
Ten rodzaj żywności wywołuje znacznie silniejsze reakcje, włącznie z reakcją anafilaksji, niż inne pokarmy.
Gotowanie nie niszczy alergenów ryb i skorupiaków, a niektórzy pacjenci mogą być uczuleni zarówno na gotowane jak i surowe ryby.

Owoce:
Na ogół reakcje alergenne na owoce i warzywa są łagodne, i najczęściej ograniczają się do okolic ust, przez co nazywane są Syndromem Alergii Ustnej (ang: Oral Allergy Syndrome, OAS).
U czterech na dziesięć osób, u których występuje OAS, może wystąpić również alergia na pyłek drzew i chwastów. Tak więc, ludzie, którzy są uczuleni na pyłek brzozy prawdopodobnie mogą być uczuleni na jabłka.
Alergeny owoców i warzyw nie mają tak skomplikowanej budowy chemicznej jak inne alergeny pokarmowe. Wiele z nich ma strukturę zbliżoną do alergenów pyłków, wskutek czego ludzie cierpiący na alergie pyłkowe mogą być uczuleni również na poszczególne owoce.
Wiele z alergenów jest niszczonych w czasie gotowania, tak więc owoce poddawane działaniu wysokiej temperatury są często bezpieczniejszym pokarmem dla ludzi na nie uczulonych.
Wśród pracowników medycznych związanych z opieką zdrowotną wzrasta ilość osób uczulonych na lateks zawarty między innymi w lateksowych rękawiczkach. Wiele z lateksowych alergenów ma podobną budowę chemiczną do związków występujących w niektórych owocach tropikalnych, np. w bananach. Może być to przyczyną wystąpienia reakcji alergicznej po spożyciu lub dotykaniu tych owoców przez osoby uczulone na lateks.

Rośliny strączkowe:
Ta grupa żywności obejmuje soję i orzeszki ziemne. Orzeszki ziemne są jednym z najbardziej alergennych surowców. Często ich spożycie wywołuje reakcje, włącznie z anafilaksją.
Alergia na orzeszki ziemne wykryta w dzieciństwie, zazwyczaj utrzymuje się przez całe życie.
Obydwa w.w. surowce posiadają dużą ilość alergenów, które są obecne zarówno w surowej jak i gotowanej żywności.
Uczulenie na orzeszki ziemne może być bardzo silne nawet po spożyciu niewielkiej ich ilości. Tak więc, ślady orzeszków wykryte w przetworzonym oleju, lub przenoszone przez naczynia służące do serwowania żywności, mogą być ilością wystarczającą do wywołania reakcji alergicznej dla poszczególnych osobników uczulonych na orzeszki.

Orzechy:
Grupa ta obejmuje orzechy drzew do których należą: orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, orzechy włoskie i orzesznik pekan.
Chociaż nie jest to grupa tak intensywnie badana jak grupa obejmująca orzeszki ziemne, to jednak stwierdzono, że orzechy te mogą wywoływać silne objawy (również śmiertelne w skutkach).
Dzieci uczulone na orzechy pozostają wrażliwe na nie przez całe życie.
Alergie na orzechy laskowe i migdały występują w większości u ludzi uczulonych na owoce i są powiązane z alergiami na pyłki.
Alergeny orzechów mogą ulegać dezaktywacji podczas gotowania, aczkolwiek niektóre alergeny są bardzo odporne na działanie temperatury. Uważa się, że prażenie orzechów może powodować powstawanie nowych alergenów..

Zboża:
Zarówno dzieci jak i osoby dorosłe cierpią z powodu alergii na pszenicę co okazuje się być szczególnie powiązane z anafilaksją wywołaną intensywnymi ćwiczeniami fizycznymi.
Większość zbóż (pszenica, żyto, jęczmień, owies, kukurydza i ryż), które spożywamy prawdopodobnie wywołuje reakcje alergiczne. Alergie na ryż są obecnie znacznie częściej spotykane populacji spożywającej diety etniczne.

Znalazła: alexia_82

Źródło: internet


Artykuł dodany: 2007-12-15 02:35:01
Arukuł przysłany przez: alexia_82
Ilość komentarzy: 79
Ilość punktów: 43

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-03-04 14:01:36
Anita: no dokladnie- tyle rzeczy trzeba sobie odmawiac :/

2008-08-18 21:13:26
rafal.b19: przykra sprawa, jak się ma na coś ochotę a nie można tego jeść bo ma się alergię

2008-07-24 14:52:55
kasiunia: wspolczuje osobom ktore maja alergie

2008-07-06 10:01:16
elabutela: nie mam żadnych alergi

2008-06-30 10:46:29
kasiunia: teraz jest plaga alergii na szczescie mnie zadna nie dopadla

2008-05-19 15:45:30
Cobaea: kiedys tyle nie było alergików

2008-05-17 17:39:25
karolinka1201: najgorzej jak małe dzieci mają alergie

2008-05-17 09:36:23
Cobaea: nie mam z tym problemu

2008-05-13 21:11:02
wilczek: ja nie mam zadnych alergii pokarmowych,ale szkoda takich ludzi,ktorzy nie wszystkim moga sie delektowac

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 103 osoby:
- 103 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image