Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Trunki na świąteczny stół

W Wigilię Bożego Narodzenia, spożywać trunków nie wypada. Co innego, gdy dnia następnego zasiądziemy przy świątecznym stole, w towarzystwie najbliższych nam osób. Do specjalnie przygotowanych smakowitości - faszerowanych mięs, wykwintnych przystawek i sałatek, wypada podać jedynie wytworne trunki - w tej roli najlepiej sprawdza się wino.

Wino to trunek elegancki, serwowany w czasie wszelkich ważnych przyjęć i uroczystości. Coraz częściej jest również spożywane podczas nieformalnych kolacji, do obiadu, czy po prostu dla przyjemności. Pite z umiarem jest zdrowe, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, zabija niektóre, niekorzystne dla organizmu bakterie. Czerwone jest zdrowsze i uważane za bardziej wytworne niż białe. Warto wiedzieć, jak i do czego podawać ten niezwykły napój. Znajomość kilku zasad pozwoli nie tylko zachowywać się elegancko i zgodnie z etykietą, ale również sprawi, że wino będzie miało jak najlepsze efekty smakowe.

Rytuał serwowania wina

Niezwykle ważny jest sam rytuał podawania. Podawać należy w butelkach, w karafkach wyłącznie to, które jest domowej roboty. Nie należy zapomnieć o dobrym, eleganckim korkociągu, który szybko i bezproblemowo usunie cały korek. Nalewając wino nie należy przysłaniać etykiety ręką. Aby nie wylać wina, lepiej trzymać kieliszek w niewielkiej odległości od szyjki butelki. Nalewajmy powoli, aby wino się nie utleniło i nie straciło swojego aromatu. Kieliszek z winem białym może być zapełniony maksymalnie do 2/3 kieliszka, a najlepiej do połowy. Czerwone nalewamy do ¾ kieliszka. Wina musujące nalewamy najpierw odrobinę na dno, a potem do ¾ wysokości kieliszka. Gospodarz powinien najpierw nalać niewielką ilość wina do swojego kieliszka, sprawdzić jego smak i dopiero wtedy podać gościom. Potem nalewa wszystkim gościom, na końcu dolewa do swojego kieliszka. Wino nalewa się z prawej strony, natomiast podaje dania – z lewej. Białe wina podaje się po wyjęciu z wiaderka i przytrzymuje złożoną serwetką, na czerwonym wiążemy z serwetki „krawatkę”. Pamiętajmy, aby wino białe podawać schłodzone, czerwone natomiast powinni być w temperaturze pokojowej.

Walory smakowe

Aby wino miało jak najlepsze walory smakowe, a także estetyczne, należy pamiętać o dobrym doborze kieliszków. Do win czerwonych zazwyczaj używa się większych kieliszków, a do białych i musujących – węższych i wyższych. Dobrze dobrany kieliszek pozwoli dłużej zachować aromat i cieszyć się pełnym smakiem wina. Eleganckie kieliszki mają wysokie nóżki, które umożliwią trzymanie napoju bez zbędnego podgrzewania go ciepłą dłonią. Należy pamiętać, iż jeśli podajemy więcej rodzaju win, kieliszki ustawiamy w kolejności spożywania napoju, od prawej do lewej.

Do czego podawać wino?

Przed posiłkiem podaje się zazwyczaj aperitif, lekki napój alkoholowy, który pobudza apetyt. Zazwyczaj są to wina ziołowe. Można je podawać rozcieńczone wodą mineralną, z plasterkiem cytryny i lodem. Następnie rodzaj podawanego wina zależy od potraw, które będziemy spożywać. Do zakąsek zimnych podaje się wytrawne, biało wino. Podaje się je m.in do orzeszków, słonych paluszków, a także delikatnych serów, jak również do sardynek, ostryg i raków.

Do białego mięsa, ryb, drobiu, najczęściej podawanych w jasnych sosach, podaje się białe wino półsłodkie. Można je podawać także do niektórych dań warzywnych oraz do makaronów. Do pasztetów, ostrych sosów podajemy białe wina półwytrawne.

Do różnego rodzaju wędlin, przekąsek, potraw pieczonych i smażonych, a także czerwonego mięsa podajemy czerwone wina wytrawne lub półwytrawne. Do ostrych potraw, dziczyzny i serów typu brie podajemy czerwone wino wytrawne, najlepiej mocniejsze, czyli powyżej 11 %. Do wszelkiego rodzaju deserów, ciast, owoców najlepiej podawać wina słodkie lub półsłodkie. Do owoców morza, łagodnych deserów można podać także wino różowe.

Najważniejsze, aby pamiętać, iż wina słodkie podajemy przede wszystkim słodkich dań, bądź bardzo delikatnych, a wytrawne, wyłącznie do niesłodkich. Warto, zanim poda się jakieś wino gościom, wypróbować wcześniej jego smak, żeby być pewnym jego walorów. Smacznego!

Źródło:kobieta.wp.pl

Znalazła Gusia1972

Artykuł dodany: 2007-12-22 23:40:58
Arukuł przysłany przez: gusia1972
Ilość komentarzy: 116
Ilość punktów: 68

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-03-04 14:00:19
Anita: u nas tez tak jest

2008-11-07 17:28:10
kasiunia: u nas w wigilie nie pijemy a w reszte dni mozemna pic

2008-08-13 18:43:34
aguska_85: u mnie rowniez nie ma picia w swieta

2008-07-06 10:00:45
elabutela: tak

2008-07-04 17:55:18
Esiu: u mnie nie ma zwyczaju picia w swieta

2008-07-04 10:38:36
sm: winko mocniejsze na drugi dzień

2008-07-04 10:35:19
dorcca4321: wole piwko

2008-06-30 10:45:21
kasiunia: ja nie bo nie pije

2008-05-20 21:20:29
aniutka: ja mam zawsze w barku jakąś wódeczke i winko

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 107 osób:
- 107 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image